跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆:星期一好凍,小朋友怎能著短衫短裤返學?

新屯中平台真係大風到痴根。要住新屯中先會明白。但樓主你要知道,所有學校夏季都係短褲,冇辦法。你小朋友如果氣管敏感,落樓時載脛巾,保護住條氣管,著件有帽嘅外套,離開左新屯中冇禁凍架喇。返到學校先除低哂保暖衣物。

子爵府

我住碼頭都好大風, 19度好凍 ? 著件外套就得啦 ! 小朋友身體唔好, 做多 d運動, 加強抵抗力 !

子爵府

引用:Quote:原帖由 MiffyMy 於 15-10-10 發表点

原帖由 chiu51057 於 15-10-11 發表
香港天氣唔好,又濕又凍,樓主不如移民啦!唔能夠容納不同聲音,唔多適合你

...
可能佢等緊去火星 !

大宅

bestwish 發表於 15-10-11 13:56
新屯中平台真係大風到痴根。要住新屯中先會明白。但樓主你要知道,所有學校夏季都係短褲,冇辦法。你小朋友 ...

同意

為爭取每分每秒與囡囡相處的時間,交收盡可能郵寄。

大宅

賀賀 發表於 15-10-11 13:38
明唔明都唔會誇到俾風吹走囉,仲要20度,唔知以為講緊幾度,呢啲天氣叫清涼,不用去到咁緊要掛😒

...

現在問題係要幼稚園生穿短衫短褲在平台逆風而行。
待遲d學校可以換季/放假自行穿秋裝 樓主當然唔會咁憂慮啦

大宅

yautakken 發表於 15-10-11 14:38
現在問題係要幼稚園生穿短衫短褲在平台逆風而行。
待遲d學校可以換季/放假自行穿秋裝 樓主當然唔會咁憂慮 ...

仲要用力逆風而行

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 MiffyMy 於 15-10-11 發表要

禁止訪問

引用:新屯中平台真係大風到痴根。要住新屯中先會

禁止訪問

引用:Quote:賀賀 發表於 15-10-11 13:38 明唔明

禁止訪問

引用:我住碼頭都好大風, 19度好凍

大宅

如果有冬季校服, 咪自行換季先, 天氣突然轉涼, 學生個個體質不同, 相信學校會諒解, 再唔係樓主向學校解釋下小朋友病初癒, 相信學校會接受的。

p.s. 今日經過校服商“添x”, 排晒長龍, 相信家長們都想起要買冬季校服了

禁止訪問

引用:如果有冬季校服, 咪自行換季先, 天氣突然

子爵府

引用:Quote:原帖由 QQ70 於 15-10-11 發表我住碼

原帖由 MiffyMy 於 15-10-11 發表
碼頭冇新屯中咁大風,新屯中用缩骨雨傘可以即刻反,昨晚好似打三号風球一樣,開小小窗,風可以吹開晒架

...
我住碼頭一樣呀, 成間屋好似有鬼咁, 吹到乎乎聲 ! 屋苑樓下大風到行唔到, 可以吹爛把遮 ! 碼頭不嬲都係咁, 已經見慣不足為奇, 自己識點做 !

男爵府

最關心BB問題熱投勳章 wyeth冷知識勳章

小朋友覺得真係凍可以自行換季先,學校都唔會怪你…我今日2個小朋友都唔著夏天衫話好凍,我都幫佢地著返長袖衫…我呢邊都好大風,吹到d窗呯呯聲…所以每個地方唔同1每個人唔同,樓主自行決定,唔洗理其他人點睇

子爵府

引用:小朋友覺得真係凍可以自行換季先,學校都唔

原帖由 ardin 於 15-10-11 發表
小朋友覺得真係凍可以自行換季先,學校都唔會怪你…我今日2個小朋友都唔著夏天衫話好凍,我都幫佢地著返長 ...
我仔都穿了長袖衫+外套。我係平台見到d小朋友話吹到口水都飛埋出嚟,笑鬼死。

禁止訪問

引用:小朋友覺得真係凍可以自行換季先,學校都唔

大宅

引用:Quote:原帖由 MiffyMy 於 15-10-10 發表我

原帖由 chiu51057 於 15-10-10 發表
咁咪包到果精粽出街囉
人地問下野,你就串人!如果人地小朋友得2至3歲,著長衫長褲,你係咪指住人地呀媽話人係怪獸家長呀? 講真,你唔知人地小朋友幾大個,又唔知人地有無咩病痛,做父母緊係緊張小朋友啦,唔通幾個月大bb聽日出街都背心短褲咩?就算夏天入商場都著外套啦,你甘講野都得既!

大宅

引用:Quote:原帖由 rodybaby 於 15-10-10 發表你

原帖由 MiffyMy 於 15-10-10 發表
明天落雨,很定應該唔会有20度,次次落完雨,氣温会再低,同埋新界都会低一兩度!

...
你小朋友幾大呢?如果幼稚園,你打返去問下啦,今日我地幼稚園媽媽group好多都話擔心夏季校服唔夠,而且我地k1小朋友剛返學,抵抗力差些,剛病好都唔想佢冷親,如果k2打後身體好些就唔洗甘擔心啦,可以穿件校樓,真係太薄就外出返學時著自己厚褸啦

伯爵府

回覆:yanhoyan 的帖子

今日真喺凍咗巧多,又大風
不過我小朋友讀小學,我唔敢換季住,
明天為有着多件外套
早上又大風又凍。
如果喺幼稚園,一定話之佢,
轉季吖

男爵府

引用:Quote:原帖由 chiu51057 於 15-10-10 發表

原帖由 yanhoyan 於 15-10-12 發表
人地問下野,你就串人!如果人地小朋友得2至3歲,著長衫長褲,你係咪指住人地呀媽話人係怪獸家長呀? 講真, ...
又多一隻怪獸

首頁

尾頁

跳至