論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

温做知新. 段估唔係假'舊'聞掛.

政 壇 八 達 通 ︰ 外 傭 稅 的 始 作 俑 者

煲 呔 推 出 紓 解 民 困 措 施 , 本 來 是 一 件 好 事 , 可 是 豁 免 外 傭 稅 卻 並 非 所 有 僱 主 受 惠 , 結 果 弄 致 民 怨 四 起 , 政 黨 紛 紛 「 食 住 上 」 , 要 求 取 消 外 傭 稅 , 不 過 單 仁 提 醒 那 些 要 求 取 消 外 傭 稅 的 保 皇 政 黨 , 在 為 民 請 命 之 餘 , 最 好 查 查 紀 錄 , 因 為 最 早 要 求 開 徵 外 傭 稅 的 , 正 是 一 眾 保 皇 黨 !

保 皇 黨 提 出 向 外 傭 徵 稅

話 說 於 2002 年 , 當 時 的 財 政 司 司 長 梁 錦 松 眼 見 政 府 財 赤 高 企 , 要 求 各 黨 獻 計 如 何 開 源 , 當 年 的 「 早 餐 派 」 、 自 由 黨 、 以 及 民 建 聯 , 不 約 而 同 建 議 阿 松 開 徵 外 傭 稅 , 當 年 自 由 黨 更 獅 子 大 開 口 , 建 議 每 月 徵 收 500 元 稅 款 , 估 計 每 年 可 為 庫 房 帶 來 12 億 元 收 入 。

有 立 法 會 議 員 回 憶 說 , 當 年 保 皇 黨 如 意 算 盤 是 向 外 傭 、 而 非 僱 主 收 稅 , 否 則 必 定 引 來 選 民 反 彈 , 但 後 來 政 府 內 部 研 究 , 若 向 外 傭 徵 稅 , 隨 時 會 被 指 有 種 族 歧 視 , 更 可 能 引 發 外 交 風 波 , 結 果 官 員 想 將 外 傭 最 低 工 資 減 400 元 , 同 時 開 徵 僱 主 400 元 外 傭 稅 , 再 將 收 到 稅 金 注 入 再 培 訓 基 金 , 這 樣 可 以 「 合 法 」 向 外 傭 徵 稅 之 餘 , 又 不 用 增 加 僱 主 負 擔 , 且 可 以 為 再 培 訓 基 金 找 來 一 條 「 大 水 喉 」 , 不 用 政 府 再 注 資 。

不 過 這 做 法 最 大 問 題 是 , 雖 然 僱 主 不 用 額 外 支 付 稅 金 , 但 「 實 際 」 他 們 是 支 付 了 400 元 稅 款 給 政 府 , 外 傭 稅 仍 然 是 由 僱 主 支 付 。 該 名 立 法 會 議 員 又 說 , 以 往 已 有 不 少 外 傭 僱 主 反 對 外 傭 稅 , 只 是 未 成 氣 候 , 今 次 煲 呔 豁 免 外 傭 稅 有 「 大 細 超 」 之 嫌 , 挑 起 一 眾 無 法 受 惠 的 僱 主 反 感 , 令 取 消 外 傭 稅 聲 音 越 來 越 激 烈 , 現 在 連 保 皇 黨 也 支 持 , 但 他 們 又 是 否 記 得 , 當 日 搞 出 外 傭 稅 這 隻 「 怪 獸 」 的 罪 魁 禍 首 , 正 是 他 們 呢 ?

單 仁

http://appledaily.atnext.com/template/apple/art_main.cfm?iss_id=20080719&sec_id=4104&subsec_id=15333&art_id=11369697&cat_id=6962706&coln_id=6796044

民房

其實政府真係做得越來越差,今次外傭事件,再度反映政府無全面考慮我們這群中產市民的情況,現在的香港,富者越富,中產變低層,貧者變成無可能(生活)

公爵府

2023年兔年勳章 開心吸收勳章 夏天玩到顛 大廚勳章 趣教勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 chan803 於 08-7-19 14:42 發表

http://appledaily.atnext.com/template/apple/art_main.cfm?iss_id=20080719&sec_id=4104&subsec_id=15333&art_id=11369697&cat_id=6962706&coln_id=6796044

如果唔係有班攪事既人點會攪出咁多野黎丫 佢地就係要扮"做好呢份工"囉~~ 唔係佢地邊有糧出啵~

伯爵府

原文章由 chan803 於 08-7-19 14:42 發表

雖 然 僱 主 不 用 額 外 支 付 稅 金 , 但 「 實 際 」 他 們 是 支 付 了 400 元 稅 款 給 政 府 , 外 傭 稅 仍 然 是 由 僱 主 支 付 。 該 名 立 法 會 議 員 又 說 , 以 往 已 有 不 少 外 傭 僱 主 反 對 外 傭 稅 , 只 是 未 成 氣 候 , 今 次 煲 呔 豁 免 外 傭 稅 有 「 大 細 超 」 之 嫌 , 挑 起 一 眾 無 法 受 惠 的 僱 主 反 感 , 令 取 消 外 傭 稅 聲 音 越 來 越 激 烈 , 現 在 連 保 皇 黨 也 支 持 , 但 他 們 又 是 否 記 得 , 當 日 搞 出 外 傭 稅 這 隻 「 怪 獸 」 的 罪 魁 禍 首 , 正 是 他 們 呢 ?

珍珠宮

原文章由 JP 於 08-7-19 16:15 發表

雖 然 僱 主 不 用 額 外 支 付 稅 金 , 但 「 實 際 」 他 們 是 支 付 了 400 元 稅 款 給 政 府 , 外 傭 稅 仍 然 是 由 僱 主 支 付 。 該 名 立 法 會 議 員 又 說 , 以 往 已 有 不 少 外 傭 僱 主 反 對 外 傭 ...

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我唔知呢位作者既消息來源,所以唔敢評論個真確性.
但我係以前曾親身聽過一位當時有份參與既議員講過徵款既來龍去脈.我亦係由佢身上學識正確名稱係"僱員再培訓徵款"而唔係外傭稅,因呢個唔係稅,所以無得扣稅.

當時我聽到既係--03年經濟好差,係3月時,因好多hk人都比減薪.所以提出外傭都要減薪,令僱主可減輕負擔.
同年10月--本地好多人失業,當時特首要大家諗計,有一位人士就提出向外傭僱主徵收$400,"僱員再培訓徵款",用黎培訓本地勞工,並可培訓本地家務助理,令某d人可轉型.
而當時提出既人係------今日既特首.

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

仲有,我個人認為不管當時邊位提出都好,當時外傭僱主已硬食左,但政府係有盈餘既時候又忘記左我地,點解要蝦我地??係咪因為我地唔出聲??
不管點都好,呢個咁不合理既徵款根本就要取消.

公爵府

好媽媽勳章

呢篇文章的時空錯晒
取消徵款係03年3月
收徵款係同年10月
議員們為我地發聲我地好感激
但都唔好搞錯晒
同埋, 就算係保皇黨提
咁民主黨做過乜, 有幫手stop過咩?

樓主, 你係咪外傭僱主? 我相信呢一刻, 所有僱主都只會諗點樣停咗佢, 根本唔會理係邊個做出黎. (事實係曾蔭權砌出黎, 所以佢之前仍堅持"僱主比得起", 唔肯review. 到而家佢已冇其他板斧, 呢招係最後殺著.)

男爵府

回覆 #3 FA8866 的文章

叫佢(曾生)去食屎啦, 事至今日佢仲唔肯收手, 要搶我地僱主既錢搶到幾時呀???正白痴仔。

首頁

尾頁

跳至