親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

引用:Quote:12312 發表於 15-10-18 00:33 我明年

原帖由 MissMaMa 於 15-10-18 發表
我明年要停一停先..... 阿女升中學, 要睇定D, 唔敢成日去旅行喇.
我連農曆年,復活節既包車都訂了

伯爵府

引用:Quote:12312+發表於+15-10-18+00:33+我明年

原帖由 MissMaMa 於 15-10-18 發表
我明年要停一停先..... 阿女升中學, 要睇定D, 唔敢成日去旅行喇.
你阿囡依家小六?
我阿囡都係小六喎!
唔知暑假係咪好快要返中學報到,考分班試,上適應班呢?

珍珠宮

lalalumlum 發表於 15-10-18 00:58
你阿囡依家小六?
我阿囡都係小六喎!
唔知暑假係咪好快要返中學報到,考分班試,上適應班呢?
我女今年已經中一, 唔知好彩定唔好彩, 叫做入到精英班, 但好多QUIZ好多默書好多功課, 所以之前PLAN左的旅行就會繼續, 未PLAN的就停一停.
PRE-S1 會在7月中, 而絕大部分中學都有適應班, 阿女中學就8月中開始有個幾星期.

珍珠宮

12312 發表於 15-10-18 00:45
我連農曆年,復活節既包車都訂了
其實, 我仍剩下2個 trip , 聖誕去台中, 農曆新年去韓國. 復活節一定唔去得, 細仔放前, 大女放後, 中間只得幾日紅日係一齊放, 所以疊埋心水溫書. 暑假計劃去歐洲, 但要等特價機票, 有就去冇就唔去.

珍珠宮

6. 踏單車篇
民宿位於吉安鄉的干城區, 這地方有很多單車道, 最適合喜愛踏單車的人.
我會以"綠色社區"去形容干城, 這裡是鄉郊地區, 有很多農田, 大部分的路都是鄉郊路, 交通不繁忙, 你可以非常安心地在路上踏單車.
而我們的踏單車計劃, 是要以單車去探索, 走遍干城區的每一個角落.

在我們的計劃之中, 打算每天下午四五時左右開始踏單車, 目的地都是花蓮市區, 吃過晚飯之後, 再踏單車回民宿. 這計劃很取決於天氣, 如果下大雨的話, 就不可以踏單車了. 而很感恩, 這幾天的下午和夜晚, 也沒有下過一滴雨, 因此踏單車的計劃能順利進行.

說到花蓮的天氣, 真的十分有趣. 經我觀察所得, 這幾天幾乎都是, 每天早上陽光普照, 天朗氣清. 但一到下午, 就會變作天陰. 這可好了, 因為我們打算下午踏單車.

現在跟大家分享一下, 這四天我們的單車慢活體驗.

(1) 第一天單車遊

下午四時半左右, 午睡完畢, 我們正式出發了. 在干城區, 有很多農田, 放眼所見, 都是一大片綠色. 在這環境下踏單車, 對於忙碌的香港人來說, 就如逃離了現實一樣, 反樸歸真, 實在是另一種享受!

民宿免費借出的火紅戰車~ 紅色好, 拍照比較搶眼!

這一天, 我們的目的地是自強夜市. 在途中, 我們經過了一所不知的寺廟.

踏著踏著, 不知不覺終於到達目的地--自強夜市. (稍後會另篇介紹夜市美食)

吃飽飽, 回程去.

民宿的小狗看見我們回來, 立即搖著尾巴來歡迎.

第一天的踏單車計劃順利完成!

大宅

Thx for sharing!

珍珠宮

6. 踏單車篇
(2) 第二天單車遊

這一天, 包車遊完畢, 我們返回民宿. 小休一會之後, 又整裝出發了. 這一次, 我們選擇了走另一些路線.

今天的目的地, 是在市區的黃昏市場. 我自己有一個特別的習慣, 就是每去一個地方, 都喜歡參觀一下當地的街市.

市場內裡有一些地道美食

可惜這一天我們早已訂了晚飯, 在當地一家很有名的店吃東西. 不然, 也會嚐嚐這裡的美食.

吃完晚飯, 來到這裡買防曬, 女人似乎都喜歡這些地方.

買完東西, 去超市補一補倉, 繼續踏單車回民宿了.

又回到民宿, 今天的行程順利結束.

坐在池塘邊, 享用今天在黃昏市場買的紅肉火龍果, 還有, 在超市買的瑞穗牛奶.

微風吹過, 一邊享用食物, 一邊仰望天上的月亮. 這樣的生活, 也太愜意吧!

第二天的單車遊, 完!

伯爵府

MissMaMa 發表於 15-10-18 17:30
6. 踏單車篇
(2) 第二天單車遊

追!

伯爵府

MissMaMa, I am waiting for you.

首頁

尾頁

跳至