自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

見過在賣花泥的店舖, 有捉壁虎的膠紙
可能比用玻璃瓶容易, 不過~ 隻野就一定會
死, 冇得放生囉~

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

請問賣花泥的店舖,係唔係花園街?

原帖由 loveubobo 於 10-7-2 00:00 發表
見過在賣花泥的店舖, 有捉壁虎的膠紙
可能比用玻璃瓶容易, 不過~ 隻野就一定會
死, 冇得放生囉~

大宅

我個仔前幾日用電話影左張死左0既炎蛇相比我睇, 我差D連佢電話都"OWN"埋落地, 我一見炎蛇就失控, 我相徵求防炎蛇方法, 求救!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我屋企都有, 我都好驚, 但我唔會趕佢走, 因佢成日半夜會喺toliet食晒啲蚊"滋"仔, 有佢喺到, 蚊滋仔都無!

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

殺蟲水只可以整暈佢,殺唔到璧虎,不過噴個陣記住戴口罩,我有次趕剎隻璧虎,狂向佢噴殺蟲水,結果自己都吸入左唔少。。。攪到個喉嚨好唔舒服。。。

噴到咁上下,隻璧虎就暈暈地,就牆上面跌左落地,但係仲識郁,咁我就用本書壓住佢,然後用左對用完即棄既木筷子夾住佢,放左落個膠袋,連埋對筷子丟埋落去,打個死結,丟左去垃圾房。。。

原帖由 芷晴b* 於 08-7-20 17:41 發表
我都諗過用殺蟲水嫁....不過上網見到有人話對佢地冇效

伯爵府

2024勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我住村屋成日見,但我就唔驚,我會用殺蟲水噴!
大帽山下某條村落黃色的小屋,住有羊爸爸ammy、羊媽媽sandy、羊哥哥reego、羊細佬ricky!

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

益蟲黎 wor, 唔好殺佢呀!!

伯爵府

我每朝早, 帶左亞囡返學, 返到屋企就會見到有條壁虎係牆到, 因為近呢兩年牆身經常有一隻隻黑色唔知係乜嚟既昆蟲仔, 用任何方法都治唔到, 可能條壁虎幫手食晒佢, 加上開冷氣, 牆身已經無咁多喇。

講真, 條壁虎仲驚過人, 佢一見到我哋望住佢, 佢郁都唔敢郁, 亞囡都好驚, 但我話妳唔好望住佢, 佢自然會閃得快過妳, 點知轉頭已經閃左。
世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)

大宅

好媽媽勳章

同意,佢地是益無害.而且樣子可愛
原帖由 揚莉煒媽咪 於 08-7-20 19:28 發表
見到四腳蛇即係屋企好多蚊啦
唔好捉佢啦
無蚊就唔會O係度

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 sc221913 於 10-7-2 10:41 發表

樣子可愛......

我至細都唔怕蛇蟲鼠蟻, 但係就特別憎小強四腳蛇, 因為佢地個樣好核突, 感覺好污糟!! 甴曱屋真係work架, 之前屋企有小強, 點知小強只係捉到一兩隻, 平時唔蒲頭既四腳蛇就捉唔少!!
講野唔好笑又唔識講爛gag
上forum只為吹水唔好同我認真

別墅

原帖由 木馬 於 08-7-26 22:50 發表
玻璃糖樽捕炎蛇得唔得? 成功嗎?

我都想知

別墅

原帖由 sc221913 於 10-7-2 10:41 發表

可愛

大宅

好媽媽勳章

原帖由 Bman 於 10-7-2 10:50 發表

樣子可愛......

我至細都唔怕蛇蟲鼠蟻, 但係就特別憎小強四腳蛇, 因為佢地個樣好核突, 感覺好污糟!! 甴曱屋真係work架, 之前屋企有小強, 點知小強只係捉到一兩隻, 平時唔蒲頭既四腳蛇就捉唔少!! ...
炎蛇個樣超恐怖

大宅

好媽媽勳章

回覆 90# Bman 的文章

我都系,最驚蛇蟲鼠蟻 。。今朝起床一撐開着眼就見到只壁虎系部分體冷氣口度

洋房

其實佢係益蟲黎架 佢會幫你捉蚊
而且佢一定唔會爬上床架 因為佢好驚人
放生佢地啦 佢地對人無惡意架

大宅

醒目開學勳章

你地有無發覺炎蛇有白色同黑色? 我屋企就係有呢2種, 白色住廳同廚房, 大隻D, 黑色住廁所個舊式熱水爐入面, 細隻D....
有一次, 我煮完麵個煲剩了少少麵同湯趕住出街無洗, 夜晚返去諗住洗啦.. 點知就見到有條3寸長白色眼仔碌碌望住我食緊麵... 我驚到C得, 心急之下我用個玻璃煲蓋蓋住左佢, 佢又走唔到, 望住佢我又超驚, 我好蠢咁用膠紙封住個煲, 再開火煲死佢, 佢一受熱就跳左幾下反肚死左... 跟手我拎起成個煲跑出後樓梯掉左~~

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

早前我放左曱由屋唸住捉 曱由.... 點知痴住左 2隻 壁虎BB

(.... 呢個POST 好似係 2年前架喎 )

大宅

我會用吸塵機吸左佢....

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 miffymiffy 於 10-7-2 15:58 發表
(.... 呢個POST 好似係 2年前架喎 )

咦, 你唔講都唔覺喎....
講野唔好笑又唔識講爛gag
上forum只為吹水唔好同我認真

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原帖由 肥Kate 於 10-7-2 14:55 發表
你地有無發覺炎蛇有白色同黑色? 我屋企就係有呢2種, 白色住廳同廚房, 大隻D, 黑色住廁所個舊式熱水爐入面, 細隻D....
有一次, 我煮完麵個煲剩了少少麵同湯趕住出街無洗, 夜晚返去諗住洗啦.. 點知就見到有條3寸長白色 ...

我都試過你既經歷呀! 次我又係煮麵食, 食完洗左 D 碗唔記得洗個煲, 點知第二朝入廚房見到隻炎蛇入左個煲出唔返黎, 佢重 `岳` 高個頭望住我呀, 嚇到我兩隻腳軟晒呀! 返到公司求個同事 lunch time 同我搭的事返屋企處置佢, 重俾同事鬧左好耐話我`有冇咁誇張`, 但我真係好驚嘛! 雖然知道佢地係益蟲, 但我真係超級驚!

首頁

尾頁

跳至