跳至

首頁
12345...6

尾頁

侯爵府

原文章由 iammimi 於 08-8-11 17:31 發表
我阿囝呢幾日咳, 食咗兩日藥好返好多啦! 對於新手媽媽黎講, 印像真係好深刻, 真係肉赤死我!

我星期五下午都去咗BB展, 都幾多人, 但又唔覺得D野好抵, 行完覺得最抵係NUK, 另外我買咗三對學行鞋比阿囝囉!:yu ...

我無買過野呀,都覺d野麻麻地抵,想買糊仔果d,諗諗下都係唔買住,因驚阿仔唔食就哂錢喇!!

妳仔仔今日好返d未呀?咁細個就食藥,真係心痛c囉!! 妳點餵佢食呀?係唔係用針筒?
妳努力呀,bb好快就會好返哂架喇,妳自己都要小心身體呀!!

子爵府

cokikaki
我個bb響奧運開幕果日啱啱100日人仔,仲成功轉到身喇,宜已經日日都會轉好多次俾我地睇,佢勁鍾意左擰右擰。呢排仲迷上左奧運,可能d運動員既衫好colourful,所以日日都會陪佢公公一齊睇。

bb呢排又係不停咁留口水,我已經開始俾口水肩佢用既,唔用既話真係好快就要換衫仔,好煩,好彩佢未開始發脾氣,都ok既,我諗佢未必係「牛」牙仔。

BB展我都有帶埋bb去呀,不過我冇咩點買嘢,因為我既目的係去睇bb爬行比賽,點知係咩都睇唔到,因為實在太多人睇喇....

你地個個都住屯門,係咪多數行jusco呀?其實屯門多唔多好嘢食ga??除左金龍同小曼谷呢兩間食泰國菜既之外,我真係唔係好識其他餐廳。前兩個月去過大興邨間酒樓,原來都幾平喎,飲茶既話記得去呢間啦,好易搵位,而且勁平!!

[ 本文章最後由 yeeyeey2k 於 08-8-14 12:31 編輯 ]

別墅

我個仔都未識轉身呀!

原文章由 cokikaki 於 08-8-3 04:22 發表

妳老闆真係好好人呢,識體諒妳!!
就咁聽都覺辛苦,如我係返工,一定無妳咁叻,我諗會放棄餵人奶!!

我個女成日都話要抱細佬,但又唔夠力抱,下下都驚佢會整襯細果個!!

all!~~
妳地bb識得轉 ...

別墅

我都係0804媽媽呀

嘩, 原來咁多0804媽媽住屯門呢! 我都係呀! 有時間大家一齊傾吓計啦

複式洋房

原文章由 hkgqueenie 於 08-7-23 13:43 發表
我係080407的媽媽...都係屯門的

我個b都係080407呀! 同你個寶寶同一日wor! 我而家住安定, 下個月搬新屋搬去富泰! nice to meet you呀! 我個係女女黎架! 你呢?

大宅

阿囝食完兩藥已經好返7成,又有返胃口飲奶.因為我唔想佢咁細個食咁多藥,怕會食到變潺仔,所以無再比佢食.但佢老豆好緊張,周圍問人邊個醫生好,有人叫佢買猴棗末,星期一晚比佢試咗半支,又真係好返好多.飲奶條氣都順返好多,唔會再咳到嘔奶 所以星期三朝再比佢試多半支.而家只係久唔久咳兩聲囉!希望佢快D好返曬啦!

佢都唔肯食藥呀!針筒都唔得,唯有溝落D奶度囉!最初初佢又無胃口,又怕佢食得太飽會咳到嘔,所以每兩小時食2安奶,真係食到我頭都暈 好彩星期六,日我都放假啫,如果唔係真係命都無呀
!

不過都有一樣開心嘢o既,就係阿囝除咗反身之外,仲有一項大躍進,就係趷高蘿柚,雙腳屈曲,榨實拳頭,伸直條腰,向前一推...佢竟然爬/躝喎!真係嚇得我吖!佢而家成日都咁做,我而家叫佢小毛蟲呀!

原文章由 cokikaki 於 08-8-13 10:08 發表

我無買過野呀,都覺d野麻麻地抵,想買糊仔果d,諗諗下都係唔買住,因驚阿仔唔食就哂錢喇!!

妳仔仔今日好返d未呀?咁細個就食藥,真係心痛c囉!! 妳點餵佢食呀?係唔係用針筒?
妳努力呀,bb好快就會好返哂架喇,妳自己 ...

大宅

[ 本文章最後由 yoyo88128 於 08-8-25 01:44 編輯 ]

子爵府

yoyo88128 & cokikaki
原來你地都係全職媽媽,真係好羨慕你地可以響bb出世後呢段日子陪住佢成長,好多時bb做到d乜,我都要屋企人話俾我知先知,好似佢琴日餐奶有幾分鐘佢係用自己對手仔拎住個奶樽黎飲,我到宜家都未見過,得佢地見到咋。

子爵府

你地開始俾bb食米糊未呀?我琴日試俾少少香蕉bb食,俾佢學下點樣吞嘢,佢食香蕉個表情好古怪,好似唔明做咩d嘢冇奶味咁。

子爵府

你地開始俾bb食米糊未呀?我琴日試俾少少香蕉bb食,俾佢學下點樣吞嘢,佢食香蕉個表情好古怪,好似唔明做咩d嘢冇奶味咁。

別墅

難得咁多媽媽住係屯門
我想同你哋攞d意見呀!
我自從有咗bb後就無返工做嘢啦,而我一直做開嘅工作係無可能可以喺屯門返工,直到現在,突然可以有咁嘅機會,時間又好(0930-1800 MON - FRI),人工又好,LUNCH又可返屋企睇仔,咁我都唔知做唔做好。又怕蘇州過後無艇搭,將來如果真係要再出返唻做嘢,就要係HK島,觀塘,尖沙咀區‧‧‧但如果返咗公又會好似咁多位媽媽所講,MISS咗好多嘢,而且我重未請工人呀,點算好?

子爵府

ALBBLABB
其實如果你冇咩經濟壓力既話,我覺得都係陪個b好過。
如果係想為個bb儲多d錢既話,咁我支持你去呀,難得響屯門返工,唔使搭成個鐘出去出面,比着我真係會去ga。不過你爸爸媽媽/老爺奶奶可唔可以幫你湊到搵到工人為止呀?試下搵下佢地幫手啦。

同埋借問聲,你呢間公司仲請唔請人呀?我好想搵份響屯門/元朗返工既工ga,貪佢可以早d返到屋企丫。

別墅

我知道有d post重請緊人呀!details 我pm咗你呀!

原文章由 yeeyeey2k 於 08-8-20 17:11 發表
ALBBLABB
其實如果你冇咩經濟壓力既話,我覺得都係陪個b好過。
如果係想為個bb儲多d錢既話,咁我支持你去呀,難得響屯門返工,唔使搭成個鐘出去出面,比着我真係會去ga。不過你爸爸媽媽/老爺奶奶可唔可以幫你湊到搵到工人為止 ...

大宅

有邊個住係屯門的媽媽想比仔女學鋼琴的話可以找我...
我係CANADA 都教過2年同係香港都有2年....差不多4年了...

非常有耐性...請放心....最緊要仔仔女女學到野.....本生都係一位媽媽...
演奏級.....如有興趣可以pm我問價喎...

子爵府

BB仲細,應該冇咁快學琴住喎。

大宅

我都有興趣可唔可以pm比我呀, 謝謝!

原文章由 ALBBLABB 於 08-8-21 19:27 發表
我知道有d post重請緊人呀!details 我pm咗你呀!

侯爵府

原文章由 yeeyeey2k 於 08-8-14 12:29 發表
cokikaki
我個bb響奧運開幕果日啱啱100日人仔,仲成功轉到身喇,宜已經日日都會轉好多次俾我地睇,佢勁鍾意左擰右擰。呢排仲迷上左奧運,可能d運動員既衫好colourful,所以日日都會陪佢公公一齊睇。

bb呢排又係不停咁留口水, ...

哈哈...妳BB真係勁呀!! 咁快就跟上奧運!!
我仔仔依家都識得轉身呀,仲轉得好快!!

我係多數行吉仔,同埋新墟架!!飲茶暫時係出卓爾居果間麗都飲,妳地冑無去過呀?都幾好食!!

前果排成日都開唔到BK,依家終於上得返,果時想覆妳地都唔得!!

原文章由 ALBBLABB 於 08-8-14 14:33 發表
我個仔都未識轉身呀!

妳仔仔依家識轉未呀?
我仔仔都只係識轉無幾耐,20號果日返健康院黎,姑娘話6個月前識轉就OK,點知我仔第2日就識得反喇!!

[ 本文章最後由 cokikaki 於 08-8-28 04:11 編輯 ]

侯爵府

原文章由 sumsum19820828 於 08-8-15 02:45 發表

我個b都係080407呀! 同你個寶寶同一日wor! 我而家住安定, 下個月搬新屋搬去富泰! nice to meet you呀! 我個係女女黎架! 你呢?

HI...SUMSUM,
富泰好喎 ,D屋又夠大,妳係申請公屋架?唉...我都想住富泰D樓,夠哂大!!

侯爵府

原文章由 iammimi 於 08-8-15 09:28 發表
阿囝食完兩藥已經好返7成,又有返胃口飲奶.因為我唔想佢咁細個食咁多藥,怕會食到變潺仔,所以無再比佢食.但佢老豆好緊張,周圍問人邊個醫生好,有人叫佢買猴棗末,星期一晚比佢試咗半支,又真係好返好多.飲奶條氣都順返好 ...

好返就好喇,我仔佢上星期都發燒,唔知係打針定吽牙引起燒,果晚真係嚇C我,無啦啦半夜燒!!好在都只係低燒,無咁驚!!當時我就用針筒餵,一餵完就俾佢食奶!!

阿囝除咗反身之外,仲有一項大躍進,就係趷高蘿柚,雙腳屈曲,榨實拳頭,伸直條腰,向前一推...佢竟然爬/躝喎!真係嚇得我吖!佢而家成日都咁做,我而家叫佢小毛蟲呀!----一定好得意!!

侯爵府

原文章由 yeeyeey2k 於 08-8-16 10:35 發表
yoyo88128 & cokikaki
原來你地都係全職媽媽,真係好羨慕你地可以響bb出世後呢段日子陪住佢成長,好多時bb做到d乜,我都要屋企人話俾我知先知,好似佢琴日餐奶有幾分鐘佢係用自己對手仔拎住個奶樽黎飲,我到宜家都未見過,得佢地 ...

妳叫屋企人拍或妳睇嘛,拍底左有得SAVE返,錄哂BB既得意片段,之後燒返隻碟出黎睇,都幾過癮架!!都知係親眼睇好D,咁妳放假/放工後俾奶樽佢拎咪得囉!!我仔暫時未識,因未飲返奶粉!!
睇落係好好,全日睇到佢既成長,不過有時都好煩架,因係24小時貼身睇住,跟本就無哂私人時間整自己野,只有等佢瞓左果陣先好D,有DD時間可以用!!

首頁
12345...6

尾頁

跳至