自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:仁安都唔係好好..+都係成日水你入院

原帖由 cmw1010 於 15-10-12 發表
仁安都唔係好好.. 都係成日水你入院
Yes,我都試過,又係小朋友燒,又係叫入院,問佢入院有咩做,佢答:有姑娘幫佢抹身我話同我自己係屋企有乜分别?佢話萬一有事唔洗再返轉頭入院結果c6話唔入,38度幾,無其他事,好人好姐入院,一陣染左其他病仲幣姑娘即話有事你地call白車啦串到我小朋友有保險,絶對cover到呢d數,係考慮唔想入院惹其他病姐

子爵府

回覆:不吐不快~尋晚同個仔睇夜診

私家真係乜都叫你入院,入到院乜都叫你做檢查,嗰時我仔已經做左mri...出左報告又叫我地做ct scan同ultrasound...我覺得ct scan radiation 勁就唔想做。。出到院睇另一個醫生都話呢兩樣根本冇需要做!

禁止訪問

引用:私家真係乜都叫你入院,入到院乜都叫你做檢

禁止訪問

引用:態度係衰,但血含氧得93我會留院Touchwood

公爵府

引用:態度係衰,但血含氧得93我會留院Touchwood

原帖由 joyan1228 於 15-10-12 發表
態度係衰,但血含氧得93我會留院
Touchwood有咩事,點都會有e生俾我問,我先安心
血含氧唔應該低過95架。即 ...
Agree
小朋友現在點?
如果面色仍然唔好
一定要入院

伯爵府

2021勳章

私家梗係向錢看,我試過仔屙足成星期醫生寫紙叫佢入院,我打幾間都係先問咩事,就話無房得私家房!我睇開個醫生話佢地知無咩肉食,都廢事收你!

伯爵府

引用:我都試過同一間醫院..又係夜診...當時十一

原帖由 wendyaupooh 於 15-10-12 發表
我都試過同一間醫院..又係夜診...當時十一點幾....我自己....已經等得耐....真係耐過去政府急症
有燒..肚AL ...
因為,發燒要格離。
果間得私家房獨立。

男爵府

2021勳章 BK Milk勳章

如果係歐洲醫院, 呢間既醫生同護士除了個別服務態度比較好之外, 遇過既大多都係麻麻地.

大宅

引用:其實政府醫院對小朋友急症非常重視!香港幸

原帖由 Wonderlady 於 15-10-12 發表
其實政府醫院對小朋友急症非常重視!香港幸好有咁完善既醫療
我仔上年相同的病,含氧量95。。政府e院睇,分流睇e生上病房半個鐘搞掂。
雖然吸左氣含氧量去返一百,但都住左兩晚加埋放假回家再覆診,三晚。。
住院其間,無論e生定護士嬸嬸態度都好好。
我初頭好擔心,e生一話留院我喊左出來,個男e生都安慰我,好記得他說,有e生護士睇住無事的,最緊要同仔仔加油。。。。
之後護士又來俾紙巾我,夜晚探熱時又同我講,話情況好轉得好快,唔使擔心。。
個刻覺得,雖是政府e院,但都好有人情味!
我仔入屯門醫院,俾我想像中好。
但都見有對b6父母好麻煩又多要求,所以夜晚的護士好炆咁回答個對父母!

子爵府

2021勳章

會唔會個姑娘好擔心緊張小朋友先咁重語氣呀?可能佢覺得妳小朋友情況應該留院好啲,但妳地又無比佢係度,所以肉緊咗。

]

大宅

引用:會唔會個姑娘好擔心緊張小朋友先咁重語氣呀

原帖由 muihsu 於 15-10-12 發表
會唔會個姑娘好擔心緊張小朋友先咁重語氣呀?可能佢覺得妳小朋友情況應該留院好啲,但妳地又無比佢係度,所 ...
我都係咁諗,but her attitude is wrong

侯爵府

2021勳章

我昨晚零晨三點幾去睇(仔仔耳仔痛到係咁喊)但D姑娘幾好喎、一入到嚟:問邊度唔舒服呀、著咁多衫嘅?我:佢話耳仔痛係咁喊!姑娘:唔好太緊張可能感冒菌入耳!咁就去磅重、跟著好快有得睇!個e生都幾好問得好詳細!仲番埋上年阿仔留院(又係中耳炎)嘅資料!話處方抗生素!叫不要太擔心!跟著拎藥、$601!

水晶宮

唔係次次都會叫留院的,有需要先會留的。

公爵府

陪月勳章 畀面勳章

過份

珍珠宮

2021勳章 好媽媽勳章

引用:私家真係乜都叫你入院,入到院乜都叫你做檢

原帖由 fionlo1988 於 15-10-12 發表
私家真係乜都叫你入院,入到院乜都叫你做檢查,嗰時我仔已經做左mri...出左報告又叫我地做ct scan同ultraso ...
住私家醫院,遇著啲只顧賺錢的醫生,真係要識多少少勇敢say No.

我仔細個時塊面有一粒野按落去痛,私家醫生話要住院。跟住醫生話要照CT Scan. 幸好那時睇過一位blog友分享話CT Scan勁輻射,我拒絕做CT, 要求先做ultra sound. 那位醫生串我,我都堅持。最後照完ultra sound 話淋巴結發炎,打抗生素和食藥。

侯爵府

引用:我都試過同一間醫院..又係夜診...當時十一

原帖由 wendyaupooh 於 15-10-12 發表
我都試過同一間醫院..又係夜診...當時十一點幾....我自己....已經等得耐....真係耐過去政府急症
有燒..肚AL ...
咩醫生黎,咁既口吻好差呀,我好彩去私家醫院都係睇相談醫生,無遇過呢d情況。不過去私家,開口埋口都講錢就真既。

侯爵府

引用:Quote:原帖由+wendyaupooh+於+15-10-12+發

原帖由 mama01 於 15-10-12 發表
咩醫生黎,咁既口吻好差呀,我好彩去私家醫院都係睇相談醫生,無遇過呢d情況。不過去私家,開口埋口都講錢 ...
相熟醫生

伯爵府

2018復活節勳章 王國教室勳章

wendyaupooh 發表於 15-10-12 16:09
有燒..肚AL ...
衰過大6

別墅

聞左氣都得93,真係唔太理想,值得留院,無兒科醫生,無話醫生讀咁多年書會唔識醫人,醫生講果無兒科點點點堆野係保障自己, 留在醫院觀察睇住血氧,有咩事都可即聞氧氣,坦白講,姑娘講的都是事實,93都唔留院,比你睇幾一次血氧又點

大宅

回覆:xodebby 的帖子

對!

Our anniversary[br]

首頁

尾頁

跳至