跳至

首頁

尾頁

大宅

wingslaw,

唔緊要,咁下次再玩過啦!
另外,我想問翹仔係咪都搭校車(我記得時老師講過)既1號車?
童童係搭一號車的,但今日童童回程時在行駛中的校車跌左落地!我覺得校車好有問題!
1)校車姨姨沒有同我地報告呢件事,係工人同童童沖涼時發現佢膝蓋瘀左,一問之下先知佢跌親。我主動打俾校車姨姨,佢竟然不以為然咁話:「係呀!佢八卦突個頭出黎睇野,跟住跌左落地。我問佢有無事,佢話無事,咁我見佢又無流血,咪無講囉!」嘩!我好嬲呀!咁既態度唔要得呀!
2) 開學時已跟校方投訴,校車沒有扶手及安全帶,好危險!
我已經打左俾時老師,請佢向曹主任反映呢個問題!
如果翹仔都係搭校車,你要提佢小心d , 盡量坐入邊位呀!

原文章由 wingslaw 於 08-9-26 10:30 發表
吾得吖, 我SAT. 都要返工架

伯爵府

請問呢到有冇曾經在青山那兒轉來兆麟的媽媽呀??
可否話我知兆麟OK嗎??
因我想安排拒轉來這裡,心大心細 !!
係咪老師真的冇青山果邊咁有愛心呀??
唔該曬 !!

大宅

好詳細吖
原文章由 琛琛 於 08-9-29 10:38 發表
emilylam,
好似上午班有4班, 每班30人, 全校老師及職員約有70人, (如有錯請其他媽咪糾正)

大宅

CHERRYIEONG
翹仔都係搭校車架, 但就吾知咩NO.喎, 係龍門居開果班, 多謝你提醒吖 聽我99 講, 每次送翹仔上車都要佢坐入面既, 同埋跟架校車既好似吾係姨姨係姐姐啫(第1日搭校車時見既, 之後都冇轉) 可能呢個原因就吾知道個嚴重性, 要有交帶LA, 希望學校會跟進下LA, 咁童童仲有冇事吖mouth: mouth:
原文章由 CHERRYIEONG 於 08-9-29 22:25 發表
wingslaw,

唔緊要,咁下次再玩過啦!
另外,我想問翹仔係咪都搭校車(我記得時老師講過)既1號車?
童童係搭一號車的,但今日童童回程時在行駛中的校車跌左落地!我覺得校車好有問題!
1)校車姨姨沒有同我地報告呢件事,係工人同 ...

大宅

我個人覺得都OK吖, 小朋友返學都開心吖
原文章由 kiki523 於 08-9-30 00:43 發表
唔該曬 !! ...

大宅

好媽媽勳章

wingslaw,
我兩個囡都係龍門居上校車,

原文章由 wingslaw 於 08-9-30 14:38 發表
CHERRYIEONG
翹仔都係搭校車架, 但就吾知咩NO.喎, 係龍門居開果班, 多謝你提醒吖 聽我99 講, 每次送翹仔上車都要佢坐入面既, 同埋跟架校車既好似吾係姨姨係姐姐啫(第1日搭校車時見既, 之後都冇轉) 可能呢個 ...

大宅

係吖, 咁岩既 你就好LA, 2姊妹一齊返學
原文章由 琛琛 於 08-9-30 14:52 發表
wingslaw,
我兩個囡都係龍門居上校車,

大宅

WINGSLAW,

童童無咩事,係膝蓋瘀左少少o者,多謝你關心
時老師幫我轉告俾主任知道及跟進,但我都明白而家法律有漏洞,都未必幫得到,不過起碼都表達下意見俾佢地知啦!
我想問下,其實佢地星期五係咪唔駛帶書架?

kiki,
我女女返左一個月學,我覺得佢在青山開心d,但而家都ok,班主任都跟得幾足,玩具/資源都多d。兩者各有長處,我諗要返耐d先可以回答你呢個問題。

原文章由 kiki523 於 08-9-30 00:43 發表
唔該曬 !! ...

伯爵府

原文章由 wingslaw 於 08-9-30 14:43 發表
我個人覺得都OK吖, 小朋友返學都開心吖

拒而家仲喊緊呀 !!

伯爵府

原文章由 CHERRYIEONG 於 08-10-2 21:51 發表
kiki,
我女女返左一個月學,我覺得佢在青山開心d,但而家都ok,班主任都跟得幾足,玩具/資源都多d。兩者各有長處,我諗要返耐d先可以回答你呢個問題。...

咁又係 ,一個月又未必知道咁多,
咁你覺得各兩間長短分別係乜呀 ,
話我知呀,唔該曬 !!

大宅

佢而家返緊青山既N1
原文章由 kiki523 於 08-10-2 23:34 發表

拒而家仲喊緊呀 !!

大宅

CHERRYIEONG
係吖, 星期五係吾洗帶書架, 佢地會有其他活動(不過我今日吾記得左係星期五添 翹仔帶晒D書返學 )但就吾知平時(星期一至四)係咪全部書都帶晒呢, 帶晒都幾重
原文章由 CHERRYIEONG 於 08-10-2 21:51 發表
WINGSLAW,

童童無咩事,係膝蓋瘀左少少o者,多謝你關心
時老師幫我轉告俾主任知道及跟進,但我都明白而家法律有漏洞,都未必幫得到,不過起碼都表達下意見俾佢地知啦!
我想問下,其實佢地星期五係咪唔駛帶書架?

kiki, ...

大宅

WINGSLAW,

唔該曬你!我本來都唔知星期五唔駛帶書,不過我搵左時老師,佢話星期一至四要帶曬d書,星期五就唔駛帶,費時佢地孭多一日咁重喎!
黎緊星期五係化妝生日會,唔知大家會扮咩呢?

kiki,
如果小朋友而家都仲喊緊,再轉校似乎唔多好喎,俾d時間佢啦!以下係我個人意見,唔代表啱,純粹參考﹕
青山的好處﹕
1. 老師/校務處員工都咁有愛心
2. 學生人數少,相對呢講參加活動既機會比較多
3. 有d家庭feel

青山的壞處:
1. 好多蚊
2. 玩具較少及舊
3. 校舍有樓梯,小朋友要行樓梯

兆麟的好處:
1. 多活動多比賽(是好是壞,見仁見智)
2. 玩具又新又多
3. 多英語老師

兆麟的壞處:
1. 學生人數多,相對而言,被挑選參與活動的機會少
2. 較近「公司模式」,無咁家庭式
3. 冬天時超級大風

純粹個人意見,唔好介意。

原文章由 wingslaw 於 08-10-3 11:49 發表
CHERRYIEONG
係吖, 星期五係吾洗帶書架, 佢地會有其他活動(不過我今日吾記得左係星期五添 翹仔帶晒D書返學 )但就吾知平時(星期一至四)係咪全部書都帶晒呢, 帶晒都幾重 ...

大宅

CHERRYIEONG

我都吾該晒你揾左時老師喎, 化妝生日會吾係17/10咩 我未決定同吾同翹仔扮野, 如果扮,係咪扮以 halloween為主會應節d, 仲諗緊, 你同童童會點攪呢

*(仲有關於學校好壞, 青山村有樓梯, 校長成日話係買點好處呢架 因可以鍛鍊小朋友既腳仔喎 )

伯爵府

原文章由 wingslaw 於 08-10-3 11:46 發表
佢而家返緊青山既N1

係呀 所以今年想報明年K1轉兆麟囉,
因近好多 ,
但又十五十六 ~~

伯爵府

原文章由 CHERRYIEONG 於 08-10-5 23:10 發表

kiki,
如果小朋友而家都仲喊緊,再轉校似 ...

你呢D都唔算個人意見啦,
我都認同你,兆麟太公司模式,我怕仔仔冇人照顧到,
所以我才十五十六,唔知明年轉唔轉好,
咁青山村D老師真係好OK,
你覺得兆麟D老師O唔OK 呀?
唔該曬你呀 !!

大宅

wingslaw,

係呀係呀, 係17/10至真,唔知點解我打錯左,sorry!
我見佢地學校網頁既相,應該係扮咩都得。我估我會俾童童扮「蝴蝶仙子」囉,因為我屋企有呢個造型既材料。
無錯, 行樓梯對腳仔的運動有幫助,但落雨個時就真係好令人擔心! 始終都係2個老師照顧30人,如果一個小朋友滑倒,咁就麻煩喇。
而家咪有親子圖書可以借既,但如果童童搭校車,唔知係咪要自己在網上book左,再俾佢自己拎返黎呢?學校話一定要在校內借的圖書先計算在閱讀計劃中,所以唔可以用自己家中圖書...

kiki,

老師方面,我接觸既唔多,唔可以妄下判斷。
但青山既老師大部份都好好,好有heart。以前好多唔識老師都會同我打招呼,話我既女女肥嘟嘟好得意(可能俾面啦)。到我地話決定要轉校,幾位老師都好唔捨得童童,又留左字條俾我地,令我好感動。
而家在兆麟,我多數只係接觸班主任。我會覺得佢地都係有愛心,但會比青山要求得多d (可能唔再係n班掛)。童童話有時老師都會鬧小朋友,以前既老師唔會。不過我推測係因為k1的小朋友活潑得多,唔似以前n1咁「傻豬豬」,會爭野玩,所以老師會鬧唔乖既小朋友。只要老師鬧既出發點同方式ok,我都贊成佢地管得嚴少少,如果唔係個課室咪好混亂? 我聽童童講,而家的普通話同英文老師都幾好,佢最鍾意英文既miss maria同miss judy。所以我估老師都係ok的。

原文章由 wingslaw 於 08-10-6 10:32 發表
CHERRYIEONG

我都吾該晒你揾左時老師喎, 化妝生日會吾係17/10咩 我未決定同吾同翹仔扮野, 如果扮,係咪扮以 halloween為主會應節d, 仲諗緊, 你同童童會點攪呢

*(仲有關於學校好壞, 青山村有樓 ...

大宅

CHERRYIEONG
嘩, 咁叻吖, 會自己整材料化妝, 我就好渣斗LA, 冇呢D天份, 都係買現成咋, 係喎, 吾記得問你, 4/10既遊船河好玩嗎?

KIKI
CHERRYIEONG 講得好岩, 兆麟係公司化D, 但老師都算OK, 初返學時, 我送亞仔返學時, D老師見到我地送小朋友返學都會打招乎的, 我就咁形容2間學校, 兆麟老師都吾錯, 係青山村老師太好啫, HEHEHEHE

大宅

WINGSLAW,

唔係呀, 我係指家中有現成的裝飾,唔係自己做呀。我邊有時間做喎, 返工太忙喇!
遊船河個日我地無得去呀, 因為太多人報了!
今日童童無返學呀, 因為佢呢2日唔舒服,昨晚咳左成晚,成家都無得訓,所以今日我叫佢 在家休息,免得傳染其他小朋友。(不過,童童話其他小朋友都咳/病...唔知係咪咁...中左招...)
你又講得好啱,係青山既老師太好喇, hehe。
不過佢個度d蚊患就真係.....

原文章由 wingslaw 於 08-10-8 11:08 發表
CHERRYIEONG
嘩, 咁叻吖, 會自己整材料化妝, 我就好渣斗LA, 冇呢D天份, 都係買現成咋, 係喎, 吾記得問你, 4/10既遊船河好玩嗎?

KIKI
CHERRYIEONG 講得好岩, 兆麟係公司化D, 但老師都算OK, 初返學時, 我送亞仔返學時 ...

大宅

因為好多媽咪都對手工藝都在行,所以咪以為你自己整 係吖, 又會咁多人去船河既, 咁唯有下次la
童童病左吖, 有冇睇醫生吖, 而家天氣開始轉涼, 真係要保重吖, 小朋友病就一家人都慘, 希望佢快d好番la
原文章由 CHERRYIEONG 於 08-10-9 20:26 發表
WINGSLAW,

唔係呀, 我係指家中有現成的裝飾,唔係自己做呀。我邊有時間做喎, 返工太忙喇!
遊船河個日我地無得去呀, 因為太多人報了!
今日童童無返學呀, 因為佢呢2日唔舒服,昨晚咳左成晚,成家都無得訓,所以今日我叫佢 在 ...

首頁

尾頁

跳至