論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆 #80 muihsu 的文章

樓主唔見咗 !?
其實外傭顧主所suffer嘅唔係人人都明,尤其是上班一族, 辛辛苦苦外出揾錢,受老闆氣之餘又要受外傭氣,日日提心吊胆返工驚外傭對子女唔好,
而家減免稅項又唔係即時受惠,點叫舒解民困?如果你老闆話加你人工舒解民困,但2年後先加比你,你会点?你咪一樣"亂吠"

大宅

條友都唔係香港人, 小學程度都無 (好多字都打錯).

樓主 "non of your business " :;pppp::;pppp:
ning ming bai bu ming bai ya????
返歸啦.

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

唔通樓主係綜援人士
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

原文章由 esmehouse 於 08-7-23 10:31 發表
唔通樓主係綜援人士

佢係唔係攞綜援只有樓主自己知, 而家風頭火勢 UP 埋呢 D 嘢, 居心何在? 我覺得大家無謂再 SAI 氣鬧佢, 留番啖火今個星期去遊行好過.

伯爵府

好媽媽勳章

又唔係話完全唔同意你的話
我都覺得有時香港人太過要求高
變左, 有任何唔合心意的, 都會嘈得好緊要

就住僱傭稅來講
其實政府今次咁做, 我只覺得佢地唔夠政治智慧
我做開私人公司, 呢d公關野, 出面係好敏感
淨係睇呢個"優惠"的條文, 根本就知一定會有好大反嚮
唔明做決策的會咁無sense.

我反而覺得唔係公唔公平的問題
而係, 政府應該要由根本去思考究竟呢個稅項的目的何在

你要徵電油稅, 為了環保, 我覺得合理
但係, 僱傭稅究竟d錢點用? 去左邊? 邊d機構得益? 對香港市民有乜好處? 完全係黑箱作業

如蘋果尋日報道, 僱傭稅變成了間接資助工聯會~~

我覺得, 我地應該爭取政府全面檢討外傭稅呢樣野, 而唔係只講今次呢件派糖事件

大宅

樓主真身應該係無腦正苦高官, 佢開新a/c講野

大宅

貓狗褓姆

絕對係我地的心聲.

原文章由 *豬仔包* 於 08-7-19 23:56 發表
呀樓主, 你知唔知$9600係我地d血汗錢, 政府就算派糖, 我地只係唔洗比呢$9600, 而唔係好似綜援人仕咁, 無啦啦有錢入袋, 多一個月嘅錢洗!!!
so你諗吓, 我地交稅比人多, 但往往福利比人少, 呢d就叫唔公平啦! ...

大宅

顧傭稅,香港人真系冇得救~~~

睇完樓主篇廢話 ,只會覺得佢好白痴,知少少,扮代表.佢篇廢話一出,比人丙到黏埋牆, 佢芳名一定係叫[嚴少丙]

大宅

同意

原文章由 莎莎莉莉 於 08-7-23 11:04 發表
又唔係話完全唔同意你的話
我都覺得有時香港人太過要求高
變左, 有任何唔合心意的, 都會嘈得好緊要

就住僱傭稅來講
其實政府今次咁做, 我只覺得佢地唔夠政治智慧
我做開私人公司, 呢d公關野, 出面係好敏感
淨係睇呢 ...
鼎為煉銀, 爐為煉金; 惟有耶和華熬煉人心  
箴言. 17:3

別墅

樓主,今次之所以咁多外傭僱主不滿並不是單單$9,600的問題,而係公平嘅問題。政府本來可以簡單的訂立兩年內(9月1日開始)免收外傭稅,點解要用合約年期做界線?這個本來是一個值得讚賞嘅政策搞到宜家被人唾罵,為什麼?並不是你所講的"香港人貪得無厭",而係政府做野大石壓死蟹,對市民嘅需要漠不關心,派糖比中產只係做樣。
至於你所說的什麼公屋免租,係咪要補番$比我地先叫公平,這全不是我們要爭取的東西,請不要妄自加鹽加醋,興風作浪!
[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_1064.gif[/img]

珍珠宮

呢條友自從嗰日開完Topic後冇再蒲頭! 我壞疑佢用假名上黎玩我地!!

大宅

原文章由 Siuchoi 於 08-7-23 14:02 發表
呢條友自從嗰日開完Topic後冇再蒲頭! 我壞疑佢用假名上黎玩我地!!

所以我話大家唔好再鬧, 佢有 mud 居心無人知, 不過肯定係想我地0係咁0係度鬧佢, 唔好比佢得 '程'...!

別墅

大家冷靜D先!!!

開 LEE 個 topic o既人會唔會就係亞"曾生"呀? 又或者係"張生"呢? 佢地 LEE 排成日俾人插, 咪俾佢發洩一下囉, 當舒緩下壓力啫~ 不過你幾醒喎, 專登錯些少別字, 等D人估唔到你係高官, 勁呀!!! 嗱, LEE D 就叫做政治智慧喇, 香港人!!!!!

民房

回應樓主及各位BK Mums

大家無謂勞氣、亦不需跟樓主一般見識。

正所謂一樣米養百樣人。你我都無法明白像樓主一樣的人個腦唸乜!不過,可能佢自已見大家狂炳,知衰,所以就像張建宗一樣龜縮。

最緊要我們團結,企出來給政府知我們不是「好蝦」。

仲有,大家可以看看今日生果報吴志森的評論,寫得好好。

原文章由 agl 於 08-7-19 10:26 發表
叫佢移民啦

別墅

好似我們好著數?

工人有沒有那樣笨呢?沒人工但又肯做野?

原文章由 cherrytso 於 08-7-22 21:27 發表

各位bk姊妹們, 我極度相信依位廢 up 新丁係扼綜援人仕, 依輪佢day day 俾人狂炳, 炳都short咗, 上黎語無論次, 九唔搭八, 算把啦, 我地都無謂同依d人一般見識啦, 睇佢要特登開個新名入黎俾人炳, 都知佢一定係心理變 ...
代碼 效果
Chu Chu Ma Ma

首頁

尾頁

跳至