論盡家傭

跳至

首頁
12345...6

尾頁

別墅

最不幸的是,僱主也剛有了三個月……
代碼 效果
Chu Chu Ma Ma

珍珠宮

先call 勞工署, 再call agent問清楚點做先啦!!

公爵府

好媽媽勳章

原文章由 chumamama 於 08-7-22 13:12 發表

錄佢音囉, 勒索呀而家

不過, 最可恨係工人有咗唔炒得
唔炒得都算, 粗重野佢唔做得, 咁, 僱主自己做番
佢有病有痛要休息, 細路有人睇, 僱主同老闆請假自己做番囉
最後, 僱主可能會因為休息唔夠, 生產力下降, 同埋請假太多而比老闆炒魷......
可憐的僱主~

大宅

原文章由 chumamama 於 08-7-22 13:12 發表

找agent幫手啦. 佢地可能有辦法幫到你

男爵府

狗官: 唔該開大你雙死人眼睇下, 又加多個苦命苦(僱)主.
I love my hubby and my boy. XOXOXO

大宅

yi,我有個朋友,佢工人大左肚,補一個月錢比佢,就攪掂囉喎~
乜大左肚真係要養埋佢既咩?佢大住個肚點做家務丫??
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

公爵府

好媽媽勳章

原文章由 HippoStore 於 08-7-22 13:51 發表
yi,我有個朋友,佢工人大左肚,補一個月錢比佢,就攪掂囉喎~
乜大左肚真係要養埋佢既咩?佢大住個肚點做家務丫??

視乎個工人係咪做咗40星期或以上, 如果係, 僱主要比埋前四後六
你大肚你老細都唔炒得你啦
可能你個friend嘅工人未夠期呢
如果夠資格攞前四後六
希望工人唔會回頭告佢, 因為有6年追溯期架~

你嘅問題問得真係好, 就係因為政府on居
人地台灣同新加坡都有唔同嘅條例保障僱主
例如台灣係有regular body check
check到有孕就會請佢走之類
佢大住肚唔係唔做得, 只係好多限制, 你又要顧埋佢
明明係請佢黎照顧家人架嘛
你話僱主要承受幾大嘅壓力丫~

大宅

賠十個月, 無可能, 咁樣擺明屈喎....
仲有幾耐完約?
如果唔耐, 可唔可以做到佢完約?
粗重工夫唔使佢做, 掃地拖地洗碗洗碟洗下衫都可以掛, 如果佢唔做, 要佢出示醫生紙証明身體不適乜都唔做得, 咁僱主可唔可以用而個理由補1個月解約呢!?

伯爵府

吾明傭工黎香港係生仔..定係做傭工,打理屋企..

d咩鬼條例

別墅

勞工署說搞不了, 因為僱主絕對不能炒她.

agent方面,菲傭跟本不理他們.

最新消息, 她要僱主賠八個月就肯走喇.

原文章由 Siuchoi 於 08-7-22 13:21 發表
先call 勞工署, 再call agent問清楚點做先啦!!
代碼 效果

別墅

菲傭剛做滿一年, 還有一年約.

原文章由 des1971 於 08-7-22 14:07 發表
賠十個月, 無可能, 咁樣擺明屈喎....
仲有幾耐完約?
如果唔耐, 可唔可以做到佢完約?
粗重工夫唔使佢做, 掃地拖地洗碗洗碟洗下衫都可以掛, 如果佢唔做, 要佢出示醫生紙証明身體不適乜都唔做得, 咁僱主可唔可以用而 ...
代碼 效果

公爵府

好媽媽勳章

原文章由 chumamama 於 08-7-22 14:12 發表
勞工署說搞不了, 因為僱主絕對不能炒她.

agent方面,菲傭跟本不理他們.

最新消息, 她要僱主賠八個月就肯走喇.

1. 僱主冇必要賠比佢, 但絕對不能炒佢, 佢九成會去平機會告.
2. 佢一樣要做日常家務, 粗重野唔得
3. 你朋友屋企有咩人係要工人照顧架?
4. 工人有咗幾耐?

最可行 (無奈亦幾乎係唯一做法) 只係繼續用佢, 期望工人自己走, 一定要佢寫好辭職信.

仲有一年約
一係就等佢坐完前四後六即郁
一係忍到佢完約唔續
視乎工人有咗幾多個月

A. 如果有咗3個月, 仲有6.5個月生得, 加埋後6即係8個月, 剩番4個月約, 咪忍到佢完約囉

B. 如果有咗成4-5個月, 佢生完都仲有半年約捱, 比我就會等佢生完同佢bye bye囉.

大宅

好媽媽勳章

哩d工人咪正pk law, 以前我地D阿媽都係大注肚又揍仔又做家務架啦!累鬥累law, 比$300佢自已食,自已就好好補一補,食唔晒D野派街方都咪益佢,家務各樣唔好唔比佢做
:;pppp:

民房

勞工法例係保障佢可享10weeks 有薪產假, 叫佢做到生得先講, 點解唔駛做就補十個月比佢?八個月都唔會比!:;pppp:

大宅

係囉, 如果咁就補 10 or 8個月糧俾佢地, 咁未個個黎大肚生仔啦, 況且, 難聽d講, 你補左咁多個月糧俾佢, 1. 佢會唔會轉頭就落左個bb? 2. 佢會唔會轉頭告你炒佢?

到時, 個個外傭黎hk, 都係掛住大肚生仔

公爵府

好媽媽勳章

原文章由 平安 於 08-7-22 14:39 發表
係囉, 如果咁就補 10 or 8個月糧俾佢地, 咁未個個黎大肚生仔啦, 況且, 難聽d講, 你補左咁多個月糧俾佢, 1. 佢會唔會轉頭就落左個bb? 2. 佢會唔會轉頭告你炒佢?

到時, 個個外傭黎hk, 都係掛住大肚生仔 :heh ...

係呀, 唔好比個工人大到
根本唔使另賠

侯爵府

你有無聽錯呀, 係8個weeks 定8個月呀? 痴上腦呀

吾好理佢, 有佢繼續做

未有得佢生, 生完吾好比個b 入屋, 佢每晚要返屋企訓, 同佢玩law

侯爵府

還有, 同佢講野小心d, 千期吾好同佢講數(補幾多個月比佢走呢d), 因住佢錄你音, 到時去平機會告你

一定要話勞工法例吾可以甘做, 我吾可以提前送你走, 一定要留係樹做到享有前4後6, 我到時最多都係10個weeks 無工人, 8個月人工, 我可以請多一個工人啦

子爵府

工人大肚好麻煩, 又話身體唔舒服, 呢到個到痛, 三日唔埋去睇醫請病假, 死未!

男爵府

原文章由 hinhinmummy 於 08-7-22 15:08 發表
你有無聽錯呀, 係8個weeks 定8個月呀? 痴上腦呀

吾好理佢, 有佢繼續做

未有得佢生, 生完吾好比個b 入屋, 佢每晚要返屋企訓, 同佢玩law

, 岩啦, 佢玩law時你咪同佢玩返law啊!
I love my hubby and my boy. XOXOXO

首頁
12345...6

尾頁

跳至