自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

珊瑚宮

awaa06 發表於 15-10-9 15:39
台灣的公民教育:
我曾經在台灣搭捷運時, 看過一張公民教育的海報, 是提倡乘搭公共交通工具時, 除下背包, ...
其實只需少少同理心就明白, 乜咁大恩德

一定係土地供應問題。

水晶宮

我真係試過住巴士,
俾啲大背囊一fling 就 fling 到我個頭
真係刮左我面一下

伯爵府

回覆 claudia 的帖子

我都試過好多似被撞, 明白佢地都無心同有D唔知撞到人, 但佢地個書包好多都唔知裝乜, 撞一下真係痛到....

大宅

引用:我真係試過住巴士, 俾啲大背囊一fling 就 f

原帖由 上校車 於 15-10-09 發表
我真係試過住巴士,
真係刮左我面一下 ...
咁又真係慘啲,我雖然有時迫到未至於可放低個囡個書包,但都會小心啲,就一就咁囉~

公爵府

回覆:既然咁不滿,點解。。。

我唔在意一個人點揹背囊 / 袋,留意下會唔會整到人係有品嘅表現

珍珠宮

如果佢唔郁, 整唔到我就無所謂.
但係見過d人揹背囊以為自己背後無野咁, 一路企一路郁身郁勢, 會整到人.
遇過背囊友入lift, 無預計自己個背囊都佔空間, 係咁迫埋來.
亦遇過背囊友入lift, 無啦啦fing個背囊, 差d撞到我個肚.

所以我成日都覺得做背囊友係應該要有一萬個小心.

禁止訪問

大宅

引用:我覺得咩背囊同\"fing\"頭髲一樣,+如果持有人

原帖由 benalg 於 15-10-09 發表
我覺得咩背囊同"fing"頭髲一樣, 如果持有人小心啲, 唔好整倒人, 其實無問題, 唔需要下下除低個袋(或頭) 但 ...
哈哈我都覺得fing頭髮的人有好大殺傷力,我試過比人fing襯隻眼流眼水,又試過fing入我口入面,好污糟同好核突囉。最怕排隊前面係周身郁左令右令嘅扎高馬尾的靚女,但佢又好似唔知道佢係度頭髮騷擾緊我,又好難開口話佢,搞到我跟住佢周身郁左避右避,後面果人又會以為我好麻煩定係傻傻地。我亞媽教我瞻前顧後,我諗而家D人唔係咁顧及別人了

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:bkteapot 發表於 15-10-9 15:28 無啦

原帖由 tkkmama 於 15-10-09 發表
我無話一定要坐 企響度可以吧 你有必要要你定既情形嗎?

男爵府

回覆:既然咁不滿,點解。。。

我用咗背囊一個月,突然覺得咩背囊好大壓力

大宅

引用:Quote:Kawing0429 發表於 15-10-9 15:15 請

原帖由 hin080908 於 15-10-09 發表
呢度較早前咪有個JM話好不滿D人用背囊搭交通工具上車整到佢, 話D人好自私嘛. ...
係呀?我冇睇過嗰個post呀~
因為我都試過撞到人,也試過被人撞,但我同其他人都不是太大反應。
所以我覺得那位女士稍為大反應左啲。
但當然,我也認為那學生,不小心撞到人也要道歉一下吧~

baby_chu    發表於 15-10-9 22:48

大宅

引用:我真係試過住巴士,+俾啲大背囊一fling+就+f

我真係試過住巴士,
我也試過

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:bkteapot 發表於 15-10-9 15:28 無啦

原帖由 tkkmama 於 15-10-09 發表
就算佢一直響我後面 我就有責任防佢幾時行果陣撞到我? 點會講到責任問題?

象牙宮

老公好多時上車前都會前除低背囊,佢怕整到人的.

大宅

引用:我用咗背囊一個月,突然覺得咩背囊好大壓力

原帖由 HaTsang 於 15-10-09 發表
我用咗背囊一個月,突然覺得咩背囊好大壓力
咁自己小心啲,好似其他jm建議,除低佢。。

大宅

引用:我真係試過住巴士,+俾啲大背囊一fling+就+f

我真係試過住巴士,
我話我也試過比人撞到刮到面

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

Kawing0429 發表於 15-10-9 15:22
架巴士迫到唔容許我們做任何動作了
我自己通常上車前已經除定背囊,其實明知上到車做啲大動作會有機會影響到人,點解唔早啲除定呢?

禁止訪問

好媽媽勳章

引用:回覆+claudia+的帖子我都試過好多似被撞,+

禁止訪問

珍珠宮

15週年勳章

引用:請問有冇孭背囊既jm搭公共交通工具,係冇位

原帖由 Kawing0429 於 15-10-09 發表
請問有冇孭背囊既jm搭公共交通工具,係冇位坐既時候,會mok低個背囊,用手抽住企係度??

今朝同囡囡返學 ...
甚少出聲話人,車廂太迫,有時撞到,我諗對方都唔係有心既

baby_chu    發表於 15-10-9 22:49

首頁
12345...7

尾頁

跳至