跳至

首頁

尾頁

大宅

AS_Baby,
岩啦,但聖三一有兩間,一間叫聖三一中心,一間叫聖三中曾xx(唔記得),兩間唔同架

自家製手作仔,得閒來睇睇http://hk.myblog.yahoo.com/[email protected]

公爵府

認識瑞士牛牛第三回

請問有無馬安山區 ???

大宅

sorry ar,我只係知小小嫁咋,可以同大家分享
St Paul:如果入到N1,上K1機會大好多,但係好難入,有名人子女都入唔到,師資好,派位好,所有畢業生都可取得推薦信
維多利亞:好多唔同國籍既學生,所以即使係幼稚園學生,英文都不錯,好多outdoor活動同比賽,聽講小學都喜歡收佢地
右思維:如果上佢地既playground,可以直上N1,啟發小朋友多方面思考,但係比較生意佬feel,同埋聽講小學冇咁喜歡收佢地
啟思:著重活動教學,教具都很重本,以輕鬆學習為主
以上純屬個人見解

原文章由 may人仔 於 08-7-23 13:34 發表
sai lam,
我想問下港島區情況, 如有資料可否告知, 謝謝

別墅

我又可以交流下,宣道會行東,有同事兩個仔都讀這間,佢話D老師好有愛心!
原文章由 sai_lam 於 08-7-23 21:48 發表
St Paul:如果入到N1,上K1機會大好多,但係好難入,有名人子女都入唔到,師資好,派位好,所有畢業生都可取得推薦信
維多利亞:好多唔同國籍既學生,所以即使係幼稚園學生,英文都 ...

別墅

原文章由 Venuscheng 於 08-7-23 10:52 發表

唔係嘛! 咁得人驚???

我未諗掂阿女報邊間幼兒園. 而重猶疑尤竟選不選k1時有學券的幼兒園??如果選定了就不打算轉校嘛!

我都有同樣煩惱, 因為開支好大, 有學劵就省很多

我住油麻地區, 大家有冇更多分享?

以下網址可能都有用, share with you guys

http://life.mingpao.com/cfm/school3.cfm

http://www.teddykids.com/index.php?option=com_content&task=view&id=978&Itemid=3

大宅

what is 宣道會行東?

原文章由 babycys 於 08-7-23 22:36 發表
我又可以交流下,宣道會行東,有同事兩個仔都讀這間,佢話D老師好有愛心!

自家製手作仔,得閒來睇睇http://hk.myblog.yahoo.com/[email protected]

大宅

右思維:我朋友係度教,但連佢自己都話完全唔會recommend,入讀的都好多讀完playgroup或者k1半個學期就走。佢話間學校想做到好似國際學校咁,但又唔夠料,佢地老師自己都叫間學校做"冇思維"

啓思:出名係冇乜功課,唔係傳統教abc學校,之前我幫過個係度畢業的小一生補習,佢連廿六個字母都攪唔清,上傳統小學真係好有問題,你一定要好有心機耐性同佢跟。我以前老細個女都讀過,佢都話小一至小三真係同佢追得好辛苦,連小朋友都好辛苦,但一到小四就突然好似開"hiu"咁,特別係maths

原文章由 sai_lam 於 08-7-23 21:48 發表
維多利亞:好多唔同國籍既學生,所以即使係幼稚園學生,英文都 ...

大宅

KCS (N1): there is an application form online. They only accept the form on 9/1/2008. Interview will be in 10/2008.

St. Paul N1's application will be next year in March..very difficult to get in..

大宅

有冇人知九龍塘樂基係點呢?

大宅

你所指的st. paul是在causeway bay嗰間嗎?呢間好唔好我唔清楚。不過歷史悠久、好多名人讀、出名好、出好多狀元的是一間叫St. Paul's Co-Edu ,在半山的,但呢間只有中、小學,並無幼兒/稚園架bor...

大宅

係呀,我係講銅鑼灣個間呀,入到個間幼稚園,之後升上st paul小學機會會大d架

原文章由 AS_Baby 於 08-7-24 17:25 發表
你所指的st. paul是在causeway bay嗰間嗎?呢間好唔好我唔清楚。不過歷史悠久、好多名人讀、出名好、出好多狀元的是一間叫St. Paul's Co-Edu ,在半山的,但呢間只有中、小學,並無幼兒/稚園架bor... ...

民房

原文章由 meow50 於 08-7-24 14:31 發表
KCS (N1): there is an application form online. They only accept the form on 9/1/2008. Interview will be in 10/2008.

St. Paul N1's application will be next year in March..very difficult to get in..

Is it really difficult to get in?  Is there any other Nursery which is good one.  How about Ling Nanp or Rosary Hill Nursery ?
MelMel

洋房

回覆 #8 rowenahui 的文章

Hi Rowena

我住係JORDAN, 有好似係之前的XMAS + BIRTHDAY PARTY 見過面, 有機會可以約一齊去玩及SCHOOL VISIT. my email is [email protected]

Sarah

別墅

原文章由 sai_lam 於 08-7-24 20:52 發表
係呀,我係講銅鑼灣個間呀,入到個間幼稚園,之後升上st paul小學機會會大d架

咁住筌灣有咩好幼稚園~~??綠楊/慧中呢~~??
要去D咁出名SHOOL讀~~D人話要看媽咪同嗲D係返咩工~~識人先入到~~!!有時想俾仔仔讀間好SHOOL都唔係自己可話事~~D人唔比入都無辦法~~~

別墅

原文章由 sai_lam 於 08-7-24 20:52 發表

係啊~~點樣先可(新)請學券~~??有無電話俾我打去問啊~??唔該~~!!

大宅

Hi Fion, 幼兒園未有學券ah...要等到幼稚園的幼兒班先有呀.....你睇下呢個website吖,好多info呀, www.edb.gov.hk

原文章由 玉群 於 08-7-28 12:46 發表

係啊~~點樣先可(新)請學券~~??有無電話俾我打去問啊~??唔該~~!!

大宅

係呀,幼兒園冇學劵架
唔好意思呀,我只係知港島區情況,幫唔到你啦
係呀,d名校係咁,我有幾個fd做幼稚園,佢地話名校interview最主要係問你地住邊,父母職業同埋有冇私家車接送,根本唔會理小朋友係點,但係佢地派位又真係好好多

原文章由 玉群 於 08-7-28 12:44 發表

咁住筌灣有咩好幼稚園~~??綠楊/慧中呢~~??
要去D咁出名SHOOL讀~~D人話要看媽咪同嗲D係返咩工~~識人先入到~~!!有時想俾仔仔讀間好SHOOL都唔係自己可話事~~D人唔比入都無辦法~~~ ...

民房

原文章由 sai_lam 於 08-7-28 16:57 發表
係呀,幼兒園冇學劵架
唔好意思呀,我只係知港島區情況,幫唔到你啦
係呀,d名校係咁,我有幾個fd做幼稚園,佢地話名校interview最主要係問你地住邊,父母職業同埋有冇私家車接送,根本唔會理小朋友係點,但係佢地派位又真係 ...

Is it really difficult to get in? Is there any other Nursery which is good one. How about Ling Nanp, Rosary Hill Nursery , Victoria, KCS and St Paul in Causeway Bay.  Could you give me some suggestion on which Nusery is good.  Thank you for your advise.  
MelMel

大宅

請問KCS係邊間?
以我所知,除我我唔知邊間係KCS,你講個幾間都唔錯,但係相比之下st paul最難入,你知唔知st paul有兩間,一間係spn,另一間係spk,同埋以上幾間既學費都相差幾遠
SPN-有n1-k3,冇學劵,學費約$5000一個月
SPK-只有k1-k3,有學劵
Lingnan-有n1-k3,但係k1-k3只有全日制,有學劵,n1約$3300(半日),k1-3約$3800(全日)
Rosaryhill-有n1-k3,有學劵,n1約$3600,k1-3約$1000(半日)$2200(全日)
Victoria-有n1-k3,冇學劵,學費約$4000一個月
以上幾間升上直屬小學機會比較大,但係以上都唔係政府資助學校,同埋你要考慮下你之後是否打算讓小朋友讀國際學校(因Victoria係國際學校),你仲有乜野問題,睇吓我幫唔幫到你

原文章由 frankmelmel 於 08-7-28 23:33 發表
Is it really difficult to get in? Is there any other Nursery which is good one. How about Ling Nanp, Rosary Hill Nursery , Victoria, KCS and St Paul in Causeway Bay. Could you give me some suggestion on which Nusery is good. Thank you for your advise.

[ 本文章最後由 sai_lam 於 08-7-29 10:16 編輯 ]

大宅

Thanks for your info! It's very detail and helpful.

KCS = 蘇浙 You may check check the education section.

首頁

尾頁

跳至