自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

回覆:有限公司周年申報表

通常收到BR就代表係時候交表。

禁止訪問

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

nsychristy 發表於 15-10-13 13:26
前輩,你係咪轉左行好多年

我睇到好舊既record都唔覺有no change個份form
唔好意思, 報錯料
我N年前年代根本無CERTIFICATE OF NO CHANGE, 後來見過(做company search好怕見到果張野因為即係要查好多年文件), 原來2014之後又唔用得, 咁即係都要做annual return了
http://www.cr.gov.hk/tc/faq/faq05_a.htm

侯爵府

年年都要交, 如果遲過一年交, 要罰幾千蚊

珍珠宮

引用:Quote:nsychristy 發表於 15-10-13 13:26

原帖由 Charlotte_mom 於 15-10-13 發表
唔好意思, 報錯料
我N年前年代根本無CERTIFICATE OF NO CHANGE, 後來見過(做company search好怕見到 ...
我諗 d pro firm都唔prefer用呢張所以我無見過?填份form先收人錢好似做多 d野丫嘛

珍珠宮

引用:Quote:bkfans 發表於 15-10-13 14:44 不用

原帖由 chrischo2002 於 15-10-13 發表
唔該晒, 剛剛打去audit度問, 週年報表我未交, 原來佢已幫我交了, 現是得稅表!
...
秘書公司代你交左,佢幫埋你簽名嗎? 我未做過公司由秘書公司簽名然後交上去,年年都寄黎比老細簽名先交上

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 陪月勳章

引用:Quote:原帖由+chrischo2002+於+15-10-13+發

原帖由 cara.mak 於 15-10-13 發表
秘書公司代你交左,佢幫埋你簽名嗎? 我未做過公司由秘書公司簽名然後交上去,年年都寄黎比老細簽名先交上

...
係呀,秘書公司,咦!要邊個簽名?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+15-10-13+

原帖由 nsychristy 於 15-10-13 發表
我諗 d pro firm都唔prefer用呢張所以我無見過?填份form先收人錢好似做多 d野丫嘛

...
我唸都係,反正有software一load就印得。就咁出張no change個客可能會炸型

王國長老

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+15-10-13+

...
我唸都係,反正有software一load就印得。就咁出張no change個客可能會炸型

王國長老

...

水晶宮

引用:Quote:原帖由 nsychristy 於 15-10-13 發表

原帖由 Charlotte_mom 於 15-10-13 發表

...
請問係咩software?

之前我改日期就印出黎。
近年成日轉新表格格式,要再填過。

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 Charlotte_mom 於 15-10-13

原帖由 petitsomeone 於 15-10-13 發表
請問係咩software?

之前我改日期就印出黎。
係 d manage 幾百至幾千間公司先會買license用

數目唔多既不如你去e-registry開account啦

子爵府

引用:Quote:原帖由 petitsomeone 於 15-10-13 發

係 d manage 幾百至幾千間公司先會買license用

數目唔多既不如你去e-registry開account啦
個程式要六萬蚊,另加年費,安裝費!

我叫葉比比,英文名叫Tristin Ip!

水晶宮

引用:Quote:原帖由 nsychristy 於 15-10-13 發表

原帖由 tiffany_wong23 於 15-10-13 發表
個程式要六萬蚊,另加年費,安裝費!

王國會長

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 大廚勳章 王國會長 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 笑得好勳章

引用:Quote:ozduckie 發表於 15-10-13 13:27 不

原帖由 chrischo2002 於 15-10-13 發表
唔該晒, 剛剛打去audit度問, 週年報表我未交, 原來佢已幫我交了, 現是得稅表!
...
哈哈,咁又幾好喎,佢自動波幫你做左。
不過如果開左公司,建議你問清楚你間audit firm 有咩 每年要交同要file ... 起碼有個知字吖麻。

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 育兒性格勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章

引用:Quote:anfieldanfield 發表於 15-10-13 13:

如第一年報, 公司是18個月才要收到, 我都等緊!
呢個係報稅表

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 cara.mak 於 15-10-13 發表秘

董事或公司秘書都可以簽,但公司秘書唔會先比你過目後,先呈交上去? 同埋上年係你簽定公司秘書簽?

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 cara.mak 於 15-10-13 發表秘

董事或公司秘書都可以簽,但公司秘書唔會先比你過目後,先呈交上去? 同埋上年係你簽定公司秘書簽?

侯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

唔好比audit做呀,
去會做埋秘書個位,
遲d打張单收你好貴架!!

複式洋房

引用:Annual return每年既成立周年日42天內就要

原帖由 littlemaopig 於 15-10-13 發表
Annual return每年既成立周年日42天內就要交返去公司註冊處。填表+$105

過左42日就要加附加費
今日問左啦。。。要罰$26××。。。。。

首頁

尾頁

跳至