烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

原文章由 ykwong8888 於 08-8-3 12:53 PM 發表
Noodlebb,

保養超貴!! 幾$呀?? 如果買新大約幾$呀??

因為過左保養,上門整唔整都要比$,跟住零件同我每件計,
淨係個電路板要$500-800,咁一個爐有2個,已經成千,
我問佢地總額大約要幾$,佢地都話唔知,就算整好都係得
1個月保用,把鬼火,
所以我最後都無整到:;pppp:

大宅

我買左金章牌3600w 2年
續保一年費用要$700,包換零件&檢查

大宅

又安全, 又美觀, 平面設計易於清潔. 最重要是使用時廚房唔熱, 煮完餸唔會身水身汗.

大宅

其實選購一些火數大d的爐, 就唔會比煤氣爐慢.

大宅

原文章由 寶寶儀 於 08-8-1 13:56 發表
一d都冇後悔~~
係冇咁好鑊氣~~但對於我呢d小油人黎講,真係好好多~~煮飯冇咁熱~~執廚房又唔洗執得辛苦~~
如果你鐘意鑊氣,咁就用煤氣啦!!
...

完全同意以上的~
少油健康好多, 而且強化玻璃面一抺就乾淨, 廚房好靚,完全見唔到個爐。
而且我家有貓, 不用火, 安全好多~
煲湯時又不用擔心, 較了時間制就可以放心看電視~~
少油煙, 煮食時不覺熱。
我用了年半了, 用的爐是大火力的, 煲水快滾過明火, 一定不會再用明火~~
除了少D鑊氣外, 磁爐真係好好~~

[ 本文章最後由 gracedolly 於 08-8-15 08:48 編輯 ]

大宅

我用左金章電磁爐2年,可能walt 數夠大,開盡係快過明火滾 外形美觀,容易淸潔,夏天入厨唔駛身水身汗,又少油煙,煲"寫"野會自動熄火好安全,煲湯抄菜用時間掣唔駛心掛掛睇鐘,煲湯出街都得,電費又平過煤氣費,哇,好處多到數唔晒。壞處無喎,可能我少煮,唔覺得镬氣唔夠係一個咩大問題

大宅

原文章由 BKVIP 於 08-8-15 10:52 發表
我用左金章電磁爐2年,可能walt 數夠大,開盡係快過明火滾 外形美觀,容易淸潔,夏天入厨唔駛身水身汗,又少油煙,煲"寫"野會自動熄火好安全,煲湯抄菜用時間掣唔駛心掛掛睇鐘,煲湯出街都得,電費又平過煤氣費,哇,好處多到數 ...

請問金章電磁爐how much? walt數最大幾大? thanks

別墅

我唔習慣,抄菜時嗰pan周圍郁,嗰爐散熱位(櫃裹面)好熱,真係想換咗佢mouth:

別墅

人人都話電磁爐好,到底有無人用了電磁爐後好後悔?

我唔習慣,抄菜時嗰pan周圍郁,嗰爐散熱位(櫃裹面)好熱mouth: ,真係想換咗佢

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

大宅

上次我見到樂聲做promotion 示範, 我試過打開下面櫃門, 發覺入面加左把電子扇, 幫助散熱, 咁嗰爐會耐用些!

我打算跟佢咁整一個, 或者你都試下啦!

另外, 我想同大家講, 如果想買樂聲電磁爐或家電, 又唔係咁急既話, 等佢地做promotion先買抵好多! 上個月我買左個樂聲電磁爐,4,xxx 就有一個, 仲送膳魔師7公升煲同攪拌機, 仲有保溫杯咁, 抵到不得了!

*上次在tuen mun 問過佢地, 佢地話11月份會在馬鞍山廣場做Promo, 我今次打算去買電視機!

原文章由 winmami 於 08-8-15 12:19 發表
我唔習慣,抄菜時嗰pan周圍郁,嗰爐散熱位(櫃裹面)好熱,真係想換咗佢mouth:

複式洋房

我用樂聲 完全唔覺熱wa~~~

公爵府

好媽媽勳章

原文章由 kiukiudaddy 於 08-10-18 09:29 發表
對食物有要求的,大都會選擇明火,但如果要安全至上,口口聲聲話要健康,D野難食D都無問題咪揀電磁爐囉。

首先, 我唔覺得用電磁爐煮出嚟d野會難食喎

有無鑊氣呢d野, 其實如果用嵌入式ga煤氣爐, 火氣仲慢過好多電磁爐, 電磁爐蒸魚都好力d

仲有呀, 炒菜唔夠鑊氣, 除咗個爐, 仲關隻鑊事, 因為用電磁爐, 如果易潔同不锈鋼鑊炒出嚟ga野都唔同, 如果用不锈鋼或鐵鑊, 我唔講d人都食唔出有乜分別, 同埋電磁爐煮野係快過煤氣或石油氣, 時間同燃料費都慳唔少

電磁爐最好ga係大熱天時煮飯無咁熱之餘, 仲可以開冷氣煮飯, 或者吹住風扇嚟煮都得,天氣凍又可閂窗, 但係煤氣爐就唔得, 但煤氣爐要開冷氣/天氣幾凍都一定要開窗煮飯, 如果唔係分分鐘全家一鑊熟(中毒)

禁止訪問

禁止訪問

公爵府

好媽媽勳章

原文章由 Juicybaby 於 08-11-7 17:11 發表
我想請問, 用不秀鋼鑊會否同生鐵鑊一樣, 煮餸有鑊氣呀?? 因為我用緊隻鑊好無鑊氣, 但又唔想用生鐵鑊怕開鑊時要用好耐隻鑊煮餸先唔灰黑色, 所以想知不秀鋼鑊轉熱好唔好同生鐵鑊有無得輝呀?? 唔該!!

...

我平時多數都係不秀鋼鑊, 不過噚日行開街, 見到有隻生鐵鑊係for電磁爐, 連埋個玻璃蓋都係買$85蚊, 不過個size就細少少, 得32cm, 不過我噚晚試過炒一斤幾油麥菜都炒到, 同埋個鑊底同鑊身有d紋, 所以d油落咗鑊唔會走埋一邊, 煎雞翼都唔"痴", 炒菜仲真係好夠鑊氣(我都無開盡), 好抵用呀

入嚟睇吓啦
http://hk.myblog.yahoo.com/may711e10/article?new=1&mid=296

[ 本文章最後由 健朗媽咪 於 08-11-9 11:23 編輯 ]

公爵府

好媽媽勳章

原文章由 kiukiudaddy 於 08-11-9 08:42 發表
不銹鋼鑊同生鐵鑊係無得比,所以用電磁爐想有明火煮食的效果,你都唔使諗,不過有D人對食物味道要求唔高,或者跟本唔識食咪改用電磁爐囉。
講個關於用電比用煤慳錢的真人真事笑話。
我公司個秘書話改用電磁爐同電熱水爐後慳 ...

電磁爐係可以用生鐵鑊ga

我啱啱轉用電磁爐ga時侯, 為咗想睇吓電磁爐嘥唔嘥電, 所以日日都煮兩餐, 又隔日煲湯, 唔煲湯嗰日就煲涼茶/糖水, 試過煲紅豆沙都煲成兩個半鐘, 結果之前交開6-7佰煤氣費(就住,慳住用嗰隻)變到交$100(嗰時係夏天, 淨係間中乾衣同亞仔沖熱水涼), 電費同上一年同期對比, 都只係多幾十蚊(係兩個月夾埋多幾十喎),咁以我日日煮都真係慳到幾佰一期,呢度好多人都有計過條數係平咗, 而家政府仲有回扣, 仲慳得多

仲有煮野好唔好食, 我諗技巧, 食物材料都好緊要lor, 用明火ga人都一樣會煮野好難食lor, 都唔係完全關用乜野爐具, 如果你覺得電磁爐唔啱你, 你咪唔好用lor, 但係都唔係講到其他人用電磁爐就唔識食, 唔識煮, 淨係你用明火先識煮野, 識食野咁, 用電磁爐就好似罪過咁

首頁

尾頁

跳至