跳至

首頁

尾頁

大宅

想問下大家開始諗幼兒園未, 我同老公好冇idea, 大家會點選擇呢?

如果有幼兒園有openday, 可否請大家post上來share一下....

大宅

你係邊區呀,如果係同區我有資料話你知呀!

原文章由 ernie_kmy 於 08-7-22 11:46 發表
想問下大家開始諗幼兒園未, 我同老公好冇idea, 大家會點選擇呢?

如果有幼兒園有openday, 可否請大家post上來share一下....

大宅

我都係無咩idea唔知點選擇,我係土瓜灣.....

原文章由 sai_lam 於 08-7-22 12:56 發表
你係邊區呀,如果係同區我有資料話你知呀!

大宅

我係長沙灣呀, 有冇人有資料, 要有延展的
唔知浸信會培殷幼兒園好唔好

原文章由 ernie_kmy 於 08-7-22 11:46 發表

大宅

我係將軍澳區, 不過我希望可以同囡囡試d直資學校...

大宅

原文章由 ernie_kmy 於 08-7-22 14:36 發表
我係將軍澳區, 不過我希望可以同囡囡試d直資學校...

Hi ernie, long time no see. 袁小B愈來愈靚喎

大宅

oojj,

多謝, 我真係好耐冇上來, 因為生完bb之後11月我轉左dept, 公司好忙, 上唔到來...

你包包都好可愛, 搵次大家又聚下....

大宅

唔好意思,我係南區,只係清楚港島區情況

大宅

原文章由 ernie_kmy 於 08-7-22 16:34 發表
oojj,

多謝, 我真係好耐冇上來, 因為生完bb之後11月我轉左dept, 公司好忙, 上唔到來...

你包包都好可愛, 搵次大家又聚下....

好呀,我地TKO耐不耐都有聚下

大宅

我最近都開始幫阿b找幼兒園
最近找左四間
1.迦南(九龍塘):最近去完幫bb去報playgroup,看過環境加上看其他mama的comment,覺得唔錯,學費可以接受,佢話8月左右再打去問pre-nusery
2.ywca紹bond(唔識打)幼兒學校:今日去完報playgroup,環境真係gd,又大又靜(唔係馬路邊,感覺上空氣都好d),d老師又nice,加上又有延展,相當適合要返工的papa&mama,聽聞係佢係咁多間ywca的幼兒學校/幼稚園中最好的,可以apply定排waiting list
3.聖三一中心:好多mama都recommend的學校,話佢係幼稚園中的老師級,上堂係冇書本的,需要學生分組做project自己做書本,bk的mama話d老師好有開心同耐性,如果唔要求程度深,狂谷&多功課的幼稚園的話,應該係唔錯的選擇。有自己的小學同中學,小學岩岩轉左做英小&小班教學,但之前看過蘋果教育網話佢小學的排中情況唔及同區其他學校,唔知轉左英小會唔會好d
4.學之園(青衣):係一眾後生papa mama的選擇,但學費確實係金,呢間最近裝修間,已經開始派form,好似11月開始interview

暫時資料係得咁多,再問到再同大家share,或者大家有其他資料都一齊看下呀

自家製手作仔,得閒來睇睇http://hk.myblog.yahoo.com/[email protected]

大宅

岩岩係其他forum看到的,大家小心
罰困黑房幼園生嚇病
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1215241&extra=page%3D2&page=2

自家製手作仔,得閒來睇睇http://hk.myblog.yahoo.com/[email protected]

子爵府

原文章由 gphoebe 於 08-7-22 18:46 發表
罰困黑房幼園生嚇病
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1215241&extra=page%3D2&page=2

唔係嘛! 咁得人驚???

我未諗掂阿女報邊間幼兒園. 而重猶疑尤竟選不選k1時有學券的幼兒園??如果選定了就不打算轉校嘛!

大宅

原文章由 gphoebe 於 08-7-22 18:17 發表
最近找左四間
1.迦南(九龍塘):最近去完幫bb去報playgroup,看過環境加上看其他mama的comment,覺得唔錯,學費可以接受,佢話8月左右再打去問pre-nusery
2.ywca紹bond(唔識打)幼兒學校:今日去 ...

hi gphoebe,

我想請問迦南既playgroup不是要14個月才可以報名嗎?? 知道呢間學校既playgroup可以直升n1, 不需面試, 所以都有打去問過.........

大宅

hi sammischu,

番playgroup可以直升n1呀?? 9月先開始攞form報n1, 到時已經14個月, 咁咪要兩邊一齊報名?

原文章由 sammischu 於 08-7-23 12:07 發表

hi gphoebe,

我想請問迦南既playgroup不是要14個月才可以報名嗎?? 知道呢間學校既playgroup可以直升n1, 不需面試, 所以都有打去問過.........

大宅

問過auntie ho,佢就話一定要足14個月仲要識行識走先可以上堂,因為佢話佢上堂會要求d小朋友一齊旭,唔係只係坐定定,我阿b而家12個半月佢話可以入定form排隊先

聽之前d家長講,就話冇講明playgroup有priority入n1,但就話auntie ho(即pg個auntie)會recommend d 小朋友幫佢地留位,但好似好遲先知架,所以最好都係入定form好d,我都打算入左form先,如果佢見我又讀開pg,我估可能有優待呢

大宅

其實我都唔confirm係唔係直升, 不過有朋友個囡已經上緊, 囡囡就1歲7個月, 佢就話可以直升唔需要interview, 所以就問過, 不過當時話要14個月先可以拎pg表, 15個月上堂......

洋房

sai lam,
我想問下港島區情況, 如有資料可否告知, 謝謝

子爵府

2011至尊種植勳章

原文章由 gphoebe 於 08-7-22 18:46 發表
罰困黑房幼園生嚇病

睇完,雖然我都覺處理方法唔係咁好.
不過,家長係唔係有責任話下自己小朋友唔好係學校亂走同傷害其他同學,如果受傷的同學既家長告另一家長小朋友襲擊咁點算...

子爵府

2011至尊種植勳章

藍田既迦南好嗎???

大宅

唔好意思,想請問一下:
1) 你所拍的迦南係咪金巴倫道嗰間,因為它們在窩打老道都有一間。
2) 聖三一中心是咪指馬頭涌道嗰間?

thanks!

原文章由 gphoebe 於 08-7-22 18:17 發表
最近找左四間
2.ywca紹bond(唔識打)幼兒學校:今日去 ...

首頁

尾頁

跳至