論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

我估你唔係香港人或係要再培訓既人, 人說話唔係用個"吠" 字去形容, 你快D報多幾個再培訓斑LA...

再培訓費, 唔係請外傭僱主既責任, lee d 係政府責任

原文章由 wongdaming 於 08-7-19 02:20 發表
以前政府派糖,香港人會好開心
可能近年黎政府派得糖多,香港人開始吳滿足
一句講哂,貪得無厭
依家無論政府點派糖都好
都一定有人吠,而且不在少數
一系就嫌少,鬧政府點解人地分甘多,自己就得甘少
如果分吳倒果班,就更 ...

男爵府

低等垃圾 !!!!!!!!!!!!!!!
愛一個人的優點而誠心接納他全部的缺點,就是婚姻最偉大的地方。

伯爵府

樓主 must be one of the dogs of bowtie Tsang la. 樓主's nickname 'wongdaming' must be converted from his/her surname 'Wong', name 'damn it'.

大宅

樓主唔好起到扮清高, 你夠竟有冇交過稅? 定係攞正苦唔少呀? 正垃圾:evil:

洋房

原文章由 jennybbkc 於 08-7-19 09:08 發表
真好笑!從來政府死口都吾認尼啲係稅應
叫培訓費,話我地應該和其它僱主(做生意嗰啲)一樣要交先叫公平!但係点解我哋个工人
開支無得扣稅,做生意就有得扣甘叫做公平! ...

你正正講出我心聲!生意佬不單可以扣稅,仲唔使畀嗰啲所謂再培訓費,佢哋先係最應該攞錢出嚟培訓員工的人,關我哋乜叉事?我唔介意交,但要交得合理!我去培訓啲人畀你班老闆用?有冇搞錯!分明係黑商作業!

男爵府

你呢個人真係不X之所謂﹐新加入仲要開個topic僚交﹐你一係就係無請工人﹐如果你係一個顧主﹐你無理由會覺得今次政府噤做係0岩﹐唔係話9月先開始有問題﹐而係應該果段時間開始個個都唔使交﹐而家噤樣真係有好多人無受惠。你一係就無請工人﹐一係就係個有錢人﹐$9600對你作用不大﹐噤真係恭喜你唔使好似我地噤挨﹐但我地呢d所謂既中產﹐通帳上升下﹐一分一毫對我地黎講好重要。

貓姐講得0岩﹐你連外傭稅都未識﹐叫左做顧傭稅﹐我可以肯定你係無請工人果一個﹗

珍珠宮

樓主一係無用緊工人, 一係同班官有關係的, 一係無腦的.

男爵府

呀樓主, 你知唔知$9600係我地d血汗錢, 政府就算派糖, 我地只係唔洗比呢$9600, 而唔係好似綜援人仕咁, 無啦啦有錢入袋, 多一個月嘅錢洗!!!
so你諗吓, 我地交稅比人多, 但往往福利比人少, 呢d就叫唔公平啦!

男爵府

原文章由 *豬仔包* 於 08-7-19 23:56 發表
呀樓主, 你知唔知$9600係我地d血汗錢, 政府就算派糖, 我地只係唔洗比呢$9600, 而唔係好似綜援人仕咁, 無啦啦有錢入袋, 多一個月嘅錢洗!!!
so你諗吓, 我地交稅比人多, 但往往福利比人少, 呢d就叫唔公平啦! ...

講得好!

禁止訪問

男爵府

佢點解唔光明正大呢? 要開新名?!
執著帶來痛苦、學習放下煩惱  

大宅

請拿出良心說話, 現在僱主要比$9600, 不是$960呀................

大宅

樓主請你不要咀咒香港人冇得救, 有我們這些真正的香港人存在, 你先可以發神經.

複式洋房

好媽媽勳章

完全同意!!!
原文章由 123BB 於 08-7-19 11:31 發表
樓主一定係囉綜援人士啦, 或者係正在接受再培訓人士, 都係廢柴一族, 等我地d中產人養, 唔係佢點會咁講???真係忍唔住講句白痴低能!!!!係狗就出去吠啦。 ...

侯爵府

原文章由 貓姐 於 08-7-19 08:39 發表
我想講聲你聽, 香港人(好似你呢D)真係冇得救, 你連僱傭稅(顧傭稅)都打錯呀, 香港人!!!

,

別墅

[quote]原文章由 060228 於 08-7-20 00:30 發表
佢點解唔光明正大呢? 要開新名?!

係啦,樓主!我都係噤啦!

大宅

政府現在不是舒解民困, 而是增加民怨, 真係本末倒置囉!! 班官都唔知係味未訓醒, 咁嘅例都可以出街, 今次曾先生嘅民望可能又再插水下跌啦.....

樓主, 你那些言詞都幾激,我唔知你動機何在, 但我覺得你好似處處針對香港人(帶點怨氣), 你好像不太喜歡香港人吧, 我真係有點好奇, 莫非你是新x民??...

複式洋房

外傭稅係巧立名目, 強加於我們的稅項, 當年我們無奈接受, 今天我們只係可以盡快在水深火熱之中得到拯救, 而非2年後, 其實我的菲菲剛好在9/10月約滿, 都可以說可即時受惠, 但我真的替剛簽了約的不值, 若政府真是用真心為市民的, 不會這樣的, 我一直對政府的政策沒有什麼很大的非議, 有時都幾同情他們時常比人罵, 做什麼也討不了人的歡心, 但今次真的很沮喪, 因感受不到他真的是對市民關心, 只係為自己民望, 但料不到得不嘗失, 可見他們真的好低能及無能力!

複式洋房

同意同意, 我們不是要政府派錢, 只係我們暫時不用付吧!.......我覺得我們比取錢的人更慘.....: ....我們的爭取只係少付, 並非得到extra的....

別墅

我就是其中一個!我剛在六月份簽了新工人,她將會在下星期上班。兩年九千六,對我來說絕對不是一個少數目!但我不會為了兩年的雇傭稅而炒了她,除非她很有問題。你的言論,絕對支持。

如果我不為雇傭稅的事件炒她,是不是代表我沒有經濟壓力?傻的!經濟壓力一定有,況且我既是香港永久居民,我就有權享有我的權利!但為何這些權利有階段之分呢!還有,真的很多雇主不是一直都keep住有經濟能力去請工人的!分分鐘目前的呢個(工人)就是最後的一個!何以現在有此政策安排,但現在正正為外傭雇主的呢班人卻不能享受

此外,我請工人也要over半年才請到(不是我問題,是姐姐們及agency的問題),如果在2018年6月(或5月)中開始請,但很不好彩又請半年,我豈不是又享用不了我的權利?

請樓主不要太激動,作為工人的雇主,壓力絕對不是你想像中的少!

原文章由 winglongyan 於 08-7-19 11:04 發表
炒工人與現時豁免培訓稅是兩件事.
如工人做得唔好,僱主比了多次機會佢,佢都一樣無改,身為一個僱主只可以做(1)炒佢(2)忍佢到完約時換人.
我相信10個僱主有9.999999個會選擇(1)炒佢.
炒1位外傭,僱主是要付出不少.

...
代碼 效果
Chu Chu Ma Ma

首頁

尾頁

跳至