烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

別墅

請問麥皮可以點煮, 又有益, 又好味?

我食緊百佳牌原粒, 即係要煮個種, 你地食過邊個牌子好?

大宅

原文章由 dllau 於 08-7-18 11:51 發表
請問麥皮可以點煮, 又有益, 又好味?

我食緊百佳牌原粒, 即係要煮個種, 你地食過邊個牌子好?

通常食桂格快熟麥皮或者點點綠有機快熟麥皮. 我會咸食, 凍水落麥皮和淮山粉煲, 煲至杰身後加肉碎和鹽, 滾起息火. 唔洗15分鐘咁就食得啦

淮山粉 - 我係用乾淮山磨粉.

[ 本文章最後由 ginnytsim 於 08-7-18 12:49 編輯 ]

別墅

落藥材都得?! 小朋友鍾唔鍾意食, 如果ok, 我都想試下

原文章由 ginnytsim 於 08-7-18 12:45 發表

通常食桂格快熟麥皮或者點點綠有機快熟麥皮. 我會咸食, 凍水落麥皮和淮山粉煲, 煲至杰身後加肉碎和鹽, 滾起息火. 唔洗15分鐘咁就食得啦

淮山粉 - 我係用乾淮山磨粉. ...

子爵府

我買有機即食果d, 不過我都會煮吓先食, 因為好硬身. 我會先煲少少水(半碗左右), 加2至3湯匙麥皮攪均, 加一盒屋仔低脂/脫脂鮮奶, 馬上熄火. (有朋友話每日只須食兩湯匙已足夠, 不過我冇考究過.)

我呀爸呀媽就淨係用水煮, 佢地話健康d, 我都試過, 不過好難食.
有朋友仲勁, 每日朝早就咁"畢"兩匙入口, 咬爛就吞.

別墅

一啲糖都唔落? 夠唔夠味嫁?

我就淨係識落練奶, 覺得唔健康

原文章由 GLG 於 08-7-18 15:50 發表
我買有機即食果d, 不過我都會煮吓先食, 因為好硬身. 我會先煲少少水(半碗左右), 加2至3湯匙麥皮攪均, 加一盒屋仔低脂/脫脂鮮奶, 馬上熄火. (有朋友話每日只須食兩湯匙已足夠, 不過我冇考究過.)

我呀爸呀媽就淨係用 ...

大宅

原文章由 GLG 於 08-7-18 15:50 發表

我呀爸呀媽就淨係用 ...

感覺好似食整鉛筆碎

大宅

原文章由 dllau 於 08-7-18 16:08 發表

麥皮甜又得...咸又得
最緊要睇你鍾意咩口味
落練奶當然唔健康喇 ~ 太甜囉 !

別墅

我覺得啲麥皮會索晒啲口水, 真難頂喎
難度高過乾吞藥丸囉

原文章由 Kakalok 於 08-7-18 16:27 發表

感覺好似食整鉛筆碎

大宅

原文章由 dllau 於 08-7-18 16:34 發表
我覺得啲麥皮會索晒啲口水, 真難頂喎
難度高過乾吞藥丸囉

你落小d麥皮咪得law. 我絰仔食左成年咸麥皮都唔知係麥皮, 佢以為係粥.

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

甜食ge話,我會凍水落快熟燕麥片,再加少少片糖煮,滾左再攪煮多一陣熄火,放涼少少先加奶粉。

又或者煮杰d,熄火後加雪凍左ge奶,再唔係煮時唔加糖,熄火後放涼少少加奶粉及阿華田或好立克。

奶係唔應該高溫煮,煮左得番奶味,奶ge蛋白質會變質吸收唔到。
盡我一己之力,發放正能量!

大宅

原文章由 dllau 於 08-7-18 15:42 發表
落藥材都得?! 小朋友鍾唔鍾意食, 如果ok, 我都想試下

無問題架! 係中醫師介紹, 健脾架.

複式洋房

我好懶,買即沖嗰d .

珍珠宮

我有罐阿麻子粉,都唔知點用好,可唔可以加落去煮麥皮呢?

子爵府

我可以食得好淡味, 所以都ok.

我以前都係加煉奶煮, 真係好好味, 但係依家唔得嘞, 歲月催人...

原文章由 dllau 於 18/7/2008 16:08 發表

子爵府

我唔敢試, 我覺得就咁食會吞唔到...

原文章由 Kakalok 於 18/7/2008 16:27 發表
感覺好似食整鉛筆碎

禁止訪問

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 陪月勳章

水晶宮

我會甜食,加杏仁霜,想香啲可以加埋煉奶。

禁止訪問

男爵府

我會用豆漿

首頁

尾頁

跳至