烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

子爵府

??THX~

大宅

原文章由 happykklam 於 08-7-19 13:41 發表
想問陳村粉係咪即係粉皮呀?點整先好味呢?THX~
陳村粉=腸粉啊(係街食野佢地係用腸粉上台的)

[ 本文章最後由 皓皓BB~ 於 08-7-19 21:25 編輯 ]

男爵府

原文章由 happykklam 於 08-7-19 13:41 發表

我好似聽過陳村粉似何粉的其中一種

男爵府

我老公係順德人,一次跟公爺返去順德吃陳村粉,嘩~~好食都不得了,在hk食過咁多次都比唔上,不過應該唔係腸粉同河粉,個質感相差好遠

《 在神面前萬事非偶然,因神計劃萬有。》

男爵府

原文章由 pinkypiggy 於 08-7-19 18:55 發表
我老公係順德人,一次跟公爺返去順德吃陳村粉,嘩~~好食都不得了,在hk食過咁多次都比唔上,不過應該唔係腸粉同河粉,個質感相差好遠

梗係好食啦,國內(唔係深圳)食果d好多都係即做即煮呀,好似拉麵咁都好食過hk,陳村粉好似類似粉皮就真!!!

子爵府

THX ALL,SEARCH!

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 mander888 於 19/7/08 16:56 發表

我好似聽過陳村粉似何粉的其中一種

我都聽過係咁呀.
有次我去食時我問嗰d佢地係咁講.

男爵府

畀面勳章

上水街市有得買ar...唔同河粉同腸粉ge口感...好好食...你可以冬菜肉碎蒸又得...豉汁排骨蒸又得...實在太好味...可惜e+極少入到咁遠la

男爵府

原文章由 monchan 於 08-7-19 23:39 發表
上水街市有得買ar...唔同河粉同腸粉ge口感...好好食...你可以冬菜肉碎蒸又得...豉汁排骨蒸又得...實在太好味...可惜e+極少入到咁遠la

上水街市邊檔可說嗎
我日日去的
買來吃下先
謝謝

大宅

元朗吳壁記有得賣,個樣似腸粉,但唔係腸粉,亦肯定唔係粉皮,你入黎請我飲茶,我帶你去買。

牛肉則邊無蝦米個d就係陳村粉。

(\~~/)      (\~~/)
(~'.'~)      ( *;* )
(_ (    )~o (_ (__)~o

男爵府

原文章由 syc204 於 08-7-20 01:58 發表
元朗吳壁記有得賣,個樣似腸粉,但唔係腸粉,亦肯定唔係粉皮,你入黎請我飲茶,我帶你去買。

http://f20.yahoofs.com/hkblog/__DOT__cR__DOT__4FWBCRQJiW6__DOT__Yh0-_9/blog/ap_200 ...

哇 你好豐富呀
是否準備整比我吃架
流晒口水啦

子爵府

原文章由 syc204 於 08-7-20 01:58 發表

http://f20.yahoofs.com/hkblog/__DOT__cR__DOT__4FWBCRQJiW6__DOT__Yh0-_9/blog/ap_200 ...

,x ..., ~

男爵府

畀面勳章

上水石湖墟街市2/F...豆腐粉麵檔度買...喺最後嗰行...寫住有客家豆卜嗰檔就有陳村粉買

原文章由 mander888 於 08-7-20 00:06 發表

上水街市邊檔可說嗎
我日日去的
買來吃下先
謝謝

男爵府

原文章由 monchan 於 08-7-20 17:03 發表
上水石湖墟街市2/F...豆腐粉麵檔度買...喺最後嗰行...寫住有客家豆卜嗰檔就有陳村粉買

下次試下先
我次次都在中間個間買
走左寶添

男爵府

副校
你可以寫食譜比我嗎
陳村粉點整架

大宅

原文章由 mander888 於 08-7-20 17:38 發表

副校
你可以寫食譜比我嗎
陳村粉點整架

整陳村粉?我唔識整,你意思係唔係陳村粉用黎整咩?

我用黎蒸排骨囉,同平時蒸一樣,不過鋪佐係排骨下面去蒸咋,我整中菜唔係幾掂,所以我蒸排骨都唔係特別好食。
(\~~/)      (\~~/)
(~'.'~)      ( *;* )
(_ (    )~o (_ (__)~o

大宅

我都係咁整, 蒸完再落熟油豉油

原文章由 syc204 於 08-7-20 23:56 發表

我用黎蒸排骨囉,同平時蒸一樣,不過鋪佐係排骨下面去蒸咋
Our anniversary[br]

首頁

尾頁

跳至