論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

話說個印印15/7到港,本來我o地約o左星期六19/7去agent接佢,但係agent打電話俾我o地話佢傷風病o左要去睇醫生,我o地星期日下午都未收到agent來電,就主動打去問啦,點知agent先話我o地知佢星期六去o左睇醫生一路都冇返過宿舍,又話未夠48小時,佢o地未報得警,又叫我o地terminate佢,理由係佢偷錢,我o地同agent講,佢都未返工,邊有偷我o地錢?要求佢send blank form比我o地寫,話佢從未履行合約失蹤!

昨日再搵agent,問佢報o左警未,佢o地居然仲未報警,好似都唔驚咁!於是我o地夾住個agent要求要一齊去報警!!

我想問大家,有冇人知其實係agent玩o野定個印印玩o野?定佢o地夾埋一齊玩o野?究竟發生咩事?我o地有咩責任?
Mama: Janice (楠ma)    卓楠bb~

男爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章

好明顯係個agent唔好,有嘢隱瞞!

大宅

咁如果個印印問我o地拎機票同代通知金,我o地係咪要比?

原文章由 fskaren2002 於 08-7-22 12:52 發表
好明顯係個agent唔好,有嘢隱瞞!

大宅

應該唔洗, 佢都未去你屋企工作, 不過你最好問清楚唔好信晒agent

原文章由 豬豬bb 於 08-7-22 20:33 發表
咁如果個印印問我o地拎機票同代通知金,我o地係咪要比?

珍珠宮

原文章由 豬豬bb 於 08-7-22 12:41 發表
話說個印印15/7到港,本來我o地約o左星期六19/7去agent接佢,但係agent打電話俾我o地話佢傷風病o左要去睇醫生,我o地星期日下午都未收到agent來電,就主動打去問啦,點知agent先話我o地知佢星期六去o左睇醫生一路都冇返過 ...

你個agent好明顯係有問題........ 要開名講俾其他BK moms知!

個工人未返工, 根本未係你僱員, 勞資關係都未開始, 駛乜炒?重叫你o地「terminate佢,理由係佢偷錢」, 必定係想搏大霧, 因此信一出, 就即係乘認佢係你僱員, 到時你就水洗都唔清, 賠硬一個月通知+機票!你個agent好鬼奸!
一切小心呀.... 有乜事入吹水站揾FAFA同Winnie!

珍珠宮

原文章由 豬豬bb 於 08-7-22 12:41 發表
話說個印印15/7到港,本來我o地約o左星期六19/7去agent接佢,但係agent打電話俾我o地話佢傷風病o左要去睇醫生,我o地星期日下午都未收到agent來電,就主動打去問啦,點知agent先話我o地知佢星期六去o左睇醫生一路都冇返過 ...

漏咗...... 佢地係夾埋呀, 當然唔會報警啦, 個工人去得邊呀, 唔通去揾第個agent或者去做黑市勞工咩!記得一個仙都唔好俾呀!

複式洋房

According to my understanding, the contract starts upon the maid's arrival.

You have to:
1) Ask the agent to provide you the copy of her passport and also the HKID pick-up slip (I am sure that the agent has the copy, otherwise, how can the maid see the doctor)
2) With the above document, you have toreport this case to Immigration department and Police.

In normal practice, whatever happened to the maid in HK (as long as she arrived at HK), you have to bear the responsibility.

You MUST report to the police.
If the agent does not agree, you go to the agent's office, then call 999 immediately.

It MUST be something wrong with the agent.

REMEBER do NOT wirte any termination letter.

原文章由 SandraLo 於 08-7-22 22:26 發表

漏咗...... 佢地係夾埋呀, 當然唔會報警啦, 個工人去得邊呀, 唔通去揾第個agent或者去做黑市勞工咩!記得一個仙都唔好俾呀!

大宅

其實我一早都o係呢度post過:

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1573791

個agento係藍田匯景商場入面x盛僱傭,好細間角落頭,佢仲話有幾間分店,連大埔都有,各位媽咪小心o的.....

我o地而家好煩,第一次請工人就咁,真係對請印印都怕怕囉......

原文章由 SandraLo 於 08-7-22 22:21 發表

你個agent好明顯係有問題........ 要開名講俾其他BK moms知!

個工人未返工, 根本未係你僱員, 勞資關係都未開始, 駛乜炒?重叫你o地「terminate佢,理由係佢偷錢」, 必定係想搏大霧, 因此信一出, 就即係乘認佢係你僱員 ...

大宅

原文章由 豬豬bb 於 08-7-23 13:15 發表
其實我一早都o係呢度post過:

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1573791

個agento係藍田匯景商場入面x盛僱傭,好細間角落頭,佢仲話有幾間分店,連大埔都有,各位媽咪小心o的.....

我o地而家好煩,第 ...

係呀, 我個工人都係一落地就話病, 當時佢係等緊個 medical report 出, 重未地我到返工. 我屋企有個 bb, 我話佢一日未好返, 一日都唔可以去我屋企, 我要個 agent 帶佢去睇醫生, 個 agent 話一落地就係我地既人, 佢地唔會比 $$ 佢睇醫生.

我話佢未開工就話病, medical report 又話未出, 我一定唔會比 $$ 佢去睇醫生 lor. 我都係同一返說話同返個工人講... 最後個工人自己比 $$ 睇醫生.

agent 10個有9個都係幫工人既, 所以唔好信佢地, 佢地講既, 信一成好啦...!

大宅

咁你個工人返o左工未?
但係我個工人直情失蹤喎....今個奸agent講,可能個印印搵返前僱主掛!(都唔知佢係咪真係知!!!)
吓!唔係嘛,我等o左佢咁耐個bb下個月就出世,咁我即係比個agent同個印印玩o者,唔做就早o的出聲啦,而家我個bb邊個幫手呀?

各位媽媽,個印印由學校o黎hk,點都要還$比agent,點解個agent會幫佢o既?

原文章由 cowkingb 於 08-7-23 13:36 發表

係呀, 我個工人都係一落地就話病, 當時佢係等緊個 medical report 出, 重未地我到返工. 我屋企有個 bb, 我話佢一日未好返, 一日都唔可以去我屋企, 我要個 agent 帶佢去睇醫生, 個 agent 話一落地就係我地既人, ...

珍珠宮

原文章由 豬豬bb 於 08-7-24 01:03 發表
各位媽媽,個印印由學校o黎hk,點都要還$比agent,點解個agent會幫佢o既?...

我覺得利之所在, 乜嘢都可以發生......
一返工幾日就失踪同有病隨時暈嘅, 我都識兩個係咁(唔計BK見到嗰 d ), 玩失踪嗰d 就話僱主炒佢冇補錢去告人, 有d僱主怕麻煩就俾錢, 咁個工人會点, 係唔係返去, 定係可以出一出境揾過份ヱ, 就真係個agent先會知!

首頁

尾頁

跳至