論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

炒工人與現時豁免培訓稅是兩件事.
如工人做得唔好,僱主比了多次機會佢,佢都一樣無改,身為一個僱主只可以做(1)炒佢(2)忍佢到完約時換人.
我相信10個僱主有9.999999個會選擇(1)炒佢.
炒1位外傭,僱主是要付出不少.

原文章由 天瑜 於 08-7-19 10:49 發表

Hi wongdaming,

非常同意!

昨天早上, 我在補習中心聽到一個AUNTIE 教佢個FRIEND炒自己個印印工人, 然後再向AGENCY公司換人, 因為半年內換工人毋需付AGENCY FEE, 佢仲話您個印印應該唔係好識嘢, 唔識反駁!

聽見我 ...

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

一睇就知樓主唔係外傭僱主啦, 針唔吉到肉唔知痛嘛, 叫佢無情情比9600蚊政府睇下佢出唔出聲丫?! 唔知頭唔知路打咁大篇文章都唔知為乜........:;pppp: :;pppp: :;pppp:
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

侯爵府

樓主,你係BK 新成員定係改頭換面出呢個Topic??? 你有無份交稅??你有無做大食懶攞公援呀???你有無請外傭??你明唔明政府派糖為乜呀???
你係度發咩神經,出個topic嚟俾人鬧,你就真係唔好係到亂吠...... 返屋企'柄'埋la...

別墅

我剛剛5月底到期交咗錢,雖然如此,我都相信好多僱主不會隨便抄外傭,要搵一個好工人絕對唔容易,雖然,我自己果件都想抄(都係唸一下),他們新請果d可以延期,都好正常啦,如果,你公司現在話9月1日出花紅,你剛剛比咗辭職信你上司,我相信比你都會問下可唔可以hold住先啦!如果有得攞,你會唔會唔取.

禁止訪問

男爵府

樓主一定係囉綜援人士啦, 或者係正在接受再培訓人士, 都係廢柴一族, 等我地d中產人養, 唔係佢點會咁講???真係忍唔住講句白痴低能!!!!係狗就出去吠啦。

複式洋房

唔洗講樓主一定係廢柴戶啦!
喂,我中產我叻,就要留番D $ 養你班廢柴,又要比 $ 培訓人,
咩世界,各位中產,係時候反激啦,咩比人當我地係水魚。

別墅

唉`同呢d人 (樓主) 講多句都sigh氣啦...唔明就點講都唔明, 無錯, 針唔吉到肉唔知痛, 佢只係睇到表面野, 仲可能唔明政府派糖既用意係咩tim...

樓主, 我話知你啦, 政府派糖既用意係希望可以係高通漲下幫到市民, 而家佢要9月後既新約先可以豁免果$9600, 你又知唔知大部份既employer 都係唔可以而家(今年)享用到呢? 有d 更加要等到2010年先可以用到, 咁既安排到底仲係咪可以用來抒緩通漲呢? 2年後可能變左通縮啦 (而家個股市咁..)

我地只係爭取9月開始所有 (新約加舊約)同時可以豁免levy, 而唔係好似你所講果套....
[唔係住緊公屋, 係咪要嘈政府幫你交2個月租]..睇唔睇得明呀, 2回事來架... 不過你打得果篇野, 應該都唔太夠智慧去明, 我都係盡下人事講下, 唔明唔緊要啦, 你未繼續用假名開post 鬧人lor...

複式洋房

各位BK友,我地團結啦,唔需要為左D無謂人再動氣,留番D氣力去爭取免繳人地所謂既(顧)傭稅,我地大家唔好再回應D低等垃圾.大家唔好再回覆個TOPIC!!!!!!!!!!!
珍惜你所擁有的一切!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 陪月勳章

樓主好心你唔好用個肺黎講野,我地中產搵個2-3萬,但咩都無,住公屋有得免租,唔通我地住個d唔洗交租呀,好啦咁都算數,申請咩比話超額,有咩比我地呀,比條毛你就得,
你地d小朋友要讀書,我地個d就唔洗呀?唔通我地就唔洗$買書?
你知唔知個$400用黎做咩先,如果政府係有用既,或者用黎改善外傭質數,我地無野講,但唔係,明知個d$交黎都無用,咁比黎做咩呢,好我問你呀,你會唔會無啦啦比$400人地d仔女學野呀?仲要係人地根本唔需要,唔會嘛!

複式洋房

各位BK友,我地團結啦,唔需要為左D無謂人再動氣,留番D氣力去爭取免繳人地所謂既(顧)傭稅,我地大家唔好再回應D低等垃圾.大家唔好再回覆個TOPIC!!!!!!!!!!!
珍惜你所擁有的一切!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

子爵府

我覺得最大問題係政府大細超!

點解外藉傭工既工資由政府定期檢討, 而唔係由僱主依工人表現而決定?

點解外藉傭工加人工可以馬上生效? 暫停徵收僱傭稅就要由下一張約先至生效?

點解政府又唔定期檢討吓我地呢d所謂中產人士既人工? 我地既人工可以幾年都冇得加, 仲要應付通脹同埋新僱傭合約既新工資?

點解政府話撥款20億振災, 可以唔使依正常程序審理? 仲可以話如果要依程序審理,就做唔到急災民所急?
但係暫停徵收僱傭稅就唔使急市民所急?

水晶宮

樓主,

我地呢班中產唔係話派親糖都要分一份, 冇得分就嘈. 事實上, 好多時我地都係冇受惠的一群, 我地照樣默默耕耘, 默默忍受.

仲記唔記得早兩年的 '學劵制' ? 中產已經係吞聲忍氣, 今次的暫繳外傭稅, 可以話, 中產係忍無可忍.

呢個暫時免收外傭稅,打正旗號係 '纾解民困', 咁有咩理由新合約先至受惠,現有合約的僱主要等開新合約先至可以受惠? 如果而家有人正在困境, 我可唔可以同佢講 "你捱多兩年先啦, 之後你會舒服兩年, 因為到時我會幫你"? 呢句說話, 正常人聽到都會丙我! 兩年之後那個受困的人都唔知去o左邊!

特首既然係要幫外傭僱主, 佢就要考慮埋點樣先至叫做真正幫到,真正幫人即時纾困. 所謂法例唔容許退還已繳的徵款, 政府咪改例囉. 我地做僱主的明白要時間 '退還', 但係未交新一期的levy, 係唔係應該唔洗我地再交呀? 呢一齊, 都係視乎特首有冇心幫我地呢班中產!

再者, 呢個外僱稅, 一開始已經係原則上錯誤. 政府要再培訓員工, 同我地呢班外傭跟本係毫無關係. 我地唔請外傭, 難道政府就唔需要再培訓香港人咩? 政府分明就睇準我地呢班中產的人數眾多, 外傭唔用唔得的特質來打我地主意.

還有, 樓主請你留意一點, 而家飲紅酒係免稅架.... 點解飲紅酒呢d莫須有的奢侈品可以免稅, 而請外傭的人就一定要比稅? 身為香港人, 即使自己唔係被逼害的一群, 係唔係要睇住社會冇公義? 係唔係要指責受逼害的一群去爭取權益?

[ 本文章最後由 birdbird 於 08-7-19 13:02 編輯 ]

禁止訪問

男爵府

樓主, 唔該唔好系到放狗屁! 派野比人係出心, 唔係施捨, 我全家交足稅, 可能你未必係, 但毛啦啦要外傭僱主咩$9600(由2003開始) 去比d本地勞工再培訓, 其實關我地叉事, 要培訓, 正苦班狗官就唔好打我地主義, 班狗官真係: "不知所為, 量力而為!" 乜你估d狗官真係想派糖幫我地班草根, 因為佢地之前又搵港人笨實, 驚死擦唔切阿爺對鞋, 死去咋咋林捐100億比四川. 好多港人當然激到爆, 佢都戇狗狗, 自己本土經濟以經好有問題, 民生又差, 佢真係忽到上腦, 令社會分化再分化. 任由班奸商不停加! 加! 加! 柴, 米, 油, 鹽, 乜都加. 最基本既都加到飛起. 咦d咪叫官商勾結. 而家我地斑基層正在火深水熱中, 民不撩生, 系要反正苦, 反通脹之際, 再加上大拿拿100億之迷! 狗官咪即時做多場降溫Show, 派多10億, 總共110億既紓困措施, 等我地班港人收聲! 佢估派下糖比下甜頭我地咦班基層餓鬼就收聲, 誰不知, 狗官同場加影足字蝨, 玩把戲, 玩善忘同老懵董既痴呆症. , 因始只令我地班基層更憎正苦同班狗官. 正苦正養住班邪惡既軸心!!! 如果你有腦, 用下個腦想下啦.

[ 本文章最後由 bigbigfamily 於 08-7-19 21:05 編輯 ]
I love my hubby and my boy. XOXOXO

男爵府

樓主,你只睇到好表面事實既一小部份.

個反應甘激烈,因為政府真係處理得唔好囉~
中產係唔會無拉拉放狗屁的,你再了解了件事先再談論啦~
執著帶來痛苦、學習放下煩惱  

男爵府

原文章由 des1971 於 08-7-19 10:49 發表
以我朋友為例, 剛剛同工人續約一個月未夠, 朋友打算用埋今個約就唔再請工人, 咁$9600就無佢份, 不滿, 人之常情!!

yes, 絶對認同

大宅

好工人難求呀! 我都係6月續左舊工人, $9,600就見財化水, 有上呢個版既僱主就知, 有好工人, 唔好話9,600, 9萬6都唔會為左免稅而炒左個工人喇! d人講到有請工人就一定無良僱主咁.

政府無能我一向都知, 初初未知細節不知幾咁開心, 而家知左真係咩火都黎.

水晶宮

喺度亂吠咪係你呢d人:;pppp: :;pppp: :;pppp:
原文章由 wongdaming 於 08-7-19 02:20 發表
以前政府派糖,香港人會好開心
可能近年黎政府派得糖多,香港人開始吳滿足
一句講哂,貪得無厭
依家無論政府點派糖都好
都一定有人吠,而且不在少數
一系就嫌少,鬧政府點解人地分甘多,自己就得甘少
如果分吳倒果班,就更 ...

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

禁止訪問

好媽媽勳章

首頁

尾頁

跳至