自由講場

跳至

首頁
45678...12

尾頁

男爵府

陪月勳章

回覆:琴日阿仔俾人鬧

我都覺得個女人無禮貌,佢可以出聲話小朋友可唔可以細聲的,唔駛咁吠,佢咁鬧又何嘗唔嘈?

禁止在頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

大宅

樓主,我都撐你!一睇個 post 就知你實會俾人圍插,呢度好多人都好「正義」㗎!

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實好小事, 我覺得樓主有點小題大做, 如果妳覺得個女人橫蠻, 咁當時咪同佢講番囉

見妳出 post, 又好多 detail 覆述當時情況, 自己點有理, 個女人幾無理, 等等

其實, 呢件事令妳好興咁

如果係我, 果個 moment 我慶完就算, 如果覺得自己有理, 何必記在心上, 我唸我離開咗會所, 我就忘記了

珍珠宮

係BK出post話見到小朋友係公共交通上嘈到人被人鬧,好多人都會回「咁巴閉坐的士啦」、「一D都吾包容小朋友」⋯

如果出post話自己小朋友係公共空間嘈到人被鬧,好多時得到係「人哋被你搔擾到」、「人哋無義務包容」、「人哋想靜下都吾覺」⋯⋯

係因為大家覺得公共交通一定係嘈?公共空間就吾可以?

對於樓主這件事我只得「後來者賤」,係嗰女人自己選擇坐係小朋友旁邊,將自己置於「嘈」嘅空間

伯爵府

BB防敏心得分享勳章

引用:呢個世界係有聲音嘅,荒島都有蟲鳥聲海浪聲

原帖由 feifei_baby 於 15-10-17 發表
呢個世界係有聲音嘅,荒島都有蟲鳥聲海浪聲,如果神經質到小朋友講幾句嘢都忍受唔到,我建議佢去睇精神科, ...
我c6以前都唔鐘意小朋友既,但自己有左細路就開始識得體諒,人哋小朋友喊,佢會同佢哋玩

wcpcelia    發表於 15-10-19 09:56

伯爵府

BB防敏心得分享勳章

引用:呢個世界係有聲音嘅,荒島都有蟲鳥聲海浪聲

原帖由 feifei_baby 於 15-10-17 發表
呢個世界係有聲音嘅,荒島都有蟲鳥聲海浪聲,如果神經質到小朋友講幾句嘢都忍受唔到,我建議佢去睇精神科, ...
我c6以前都唔鐘意小朋友既,但自己有左細路就開始識得體諒,人哋小朋友喊,佢會同佢哋玩

伯爵府

BB防敏心得分享勳章

引用:Quote:原帖由 qinqinyan 於 15-10-17 發表

原帖由 niceynicey 於 15-10-17 發表
佢地講就容易囉!有朝一日自己經歷就冇咁下巴輕輕啦!

伯爵府

BB防敏心得分享勳章

引用:樓主只能叫你睇開d,如果你小朋友聲量歪常

原帖由 cytjulia 於 15-10-17 發表
樓主只能叫你睇開d,如果你小朋友聲量歪常而個到係比講野既,咁佢都有權發表白既……(不過c6話佢再嘈臨走 ...
,小朋友都唔敢講野了,唱唔出添。

伯爵府

BB防敏心得分享勳章

引用:撑你架樓主,嗰度又吾係圖書館,只要吾係過

原帖由 chitingma 於 15-10-17 發表
撑你架樓主,嗰度又吾係圖書館,只要吾係過份喧嘩吵鬧,我有權講野食野又吾係違規。個女人咁巴閉要靜叫佢去 ...
其實大把地方可以坐,我哋一開始已經係度讀書。我知有人唔鐘意小朋友,聽到佢哋聲就煩,我估呢個係唯一解釋。

伯爵府

BB防敏心得分享勳章

引用:Quote:原帖由 qinqinyan 於 15-10-17 發表

原帖由 seaheart88 於 15-10-17 發表
其實知驚咪好囉,你話佢出世到現在第一次比人話,坦白說,社會上總會遇上。

其實我反而想問,你話你她責罵 ...
我覺得呢個世界好人多,應該不會有人因為小朋友講幾句說話就指住媽x既,點解你會有甘樣既想法?如果小朋友係吵住人既,我會即刻抱走佢啦。唔係佢bb個陣成日喊,唔係俾人話得仲多,但呢種事沒發生過嘍。

伯爵府

BB防敏心得分享勳章

引用:只能講句!個個出post都係自己永遠是對的

原帖由 姸媽 於 15-10-17 發表
只能講句!個個出post都係自己永遠是對的
也都可以講一句開pose既人,永遠都俾個別人異議。

lam322    發表於 15-10-17 22:00

伯爵府

BB防敏心得分享勳章

引用:我都覺得個女人無禮貌,佢可以出聲話小朋友

原帖由 emiliarabbit 於 15-10-17 發表
我都覺得個女人無禮貌,佢可以出聲話小朋友可唔可以細聲的,唔駛咁吠,佢咁鬧又何嘗唔嘈?

...
佢唯一目的應該係想趕走我哋,結果係成功左。

伯爵府

BB防敏心得分享勳章

引用:樓主,我都撐你!一睇個 post 就知你實會俾

原帖由 lam322 於 15-10-17 發表
樓主,我都撐你!一睇個 post 就知你實會俾人圍插,呢度好多人都好「正義」㗎!

...
我相信呢個世界有正義架,多謝你。人哋話我咩都好,我將來一定唔會變成個女人甘樣,我係好鐘意小朋友既。

寶石宮

2024年龍年勳章

原帖由 vvevv 於 15-10-17 發表
個仔係你o既,你一定係覺得無問題嫁喎,
先唔講你果度講唔講得野,食唔食得野,就算係一個open o既地方有細 ...

幸福可以好簡單

伯爵府

BB防敏心得分享勳章

引用:其實好小事, 我覺得樓主有點小題大做, 如果

原帖由 LL1999 於 15-10-17 發表
其實好小事, 我覺得樓主有點小題大做, 如果妳覺得個女人橫蠻, 咁當時咪同佢講番囉

見妳出 post, 又好多 de ...
記憶猶新,難以忘懷,阿仔第一次俾人鬧,我係甘解釋都係想講明件事。

寶石宮

2024年龍年勳章

原帖由 YuenTung 於 15-10-17 發表
如果唔包容你,他是錯嗎?

點解要求一個陌生人要包容你?

幸福可以好簡單

寶石宮

2024年龍年勳章

引用:其實前面講一大段你帶個仔去女厠洗手,見到

原帖由 catcatcati 於 15-10-17 發表
其實前面講一大段你帶個仔去女厠洗手,見到佢偷用風筒,之後玩咗陣先去食野,同個主題有咩關係?

我覺得個 ...

幸福可以好簡單

寶石宮

2024年龍年勳章

原帖由 薯圈 於 15-10-17 發表
好小事啫!好難要求人人都有你所要求的愛心。 佢咁衰鬧人個仔,你唔like咪鬧返佢囉!出帖無用㗎

...

幸福可以好簡單

伯爵府

BB防敏心得分享勳章

引用:係BK出post話見到小朋友係公共交通上嘈到人

原帖由 kavenzou 於 15-10-17 發表
係BK出post話見到小朋友係公共交通上嘈到人被人鬧,好多人都會回「咁巴閉坐的士啦」、「一D都吾包容小朋友 ...
我哋既教育係公共場合一定唔可以吵,會罰佢。因我認為阿仔扭我買朱古力,冇大聲,很難講係吵到人。佢可能想睇報紙,但一開始我哋讀書,佢其實已經很難集中精神。如果佢叫我哋小聲d,我哋應該都會走驚打擾到人哋。

寶石宮

2024年龍年勳章

引用:反而想知有冇人屋企真係冇風筒要專登落會所

原帖由 fishfish121 於 15-10-17 發表
反而想知有冇人屋企真係冇風筒要專登落會所吹? 住得有會所既屋應該唔會冇錢買風筒掛。。。定還是會所風筒高 ...
可能屋企風筒啱啱壞左呢

幸福可以好簡單

首頁
45678...12

尾頁

跳至