論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 陪月勳章

原文章由 123BB 於 08-7-21 16:10 發表

無呀,講咩呀,係好消息定壞消息?

別墅

我冇寄過野比佢, 所以佢唔知我email...

但好肯定, 葉太係由頭幫到我落尾果個, 我星期六都親自見到佢, 從佢接受記者訪問, 我都很相信葉太完全知道我們苦況及訴求, 我個人亦都會支持葉太!

男爵府

促請全面撤銷外傭稅

近日政府公布暫停徵收「外傭稅 (再培訓徵款)」兩年,不過只有在今年9月至2010年8月期間簽新約或續約,才可獲得豁免。在7月或8月簽約或續約的僱主,目前不能受惠,直至下次續約才開始獲兩年豁免;如果他們不續約,就根本沒有機會受惠。

為了令政策真正惠民利民,我們促請政府儘快修訂寬免政策及完善執行細節,讓所有外傭合約(包括目前已經獲批的合約)一律在未來兩年免繳外傭稅,而已交的款項應獲退還。

政府徵收外傭稅,其實是不合理地要求普通家庭為培訓本地勞工肩負大部分責任,而且每年所收的款項亦遠超再培訓局的實際需要,我們擔心再培訓局會為花錢而花錢,勉強增辦課程,浪費公帑。因此,我們要求政府撤銷外傭稅。懇請當局正視民意,儘快給市民合理的交代。

男爵府

呢封係佢寫俾曾特首既信件內容。無論結果如何都好感激佢既幫忙。

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 CreativeAccount 於 08-7-21 16:12 發表
我冇寄過野比佢, 所以佢唔知我email...

但好肯定, 葉太係由頭幫到我落尾果個, 我星期六都親自見到佢, 從佢接受記者訪問, 我都很相信葉太完全知道我們苦況及訴求, 我個人亦都會支持葉太! ...

係呀,佢一直都好支持我地爭取應得權益.
另我今日都有同佢地聯絡過,我話如我地決定遊行,但想JOIN埋多d人,搵第2個幫手,佢地介唔介意,佢地都覆左黎話絕不介意,最緊要係為件事好,邊個議員做都係好事.而葉太亦講左佢地係會繼續支持我地既,.

咁我地依家諗緊點去籌備得好D,稍後公佈.

大宅

政府徵收外傭稅,其實是不合理地要求普通家庭為培訓本地勞工肩負大部分責任,而且每年所收的款項亦遠超再培訓局的實際需要,我們擔心再培訓局會為花錢而花錢,勉強增辦課程,浪費公帑。因此,我們要求政府撤銷外傭稅。懇請當局正視民意,儘快給市民合理的交代。

原文章由 123BB 於 08-7-21 16:16 發表
促請全面撤銷外傭稅

近日政府公布暫停徵收「外傭稅 (再培訓徵款)」兩年,不過只有在今年9月至2010年8月期間簽新約或續約,才可獲得豁免。在7月或8月簽約或續約的僱主,目前不能受惠,直至下次續約才開始獲兩年豁免;如果他們 ...

別墅

回覆 #2 FA8866 的文章

我都會聯絡黃議員(上次有跟葉太出來那位), 睇下佢會否安排出來支援, 或者佢地果邊有咩可以做...

公爵府

原文章由 CreativeAccount 於 08-7-21 16:27 發表
我都會聯絡黃議員(上次有跟葉太出來那位), 睇下佢會否安排出來支援, 或者佢地果邊有咩可以做...

我都等緊自由個邊個主持人比電話我.
如佢地落實到搵陳偉業既,我地都可以睇下有咩幫到手.

男爵府

希望呢次有5萬人上街支持!!!!!!!!!!!!!!大家唔好再係網上呻啦,呢次要靠自己啦。

別墅

回覆 #2 FA8866 的文章

好! 有咩需要, pm 聯絡!

公爵府

原文章由 CreativeAccount 於 08-7-21 16:52 發表
好! 有咩需要, pm 聯絡!

ok.

別墅

回覆 #2 123BB 的文章

坦白講, 唔好話五萬人, 五百人已經係好好了... 我最怕都仲係得五十人.... (但已經進步左 2.5 倍)

男爵府

我相信唔會咁小人出席..........如果可以比時間大家安排下........因為20/7........我真係唔知有遊行.......我今日先知.........至於星期六遞信.........因為要返工.......亦未能出席support

如果足夠時間通知大家........我同我既朋友們一定出席囉.

大宅

現在已經有80人話自己唔受惠, 如果每個人帶多個屋企人走出來, 都會有160人....

睇下政府今日回應點, 如果依然停留話8月1日生效, 都會再激到多d人走出來的.

公爵府

原文章由 CreativeAccount 於 08-7-21 16:54 發表
坦白講, 唔好話五萬人, 五百人已經係好好了... 我最怕都仲係得五十人.... (但已經進步左 2.5 倍)

唔好咁灰,我地剩係家傭版上次都有百幾人出黎架.
況且 BANNER,口號牌我地齊晒,只要大家準備定用對腳既,要搞好快成事既.

[ 本文章最後由 FA8866 於 08-7-21 17:06 編輯 ]

公爵府

好媽媽勳章

原文章由 CreativeAccount 於 08-7-21 16:54 發表

兄台, 人數擺一邊啦, 最緊要我地自己記得行出黎表態. 即使唔成功, 都叫做爭取過; 得咗, 自己有參與過都覺得有出過力, 咁就無憾啦, right? :)

別墅

唔好意思各位

我只能一個出來! 我其實當日在中央圖書館做功課, 等到差唔多集合, 我就會出來!

希望大家唔好嫌我少人出來~ 更希望大家盡量抽空出來!

大宅

FA8866

張局長咁文塞, 咁ARM ARM 請左番黎果班副局長去晒邊呀, 佢地可唔可以獻D 實在D 計比局長呀?!

男爵府

其實係咩日子呀?對上個次我C6生日,佢唔想喎,咁今次佢無籍口MA

首頁

尾頁

跳至