論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

原文章由 ellawyc 於 08-7-28 15:21 發表

我地家傭義工呢一年大大話話都遊咗三四次啦, 得一次係有過百人......真係有d氣餒.....
你有冇d好方案可以增加出席人數同意欲?

hi, ella,

你記唔記得我呀? 之前大肚婆請願&城市論壇我地見過架la.
其實請得工人既, 多數都係要番工, sunday工人又放假, 好似我咁湊住2件, bb又細, 住得又遠, 心好想出黎幫手, 但真係有心無力.
不如搵次星期六攪, 工人冇放假, 可以湊住bb, 咁可能會多d人出到黎.

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 HelenPoPo 於 08-7-28 15:46 發表

其實我想問下點解我地大家BK會員,都有唔同既隊伍,唔係成個BK一齊既?-( ?如果團結就係力量,咁就會有千人大遊行啦!

難講既,每個人想訴求既都有唔同,咪好難可以集到千人囉. 外傭唔同嘛,佢地既訴求係一致既.$$$$$$$$$$$$,所以出黎會齊人囉,另佢地敢鬼係自己國家遊咩??係HK超低能恰得啫.:;pppp:

公爵府

原文章由 謙仔媽咪 於 08-7-28 15:55 發表

hi, ella,

你記唔記得我呀? 之前大肚婆請願&城市論壇我地見過架la.
其實請得工人既, 多數都係要番工, sunday工人又放假, 好似我咁湊住2件, bb又細, 住得又遠, 心好想出黎幫手, 但真係有心無力.
不如搵次 ...

Sat都搞過啦.
唔駛 喎,我地真係知架啦.其實家傭版比以前團結左好多好多啦.起碼報得名既真係到齊.

公爵府

原文章由 yan321 於 08-7-28 15:48 發表
係呀!原來你地今年試過咁多次啦,我唔知呀,因為之前好少入呢個topic睇,因為今次呢單嘢先入嚟睇吓。
不過唔好氣餒呀,因為今次爭取既嘢唔同,凡有工人既都關佢事啦,所以如果再攪遊行,大家就send e-mail 比人,再通知大家轉寄比人, ...

母親節個次登報都出埋啦. 都有百幾人出席既.
如再有,我地都係盡力再一齊推出去,希望多d人啦.

男爵府

原文章由 FA8866 於 08-7-28 15:45 發表
唔係每次報紙都一定出呢,尋日外傭好多人呀,焦點一定會放係佢地度.

不過唔緊要啦,如正苦再係咁,我地照舊會申請.

另覆遊行申請一事>>一定要同警方申請不反對通知書,批左先可以,另要團體名義做的,呢個可以叫匯 ...

FA,

妳既顧慮係armga!警隊都唔俾囉假啦。

公爵府

原文章由 HelenPoPo 於 08-7-28 16:29 發表

FA,

妳既顧慮係armga!警隊都唔俾囉假啦。

所以我會睇d官聽日開完會點情況,再決定下一步點做.

公爵府

好媽媽勳章

原文章由 HelenPoPo 於 08-7-28 15:46 發表

其實我想問下點解我地大家BK會員,都有唔同既隊伍,唔係成個BK一齊既?-( ?如果團結就係力量,咁就會有千人大遊行啦!

請大家千萬唔好誤會係bk搞架~~~

同BK無關架!! 我地只係利用個平台去跟各位"同道中人"溝通.

男爵府

原文章由 ellawyc 於 08-7-28 16:55 發表

請大家千萬唔好誤會係bk搞架~~~

同BK無關架!! 我地只係利用個平台去跟各位"同道中人"溝通.

哦!

水晶宮

Snoopywy,
係呀, 應該有三十幾人,妳同Fa前後脚,縁慳一面
我阿囡好多時被我父母禁她attend, 擒日係未經申請下来撑場mouth:
預祝妳順順利利生個健健康康bb
原文章由 Snoopywy 於 08-7-28 12:40 發表
FA :
你昨天幾點出現左...你對腳冇事嘛
我就同cindy 同另一個媽咪相認左...佢地個女好乖啊

Cindy :
最後有三十人啊...我走去百佳個邊過馬路,已見到葉太架車喇,仲以為得地鐡站個幾位媽咪添.. ...

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

水晶宮

同意, 真係有d氣餒! 好欣賞Fa, Winnie 她們呢幾年無停過爭取, 自己唯有做到少少得少少
原文章由 ellawyc 於 08-7-28 15:21 發表

我地家傭義工呢一年大大話話都遊咗三四次啦, 得一次係有過百人......真係有d氣餒.....
你有冇d好方案可以增加出席人數同意欲?

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

複式洋房

我真係好期待大遊行呀
Family Lam :-P

子爵府

醒目開學勳章

結果>係一班有工作能力婦女返屋企湊細路,捱唔住就申請正苦津貼,香港越來越低生活、知識水平,令到失業率再創新高,家庭問題日益嚴重。

但係無哂外傭=正苦真正目的:;pppp:

大宅

各位, 如果再有遊行, 請pm 我, 因為個新工人未到, 又要揍住兩件, 所以攪到好鬼忙.

yenho,

我老公好易認, 因為佢攞左兩個牌, 唸住等埋我黎一齊舉, 冇唸過咁快完, 完左仲打電話問我駛唔駛行埋去多謝人地, 我當時俾個仔興緊, 好嬲話乜都唔駛講, 要佢用最快既方法meet 我地, 攪掂個仔, 希望下次遊行可以一家四口齊來支持。

[ 本文章最後由 cottontail 於 08-7-29 01:55 編輯 ]

伯爵府

回覆 #349 CINDYC 的文章

aiya....真係吾著時喇,吾緊要,革命尚未成功,相信仲有機會見面...FA,你等我啊

我都希望呀b健康出世啊,多謝

公爵府

原文章由 Snoopywy 於 08-7-29 14:08 發表
aiya....真係吾著時喇,吾緊要,革命尚未成功,相信仲有機會見面...FA,你等我啊

我都希望呀b健康出世啊,多謝

唔緊要,我地實有機會見面呀.
您 一定照顧好自己先,唔好咁操勞喔.

子爵府

cottontail,

哈哈~ 果2個牌咪就係我比你老公架囉! 佢話你未嚟到, 我話唔緊要啦, 我地舉住先啦~
原文章由 cottontail 於 08-7-29 01:45 發表
各位, 如果再有遊行, 請pm 我, 因為個新工人未到, 又要揍住兩件, 所以攪到好鬼忙.

yenho,

我老公好易認, 因為佢攞左兩個牌, 唸住等埋我黎一齊舉, 冇唸過咁快完, 完左仲打電話問我駛唔駛行埋去多謝人地, 我當時俾個 ...
我叫祉延, 係2004年4月18日出世啦~~2004年8月10日, 我第一次識反身啦!! 2004年12月25日, 我識坐啦!!2005年9月1日, 我有16 隻牙啦!!
18/4/04 2.675kgs 29/7/04 5.5 kgs 61cm23/1/05 9.55 kgs 70 cm28/3/05 10 kgs 72 cm6/5/05 10 kgs 74 cm26/10/05 11.1 kgs 79 cm

首頁

尾頁

跳至