論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

quoted "今朝一早,響應議員回覆,11:30去遮打花園,一心想和各位"反對徵收外傭費"的人士,步行上政府總部,表示不滿......

本人身懷六甲......一家人到場,不見人聲沸騰的場面,仲以為去錯地方,四處找尋之下,終於望見"反對徵收外庸費"banner, 加埋記者和警方,都不超過20,起初也相信不會太多人出席,但也估不到場面如此冷清...........

最後,本人也沒有參與遊行,默然離去............"

本人–家人也有到場,都是黯然離去

人地外傭工會動不動話發起大遊行.反觀我地似乎都是大隻講.

[ 本文章最後由 191169 於 08-7-21 01:13 編輯 ]

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 191169 於 08-7-21 00:51 發表
quoted "今朝一早,響應議員回覆,11:30去遮打花園,一心想和各位"反對徵收外傭費"的人士,步行上政府總部,表示不滿......

本人身懷六甲......一家人到場,不見人聲沸騰的場面,仲以為去錯地方,四處找尋之下,終於望見" ...

明白您感受.
我地幾個義工今日都放棄左家庭日,仲扔低埋屋企d人食自己,因要做訪問,希望各自都可盡力向外界發聲啦.^^
唔好唔開心,每人都盡一分力.^^

唔緊要架,我地遞信個日全部總數得10個人咋,我地夠厚面皮,記者一樣會理.^^(哈哈,我地都唔怕人笑,唔放棄,您都唔好放棄呀)

[ 本文章最後由 FA8866 於 08-7-21 01:19 編輯 ]

別墅

下, 20/7 星期日有遊行, 我唔知喎. 我想問27/7係咪重有呀?

男爵府

27/7好似係外傭公會攪, 但bk呢邊唔係19/7 11:00am攪咩?

民房

don't give up - send emails again

I've sent emails to CEO, all legislators and media again. Please see the details in subject "一人一電郵要求同時豁免現有合約的僱員再培訓徵款 ". Action. Be quick!!!!!!!

原文章由 MavisNg 於 08-7-21 10:58 發表
27/7好似係外傭公會攪, 但bk呢邊唔係19/7 11:00am攪咩?

大宅

希望下次多一點僱主支持吧.....革命尚未成功,僱主仍需努力.....

再遲D,個肚成個西瓜禁大,我諗只可以遮打行到匯豐銀行.....哈哈哈

別墅

回覆 #6 191169 的文章

我星期六上到終審庭仲驚!

周圍冇人, 又落雨, 只係見到政府總部門口得ella 兩位... 落番去終審庭門口, 問下才知真係咁多人...

唔係葉太會黎, 我諗班記者真係分分鐘收哂工... 好暗淡!

我屋企個死人和記又壞了modem, 在大學回去便上唔到網, 連我個樣登左出黎, 都係今日同學打比我至知, 唔係我星期日一定一家四口出來!!

別墅

回覆 #3 n.c.9 的文章

很欣慶終於有那麼多外傭僱主站出來!

我相信send 到ce office 已經作用不大, 內容他們看了一次便算, 但站政治角度, 外傭工會聲音與勢力非常強橫, 首先, 今次事件, 外傭工會已表示與政府約了時間, 洽談今次的影嚮..

我想問大家, 我們外傭僱主有代表, 與政治相約洽談嗎?

這已經證明, 政府重視那把聲音, 取決於該群體, 對他們有否實質壓力!

我們, 只是用email, 是無聲的抗議

但他們, 外傭團體, 一個不對便聯合星期日上街, 你們班姐姐放假都係出去見鄉里, 去遊行也好, 行街也好, 坐在中環野餐亦好, 只是一樣...

但他們去遊行, 大規模遊行, 這給政府壓力, 比全港一人send 一封email 大... 因為email 是沒統計數字, 但遊行一定有!!

政府一個不小心, 還弄出一個外交風波... 所以我們仍只用email, 未免太過薄弱了..

這亦是我們另一良機, 現國家攪奧運如火如荼, 北大人下達一切要穩定為上, 如現在不上街, 何時才去?

再加上九月立法會, 各政黨爭取支持, 很多候選人都樂意在這時候攪攪政治show, 以增強自己政治籌碼!

我們繼外傭稅完全退回已簽約的僱主外, 應該再想一想, 是否要再為我們的公平公義再下一城, 爭取獨立外傭條例!!

良機一逝, 大家以後行事便"事倍功半"了!

大宅

原文章由 191169 於 08-7-21 00:51 發表

本人身懷六甲......一家人到場,不見人聲沸騰的場面,仲以為去錯地方,四處找尋之下,終於望見" ...

我其實都有去, 一家 3 口, 晨咁早叫醒個仔, 不過我係 11 點 零先去到, 但係見唔倒有人. 係呀, 重有落雨 tim.

我老公話佢睇完條 link, 知道應該係0係同 06年大肚婆遊行既地點一樣 (我地當年都有去), 不過去到無人. 跟住我地上去政府總部, 都唔見有人. 我就諗可能係改左日期同時間, 什至係地點...

結果, 無功而回...對唔住, 出席唔倒...!

大宅

我都開始有d亂, 果邊陳偉業 搞左個遊行, 唔知同你地講要上街關唔關事

quote]原文章由 cowkingb 於 08-7-21 11:47 發表

我其實都有去, 一家 3 口, 晨咁早叫醒個仔, 不過我係 11 點 零先去到, 但係見唔倒有人. 係呀, 重有落雨 tim.

我老公話佢睇完條 link, 知道應該係0係同 06年大肚婆遊行既地點一樣 (我地當年都有去), 不過去到無人 ... [/quote]

別墅

回覆 #1 kittych0309 的文章

我覺得係BK 版友, 跟番BK 指示會好D, 唔好理其他議員攪果D 住, 咁我地會比較集中力量...

今次到唔到, 唔駛道歉, 大家呢一刻明白自己出席的重要性已經很好

昨天有出來的20人, 每一個人, 原來你地代表左 12000 家庭!! (我地有 24 萬外傭僱主 ), 我覺得我好尊敬你地! 一個人, 竟可以代表 12000 家!! 每家庭 4 人, 你代表了五萬人!!!!

明白我們出席的重要性嗎?

公爵府

原文章由 CreativeAccount 於 08-7-21 12:08 發表
我覺得係BK 版友, 跟番BK 指示會好D, 唔好理其他議員攪果D 住, 咁我地會比較集中力量...

今次到唔到, 唔駛道歉, 大家呢一刻明白自己出席的重要性已經很好

昨天有出來的20人, 每一個人, 原來你地代表左 12000 家庭! ...

真係講得好.

大宅

回覆 #8 FA8866 的文章

FA8866,我見自由廣場有個游行係 7/27 or 8/3, 好似有人想搵你出黎做亞頭 wor.

公爵府

原文章由 Scarlett123 於 08-7-21 12:15 發表
FA8866,我見自由廣場有個游行係 7/27 or 8/3, 好似有人想搵你出黎做亞頭 wor.

佢地已分配好啦.

洋房

原文章由 CreativeAccount 於 08-7-21 11:30 發表
很欣慶終於有那麼多外傭僱主站出來!

我相信send 到ce office 已經作用不大, 內容他們看了一次便算, 但站政治角度, 外傭工會聲音與勢力非常強橫, 首先, 今次事件, 外傭工會已表示與政府約了時間, 洽談今次的影嚮..

...

Exactly, there is no use to send e-mail again.

伯爵府

之前講明唔係遊行,只係遞信,又咁o岩星期六早上同埋短通知期,所以好多人想來都趕唔切。

我都有到,一家3口,但老公要同同行的表姐返暑期班(11:15),所以早走,得我同個囡留到散band。

唔該晒ella,辛水辛汗送示威牌,仲幫我搵toilet,如果唔係我要做大6婆同個囡隨街wee了。

仲有fafa,飛的趕來。

更多謝葉太+智庫工作人員+議員,如果無您地一班星級坐陣,得我地20人唔夠d記者實費事來。萬分感激!

別墅

回覆 #5 FA8866 的文章

真係多謝您們可以organise 我地, 仲搵到葉太佢地幫手! 如果唔係, 我諗我地真係只有坐係度被人宰割!

我強調, 我同大家一樣, 要返工, 要照顧孖仔, 要進修(果日我出完立即返學校做功課), 返去要睇工人面色... 辛苦唔緊要, 我們做父母, 是有責任確保囝囝囡囡可以健康快樂成長...

我只係睇出, 政府只係睇住我地開刀, 削剥我地經濟能力, 變相即係出賣我地照顧兒女的能力, 令到佢地得唔到原本應有的!

講簡單d, 多個錢, 兩個仔又想, 有九千六蚊我寧願送佢地去補下英文, 或請個鬼佬教下佢地, 好過比冇人得益, 只有利便政府懶惰的"再培訓徵款"!!!!

別墅

我唔知有遊行呀!!

首頁

尾頁

跳至