論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

唔知大家有否想過, 這只對新請工人有利, 但已簽約, 會更加困局!

以我自己做例, 我剛六月簽約, 本來按政府原先九月開始, 我當呢個工人完約唔做, 我去搵工人, 我都多個月走盞, 只要在 2010 年 九月前搵到, 我都仲享有優惠 (當然, 係一個兩年後, 而唔係立即解決通脹對我現在壓力的"小恩小惠"!)

但提早一個月, 即係2010 年八月份前, 我要決定請到工人, 才可以享有呢個優惠, 否則, 我係又被屈機了!

其實而家請好工人咁難, 大家都有機會跌落呢個情況!

唔好話唔關自己事, 其實呢個糖衣陷阱, 真係度得好! 大家而家明白, 點解政府要十幾萬請一個政治助理, 這一條橋, 一石三鳥, 更顯得十數萬的身價!!

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我地呢d人腦有時真係好難明白d豬腦諗緊乜架.

男爵府

唉..........我都唔係好明佢地諗咩野????咁簡單既事都俾佢地搞到咁複雜, 我依家實實在在相信,呢個係廢柴政府!!!!!!!!!!!!!我地仲未計未來兩年, 外傭既加薪幅度去到邊?如果已加多4百蚊, 再俾呢個所謂免兩年外傭稅都係得個桔!!!!!!!

複式洋房

回覆 #1 CreativeAccount 的文章

其實我也有這個問題!!我的工人剛到 (17/7) 兩年後有mud差池....... $9600 無份!!!!!!

別墅

回覆 #2 FA8866 的文章

其實政府好聰明, 點會唔知呢個問題, 因為我地聲音薄弱, 至犧牲我地, 同外僱工會, 議員及中介公司(商人)交功課咋

珍珠宮

其實我都唔係好明點解要新簽contract先可以即時享有呢個減免

我又想知當年收呢個外傭稅時, 都係新簽contract先要收

伯爵府

引述:
勞福局入境處商討提早停收外傭徵費
(星島)7月21日 星期一 11:34
勞 工 及 福 利 局 發 言 人 表 示 , 局 方 代 表 下 午 會 與 入 境 處 的 代 表 開 會 , 商 討 提 早 暫 停 徵 收 外 傭 僱 主 徵 費 的 建 議 。 消 息 透 露 , 勞 工 及 福 利 局 局 長 張 建 宗 會 出 席 會 議 。
---------------------------------------

佢地咁快就開會, 好明顯無時間睇過我地的電郵, 諗住草草了事就算!!

萬一落實左, 咁我地仲可以點爭取呀?

我問過入境處, 如果我罷交徵款會有咩後果, 佢話政府有權告我喎. 我話, 公平的話我都會交 (其實都政府都唔應該收我地錢去貼D雙失青年和漁民等, 不過都算嘞), 但係唔公平的話我就一定唔交!

已刪除用户

BK Milk勳章 畀面勳章

別墅

回覆 #1 ANDREAMLEE 的文章

勞氣是沒用的!

我其實都希望佢地真係咁, 咁樣, 我地就更有理據, 話政府對外傭僱主政策不公了!

但政治我唔係太熟悉, 我覺得可能要請教葉太或佢其他議員的意見

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 CreativeAccount 於 08-7-21 12:43 發表
其實政府好聰明, 點會唔知呢個問題, 因為我地聲音薄弱, 至犧牲我地, 同外僱工會, 議員及中介公司(商人)交功課咋

其實agent一樣煩死架咋,有d剛到左既咪一樣交左levy,佢地一樣煩agent cut妹,換妹.:;pppp:
因一出visa就要先交levy,再等工人黎架嘛,交左個d咪企晒係度囉.

男爵府

其實我唔係好明, 係咪由入境處批出visa果日起計呢? 如果入境處今日通知我批左啦, 咁我叫Agent在8月1日(如改這天落實)先幫我去拎visa, 咁我即係唔駛比$9600?

伯爵府

creative / fa :

其實我地以家可以再做d咩...
玩下手低能局長響下午講實話提早一個月,對已簽好合約既僱主全冇著數....

今日睇報紙,印傭協協會主席提出反建議,已交稅的僱主,設立退款扣數安排...

其實我地可以聯同佢地一齊得嗎..可能會有更多人支持

禁止訪問

複式洋房

無能白癡政府!完全不公平的方案!!歧視剛簽的顧主!

伯爵府

唉,真係吾知政府食左咩野...廢到咁

別墅

我剛剛在7月11日交左果$2,400,政府之後先提出不用比,今次無得退回。佢地怕庥煩,吾想浪費人力物力。
我打去入境處,佢地叫我等佢地落實左之後交費,甘咪要罰款。
不過,如果佢地不退回$$$,咪豪比佢地,都無辦法。我今個月1剛剛要請個新工人。

個個工人真係吾點,比左6個月時間佢改,都係話成日吾記得,又無心記住。 係味個個工人都係甘? 非常之勞氣,政府完全不監管低劣質數的外籍僱用,又不保障香港的僱主,佢地話加人工,話加就加永無話減。

首頁

尾頁

跳至