論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

咁下期(半年後)咪又要比錢?

禁止訪問

子爵府

特首想紓解民困?
挑起民憤就真!

大宅

官字2把"口", 佢up晒啦
原文章由 Charlotte 於 08-7-18 13:31 發表
張 建 宗 : 少 數 僱 主 不 受 惠 於 豁 免 外 傭 徵 費2008-07-18 HKT 13:18勞 工 及 福 利 局 長 張 建 宗 承 認 , 豁 免 外 傭 徵 費 兩 年 的 措 施 , 會 有 小 撮 合 約 到 期 後 不 再 聘 用 外 傭 的 僱 主 , 不 ...

大宅

不知所謂的政府:;pppp:

大宅

原文章由 maxims 於 08-7-18 14:57 發表

可否 運用 我們的選票去令這無腦的政府改變呢 ? -免僱傭費
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1631174&extra=page%3D1

公爵府

好媽媽勳章

原文章由 wanyan 於 08-7-18 13:36 發表
咪玩啦!!!!!
游下行,睇下到時人數多定小law

聽日11點遞信呀, 你都黎丫~

大宅

強烈要求佢要自費再培訓!!!

勁強烈要求9月1日起停止徵收所有外傭徵費!!!必須一視同仁!

大宅

原文章由 maxims 於 08-7-18 14:57 發表

可否
運用
我們的選票去令這無腦的政府改變呢 ? -免僱傭費
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1631174&extra=page%3D1

大宅

原文章由 angela1234 於 08-7-18 14:50 發表
免外傭稅僱主罵政府搵笨已簽約 20 萬人無優惠 =少數僱主.The Government official is very clever and we are very stupid

angela

難怪50萬人上街佢地都唔覺多lor...

別墅

張建宗明明收左山, 見好就收啦, 又走番出黎做乜??

我就係0個個諗住合約到期唔再續既僱主, 到時我個仔有番10拎歲, 留佢自己係屋企, 叫佢自己照顧自己, 放學幫我買埋餸. 反正個工人開工時間係下午5時(仔放學時間). 我唔請工人喇~

張局長: 你真係有見地, 但我都覺得你番屋企揍孫好啦 !!

複式洋房

條'木'咀仲話"不要提早解僱外傭"

"張建宗籲不要提早解僱外傭"
勞工及福利局 長張建宗 表示,政府很快公布外傭徵費的細節,僱主不用心急,亦不要提早解僱外傭。

立法會 今早審議政府提出的紓困措施,張建宗表示,僱主不能為避免繳交外傭徵費而提早解僱外傭,這亦涉及支付一個月代通知金及機票費用。

他呼籲僱主不要心急,只要在9月1日起兩年內,與外傭續約或簽新合約,均可獲豁免徵費。

珍珠宮

畀面勳章

原文章由 Charlotte 於 08-7-18 13:49 發表
強烈要求各高官自費再培訓!!!強烈要求立即停止徵收所有外傭徵費!!!必須一視同仁!!!!!

我都係kum話,佢講出黎都預左要俾人狂"ping"

男爵府

原文章由 Jean 於 08-7-18 15:08 發表

我就係0個個諗住合約到期唔再續既僱主, 到時我個仔有番10拎歲, 留佢自己係屋企, 叫佢自己照顧自己, 放學幫我買埋餸. 反正個工人開工時間係下午5時(仔放學時間). ...

正苦好大部份狗官既表現都每況越下, 其實佢地不停製造社會分化同問題出現. 係啞, 遲d重會有越黎越多d虐兒虐老個案架啦!
I love my hubby and my boy. XOXOXO

大宅

jean:

我也是將不會再用工人, 但我以前已經比左好多年稅錢了, 由開始抽家傭稅開始到依家, 點解我無份受惠 好嬲呀

原文章由 Jean 於 08-7-18 15:08 發表

我就係0個個諗住合約到期唔再續既僱主, 到時我個仔有番10拎歲, 留佢自己係屋企, 叫佢自己照顧自己, 放學幫我買埋餸. 反正個工人開工時間係下午5時(仔放學時間). ...

大宅

說得好, 我舉腳鑽成

原文章由 phoebe37 於 08-7-18 14:58 發表
強烈要求佢要自費再培訓!!!

勁強烈要求9月1日起停止徵收所有外傭徵費!!!必須一視同仁!

別墅

曾特首:
恭喜你, 多了一位高官步你後塵. 正苦又多了一位不體諒外傭僱主, 不知中產家庭疾苦的放屁官. 咪以為僱主唔至在, 個四百元夠我一家一星期的飯菜.

洋房

我都很氣憤, 之前已經白白比咗兩年錢. 剛剛6月底又同工人簽了新約.

伯爵府

離曬鋪..... 仲以為有好野

複式洋房

一於攪遊行啦!
香港人工已經比好多地方高,曾奴才仲係度玩野!

首頁

尾頁

跳至