自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

牛年勳章

原文章由 ckat 於 08-7-21 00:44 發表
新加坡係可以攞返出來買樓
不過佢地每個月供好多
我地只係每月供5%,再加埋公司供個5%
我諗個度就算羅返出來都唔夠供樓

無錯 , 我+埋我老公d mpf都唔夠比首期
仁德厚澤載福慧輝炫矢志盛風華

別墅

我哋應該搞次請願, 等政府知道有呢批人存在, 好慘架!

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 happytse 於 08-7-21 17:53 發表
我哋應該搞次請願, 等政府知道有呢批人存在, 好慘架!

鐵定727舉辦'唔好口腔腔大隻講遊行'#1 請踴躍參加 UP

敬請各位能在百忙中抽空出席遊行!

標題 : 強烈要求政府正視中產收入追不上通漲的壓力
日期 : 二零零八年七月二十七日 (日)
遊行時間 : 下午三時正
集合時間 : 下午二時三十分
遊行地點 : 中環遮打花園至政府總部
遊行需時 : 約二十分

請大家一齊爭取落實提高申請公屋入息限額,使低收入中產及邊緣中產能安居樂業。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

我仲慘,我的收入有資格申請公屋,
不過因為之前用過首置買樓,
所以唔申請得!唉!

我唔係買來投資,只係自住,
仲要供唔掂就賣左,
d錢還晒按揭啦,又唔係賺錢!

唉!咁都唔申請得,
攪到現在真係唔上又唔下!

此生無悔入華廈,來生願在種花家!

男爵府

原文章由 晴朗ma 於 08-7-18 19:13 發表
我想提議吓,這是我的心聲
關於房屋問題:
政府可不可以將申請公屋資格的限額調高又或者將某些屋苑專租給中下階層住呢,最多較公屋租金貴些少,雖然中下階層而家係有房協乙類3個屋苑選擇,但近來這3個屋苑都已經很少人 ...

我咪就係要申乙類的一群囉......申請公屋又爆額唉!!!!真係好慘.....等等等......都唔知呢個係乜野政府,叫人唔好去攞(中援),公屋個限額吟底,唔通真係要兩公婆是但一個唔做野咩?定係兩公婆唔做走去攞(中援),先至有得住公屋,這個政府,不知所謂.....:;pppp: :;pppp: :;pppp:

大宅

我都係呢類人~~
3人家庭,自己出來租屋住,我無做野,因為無人幫我湊b要自己湊返,
老公搵$13000,06年申請公屋時無超額當時搵$10000,呢兩年老公轉左份收入高小小既工,但就岩岩超額,到時審查實唔得 ,
都有想過我出返黎做野,唔要公屋,但就算我做人工都係得$6000左右,
如果我出黎做啊仔就要返幼兒園,但幼兒園既學費大家都知幾貴既啦,
即係就算我出黎做加老公既$16000,又要交租,水,電,仲有幾份保險同基金,呢保險係未結婚時已經供緊既無理由依家cut左佢架,
所以仲邊有錢淨,
想生多個又負擔唔到~~
依家每個月d錢都唔夠用,仲要99接濟我地,
政府派糖又無我地份,連個電費補貼都無,仲要益左個業主

[ 本文章最後由 danny13217 於 08-7-22 18:50 編輯 ]

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我都係

我自己冇做野湊小朋友,得老公一份過左額,公屋申請唔到,想申請房協又唔夠,個額都唔知點計出黎,得果萬二蚊多 d ,唔好話兩公婆出黎做野,好多家庭得老公一份都過 ...

早幾年叔仔教過我同老公離婚申請公屋,早知果陣聽佢講,睇怕以家都上左樓,唔使咁慘
慘 ... 慘 ... 慘

[ 本文章最後由 kitwong 於 08-7-23 02:41 編輯 ]
愛 我 就 別 傷 害 我

首頁

尾頁

跳至