爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

子爵府

早2日 1 take pass 左 ,想買車 ,自己心大心細中 。
打算買2手車 ,心水係fit rs 或者 benz b180 / b200 .連牌費燕梳大約十萬左右,心大心細唔知日本車好定歐洲車好,求大家比d意見。thx

男爵府

回覆:Pass左買車請教

Benz二手車過左保養就維修貴。呢個款都好似貴油。但鋼水好啲同開車感覺穩定啲。fit就維修相對平啲。油平啲。開車行公路開快都係無Benz 穩定。始終唔同級數。

[img align=right]http://mud.mm-a7.yimg.com/image/3857997831[/img]

子爵府

引用:Benz二手車過左保養就維修貴。呢個款都好似

原帖由 atta 於 15-10-17 發表
Benz二手車過左保養就維修貴。呢個款都好似貴油。但鋼水好啲同開車感覺穩定啲。fit就維修相對平啲。油平啲 ...
明白,多謝你用心回覆

大宅

回覆樓主:

if you like the brand of Benz, then no need to discuss

if you really want to train up skills and target to change car in 2 years. I suggest to buy jazz

if you are new to own a car, I don't suggest fit coz you may need to pay extra, says change black glasses

複式洋房

十萬買benz小心有伏,日本車穩陣d.

子爵府

引用:if you like the brand of Benz, then no n

原帖由 getbby 於 15-10-17 發表
if you like the brand of Benz, then no need to discuss

if you really want to train up skills and ta ...
知道。。多謝你既意見

子爵府

引用:十萬買benz小心有伏,日本車穩陣d.

原帖由 珍珠米 於 15-10-17 發表
十萬買benz小心有伏,日本車穩陣d.
嗯。。我都怕多手尾跟,最後諗反日本車

男爵府

回覆:芷柔 的帖子

建議了解下車位先

子爵府

引用:建議了解下車位先

原帖由 tenkamuteki77 於 15-10-18 發表
建議了解下車位先
我屋企個個係流動車位嚟架

珍珠宮

畀面勳章

我車房師傅話A同B class嘅Benz好多問題, 佢嘅質素比唔上C class同D class.

我自己甩左P冇耐, 主要揸Honda 7人車, 有時揸BMW, 2車感覺係唔同。歐洲車避震好啲, 轉彎定啲, 不過千祈唔好有損傷, 整起車上嚟真係好甘。 日本車就user friendly D, 大牌子零件易配啲, 整車都平啲 (我整得最多係喺車場刮花架車)!

如果係新手又budget有限, 建議你日本車。

大宅

回覆 Teresa 的帖子

Benz 既 A-class 97年係瑞典做既麋鹿測試之中,出現翻車既情況,搞到要重新設計個懸掛系統。
其他測試結果如下:
http://teknikensvarld.se/algtest/

大宅

BMW 3

複式洋房

舊款Benz B-class or A-class 真係唔好諗,有同事以前揸過,成日都有小毛病,買架日本車仔好過。

不過老闆娘買了架新款A250就讚到天上有地下無,不過女士對車的要求可能同男人唔同,都唔知信唔信得過。

大宅

如果真係Fit RS同A class比,咁我揀Fit RS好囉。不過Fit RS 好似係水貨,試車要試清楚

珍珠宮

畀面勳章

bbqyou 發表於 15-10-19 10:19
BMW 3
正是!

禁止訪問

大宅

fox@23 發表於 15-10-19 10:29
舊款Benz B-class or A-class 真係唔好諗,有同事以前揸過,成日都有小毛病,買架日本車仔好過。

不過老闆 ...
今代既 A 同 B class 係同上兩代係完全唔同既設計,所以應該係當唔同車咁睇

子爵府

引用:我車房師傅話A同B class嘅Benz好多問題, 佢

原帖由 Teresa 於 15-10-19 發表

我車房師傅話A同B class嘅Benz好多問題, 佢嘅質素比唔上C cl ...
你既意見真係好有用呀,對p既我啱晒 我都係心水 honda 車

子爵府

引用:舊款Benz B-class or A-class 真係唔好諗,

原帖由 fox@23 於 15-10-19 發表

不過老闆 ...
多謝你既意見 咁我唔諗 A,B勒

子爵府

引用:如果真係Fit RS同A class比,咁我揀Fit RS

原帖由 MonsterGary 於 15-10-19 發表
如果真係Fit RS同A class比,咁我揀Fit RS好囉。不過Fit RS 好似係水貨,試車要試清楚 ...
我都係 鍾情反 fit RS / jazz RS, 唔知係唔係 rs既關係,車身內籠好似闊落過普通jazz.因為我同我老公都高,司機位好似有d頂腳

首頁

尾頁

跳至