自由講場

跳至

首頁
23456...12

尾頁

珍珠宮

育兒性格勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

小朋友扭計.. 我會立即同佢離開... 搵一個少人既地方等佢冷靜... 我唔會比小朋友影響到人... 如果4周都係人... 我會TRY MY BEST 搵個位置係最少人.. 把個影響減到最少... 無可能由得我小朋友扭到影響旁人... 係家教

珍珠宮

育兒性格勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:其實你講仔講咗一句,而對方都只係講咗一句

原帖由 JoanC 於 15-10-17 發表
其實你講仔講咗一句,而對方都只係講咗一句,大家一人一句啫,佢又唔係指住你個仔鬧,有咩咁大不了呢?

有 ...
係, 其實都係一人一句, 算啦好少事

伯爵府

BB防敏心得分享勳章

引用:你話佢偷風筒用,我就真係不能認同。係,健

原帖由 yammieyk 於 15-10-17 發表
你話佢偷風筒用,我就真係不能認同。係,健身室要比錢,但個風筒不是只給使用健身室的人仕使用。一般會所的 ...
我係呢度住十年了,會所收費我好清楚,健身費用包括沖凉焗桑拿吹頭。如果唔做運動,單俾10幾蚊都可以係度焗桑拿沖凉。但絕對唔供住客吹頭用。

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

BK文化...有委屈出POST一定俾人插

InkCartridge    發表於 15-10-19 11:25
Yang81    發表於 15-10-17 18:42
TYPHOON▷8◁    發表於 15-10-17 17:37

大宅

引用:Quote:原帖由 qinqinyan 於 15-10-17 發表

原帖由 YuenTung 於 15-10-17 發表
如果唔包容你,他是錯嗎?

點解要求一個陌生人要包容你?

翡翠宮

引用:BK文化...有委屈出POST一定俾人插

原帖由 anita_yps 於 15-10-17 發表
BK文化...有委屈出POST一定俾人插
你說出個重點來

出完post只會覺得更委屈

伯爵府

BB防敏心得分享勳章

引用:你話「跟住餅食完阿仔就開始扭話要食朱古力

原帖由 小manman 於 15-10-17 發表
你話
「跟住餅食完阿仔就開始扭話要食朱古力,其實就係講左幾句我要食朱古力。。。
個女人就大大聲鬧我仔: ...
一個未夠三歲既小朋友用正常聲調講,我仔之前冇講過野,只是我係度讀故事,仔一開口就講食朱古力,幾多遍我冇數過但一定唔會超過四次,其實我已經想同佢講我哋出去買,準備走,但已經俾人話。會所我哋都成日落來玩,都知道要細聲,仔出世識行已經經常落來玩,佢知道如果太吵,我哋唔會俾佢再玩要即刻返屋企。

伯爵府

BB防敏心得分享勳章

引用:Quote:原帖由 qinqinyan 於 15-10-17 發表

原帖由 蜂鳥 於 15-10-17 發表
越高級嘅會所,更要識做,教小朋友要安靜。
我唸俾人食野既地方係容許食野講野架,小朋友冇大聲講野

伯爵府

BB防敏心得分享勳章

引用:食完餅又扭朱古力,個小朋友對住一個咁就佢,

原帖由 joys2334 於 15-10-17 發表
食完餅又扭朱古力,
個小朋友對住一個咁就佢, 咁保護佢的阿媽,
應該係食住上,
教小朋友既方式唔好同,一個小朋友佢想食咩就講出來有咩問題,俾自己少朋友少多d,就變成唔識教,是否太多武斷。

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:琴日阿仔俾人鬧

算啦 唔係個個都有愛心 唔係每個人都會包容人地既小朋友
雖然我自己都二件 但我既耐心只限我二個女 出街撞到人地扭計 我唔會比說話人地聽但個心唔高興就實有 不過我唔會要人就我 我會主動彈開

我個女係街嘈我會stop 佢 好多時一個眼神ko

伯爵府

BB防敏心得分享勳章

原帖由 Sumyeema1 於 15-10-17 發表
呢位媽媽,我睇晒D回覆,為自己個仔着想,唔好任佢扭,要教小朋友在公衆地方聲浪唔好騷擾到其他人……

...
如果我小朋友真係聲浪大,我會覺得阿仔唔啱,會叫佢冇吵,但佢係重複用正常聲音講既,我覺得指責佢吵唔合理。

翡翠宮

自己的小朋友比人鬧,做父母或多或少會感到唔開心,但類似的情況可能好多機會會發生,雖知道呢個世界就係好多唔合理的野,唯有自己要學識釋懷~

呻完就算喇,加油呀,媽咪~

magiee    發表於 15-10-18 17:03

伯爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 有「營」勳章 叻叻勳章

回覆:Ada1031 的帖子

我撐樓主和你小朋友。

又唔係圖書館,小朋友扭吓計有幾嘈?啲人神經緊張、衰弱咪匿埋係自己屋企囉,有人嘅地方就會有聲音架啦!

公爵府

係圖書館入面, 正正就係好多樓主呢種家長, 任小朋友喧嘩, 四處亂跑, 無規無矩, 又大聲講故事給小朋友聽. 你有你自己權利, 但都要講公德心, 唔係因為小朋友就可以有特權, 做父母係要教導小朋友要有公德心, 人家係針對你小朋友嘈吵, 但你卻轉移視線, 話人大聲嚇親你個仔, 咁你小朋友會明白對錯嗎, 想一想係呢件事入面, 你是否無錯!

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:我有個3歲的女女,仲係極級活潑,同佢出半

我有個3歲的女女,仲係極級活潑,同佢出半日街我累得要命~

坐巴士坐唔定,搭港鐵企唔定,去餐廳食飯無耐 ...
你細女性格好似我細女((而家就嚟9歲) 佢細時又喺同你細女一樣. 逢人咁傾. 39唔識7都可以傾. 入到店舖又喺好熱情. 坐唔定.企唔定. 冇耐性. 有時我好怕佢搞到人. 我同你一樣. 佢比人話我唔心痛(事實抵鬧) . 我仲話埋1份.

我亦從不叫人包容. 事實小朋友扭起上嚟. 點會咁簡單吖.

整件事真喺唔覺樓主有檢討自己小朋友是否真喺搔擾到人. 一直覺得小朋友嘈是理所當然. 冇去即是瞓斥小朋友亂扭計.

ferrari2007    發表於 15-10-17 21:35

子爵府

回覆:qinqinyan 的帖子

香港地好多人都燥底。
不要期望別人包容你。
想玩得自在些還是去公園吧。

珊瑚宮

2024年龍年勳章

其實佢係話你個仔嘈定話佢食野?
睇你既事件經過,係話個女人鬧你仔嘈,而唔咪鬧佢食野喎

伯爵府

BB防敏心得分享勳章

引用:Quote:原帖由 aliensss2008 於 15-10-17 發

我的心態係人地根本無必要包容、體諒、遷就我的小朋友~
換言之你小朋友講幾句都可以俾人鬧。真係出街唔準講野。

伯爵府

BB防敏心得分享勳章

引用:要人地包容你小朋友。咁你們又有冇包容其他

原帖由 QQdevil 於 15-10-17 發表
要人地包容你小朋友。咁你們又有冇包容其他人?
有啊,我哋去左專食野既地方。

伯爵府

BB防敏心得分享勳章

引用:Quote:原帖由 小manman 於 15-10-17 發表你

原帖由 aliensss2008 於 15-10-17 發表
其實有時小朋友都幾嘈
但佢都唔應該咁惡
我唔知佢點解忍左好耐,因我仔之前都冇講過野,何況佢自己都有係度講電話。

首頁
23456...12

尾頁

跳至