母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

我BB現在5個月大,快6個月了,現在還是全人奶和埋身餵的。但在晚上總是要餵2次奶(3:00AM和6:00AM)。不餵BB就會哭到很大聲

我想問下BB是不是會自己不食夜奶架?因為我看健康院的單張說6個月大以後的BB應該不夜奶,所以我很擔心他介不到夜奶呀~~
可以點做呀~~

大宅

我嵐嵐六七個月時無啦啦無了這個需要,但仍有人肉奶咀的習慣..每晚起床幾次啜幾下再睡...她現在8個月零12日~

大宅

我都係餵人奶,不過大概兩三個星期大已經慢慢轉全pump型,咁佢又冇咁黐身,又知道佢食左幾多,到佢個半月大,佢突然自己戒夜奶,食埋十點個餐可以一訓就訓到6,7點! 好正!依家佢已經差唔多三個月,我地都有覺好訓!

大宅

原文章由 adfayfay 於 08-7-20 00:04 發表
我嵐嵐六七個月時無啦啦無了這個需要,但仍有人肉奶咀的習慣..每晚起床幾次啜幾下再睡...她現在8個月零12日~

係呀~~點算好

大宅

mukyin你就好啦~但我仔仔唔肯用奶瓶食奶呀

複式洋房

原文章由 sunmoonlaw 於 08-7-19 20:24 發表
我BB現在5個月大,快6個月了,現在還是全人奶和埋身餵的。但在晚上總是要餵2次奶(3:00AM和6:00AM)。不餵BB就會哭到很大聲

我想問下BB是不是會自己不食夜奶架?因為我看健康院的單張說6個月大以後的BB應該不夜奶 ...

我囡囡有三個月都係未戒夜奶,好似尋晚咁二點幾五點幾都醒咗,而我又要七點起身返工真係好辛苦,我都好想同佢戒夜奶,但係又覺得人奶對佢好d唔應該戒,真係好矛盾mouth:

男爵府

我個仔上個月,終於自動自覺戒左夜奶!
但我識得有個奶粉b,大我個仔三個月,到宜家都係3-4點食一次奶喎!

我自己就覺得食夜奶唔係問題,因為只係需要幾分鐘,只要佢唔係當我奶咀就得了。

我個仔未戒夜奶前,每晚醒一次(細果時醒兩次),食完推開我,我就即刻放返佢落床仔,係清醒的(雖然好眼瞓),因此我知道佢係真係需要食,唔係當我係奶咀。

大宅

唉~咁可以點做呀??

別墅

我都唔知佢係咪當我係奶咀!佢都係醒一兩次...點先知佢係當奶咀呢...

大宅

原文章由 sunmoonlaw 於 08-7-21 10:28 發表
mukyin你就好啦~但我仔仔唔肯用奶瓶食奶呀

唔洗一定用奶樽,我囡囡都係埋身餵,佢兩個月時都已經介左夜奶。你夜晚最後一餐幾點比佢食呀?你可以試下晏小小先比佢食,我初初係12點-1點先比佢食最後一餐,佢就訓到5-6點,宜家4個月大就夜晚10-11點食都可以訓到7-8點啦。

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我個b大約5個月時自動戒夜奶,雖然話自動戒,其實都係要雙方配合,我有記低當時佢點戒夜奶,妳可以參考下

(本來是10.30pm, 2.30am, 6.30am, 10.30am, 2.30pm, 6.30pm 一日6餐,4餐埋身2餐bottle feed)
-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
對於Larry幾時食奶,食幾多奶,我採取bb主導、我們從旁誘導他建立規律,除了他仍是初生時我會要他吃多一點,之後都是由他主導,他一直也吃得多,吃得密(一日六餐),吃得準時(4小時一餐+/-1小時),但這星期開始有變化,開始不吃半夜那一餐,也就是所謂的戒夜奶。

上星期初Larry已經有跡象半夜不太想吃,所以我都密切注意他夜晚的pattern,上星期五是第一晚不吃夜奶

第一晚 12am 7am - 約2.30am時扭下扭下,拍拍他再睡,6時開始又扭下扭下,沒有拍他,7時醒了
第二晚 11pm 6am - 差不多
第三晚 11pm 6am - 也差不多
第四晚 11pm 5.30am - 失守,早了要吃
第五晚 12am 6.30am - 5.30pm-12am都沒有睡,所以10pm多吃一餐,吃完還是不太想睡
第六晚 10.30am 6am - 又是5.30pm之後一直不太想睡,可能是要出牙,心情不好

今後是決定性一晚,如果連續一星期也不吃夜奶,可以算是戒了。
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

男爵府

bb半夜醒好正常,有時扭兩聲,我會係呢個時間細細聲應下佢(唔洗落床! ):係!sh........瞓啦!
好多時sh....下佢都得。
如果唔掂,就會試下拍下佢(都係頼死唔落床! )。ok的話,大家有覺好瞓,再唔ok,佢就會開始大喊。
咁我就會投降,落床抱起佢餵囉!

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我都係頼死唔落床,餵夜奶時捉佢過大床(拍住bb床,唔洗落地),餵完放返佢去bb床。不過後來佢唔肯瞓bb床,要同我地瞓

原文章由 yanlongma 於 08-7-24 11:48 發表
bb半夜醒好正常,有時扭兩聲,我會係呢個時間細細聲應下佢(唔洗落床! ):係!sh........瞓啦!
好多時sh....下佢都得。
如果唔掂,就會試下拍下佢(都係頼死唔落床! )。ok的話,大家有覺好瞓,再唔ok,佢就會開始大喊。
咁 ...
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

子爵府

我bb2個月時就戒夜奶,好似咁bb五點幾am醒咗or 哭叫要吃奶 當聽唔到 如果哭太耐 就比佢吃 不然過多一二天就會唔醒or哭 就這樣我bb戒左

大宅

我記得我在BB2-3個月大時都係約12點餵,BB一訓訓到4-5點AM,我那時還以為OK左,會KEEP到,但4個月大開始每3hrs要起一次,不餵又大叫...

等我試下頼死唔落床,唔知得唔得呢~~

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊