自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

http://www.centanet.com/icms/tem ... 0&article=14505

剛出席了一個電視台主辦的時事討論節目,談的是香港的通脹與貧窮問題。電視台透過社區組織邀請了兩位新移民婦女參加對談,有個還抱著一個出世才兩個多月的孩子一起出席,突顯她們的處境困難。

面對已成事實的具體案例,我們當然應該本著人道主義的取態予以援手,但在制訂政策去處理實際問題時,卻不能只顧同情,而不理客觀現實。所以,我既贊成要對這類所謂「五無」人士施以援手,亦要制訂政策避免更多的這類新移民源源不絕地流入香港。因為這種發展,對香港與他們自己,都沒有好處。

這類女性新移民,是嫁了港人的丈夫,才獲申請來港生活的。她們的丈夫,很多本身在香港也找不到好生活,年紀老邁仍沒法在香港找到伴侶,才返大陸娶妻。可以想像得到,他們能夠娶得的妻子,本身亦是教育水平不高,難靠自己的技能去追求理想生活的一群。否則怎肯接受一段這樣的婚姻?

她們原以為,嫁來香港會有更好的生活,誰知丈夫收入微薄,在養自己還不夠的情況下,仍要她生孩子,結果可想而知。很多社會悲劇就是在這樣的環境下衍生出來的。

香港社會相對富裕,有條件在物質上予他們一定的支援。但這種支援並不能改變他們長期在社會上處於相對貧窮的處境,令他們感覺不到可以靠自己的力量去改善自己命運的希望。在這種環境下,家庭的倫理關係一定難以健康地得以維持。

做妻子的容易因此而感到所託非人,小則導致夫妻間經常爭吵,嚴重的則會出現拋夫棄子,移情別戀。試問在這樣環境下成長的孩子,心理狀態怎會健康?如果第二代又因此而誤入歧途,那隔代貧窮的情況下可會一直持續下去,變成這類家庭的宿命。

香港已轉型成一個以金融業為主導的大都會。大都會的生活條件比較好,很多人都渴望能過大都會式的生活。然而,要過這樣的生活必須具備一定的技能,否則不容易在激烈的競爭中找到自己的位置。

很多從大陸來港的新移民,本身都不具備在大都會生活應有的技能,硬要參與這場競爭,只會成為失敗者,令自己的命運變得非常可悲。這絕不是他們明智的選擇,我們的社會政策,不宜鼓勵他們繼續去做這種錯誤的選擇。

此之所以,我不贊成為這類新移民提供太多的社會福利,以及為那些已經供應過剩的低技能工作提供最低工資。我擔心這只能令他們誤以為,只要能來香港生活,就一定有好日子過。

人只能透過工作才能改善自己的命運,留在有適合自己技能的工種的地方生活,才能令生活有希望。明知自己的技能在香港是沒有競爭能力的,來港生活怎有前景?

(轉載自2008年7月22日am730C觀點)

大宅

妖(SORRY粗俗左小小),咁點解唔叫佢地返上去住.

[ 本文章最後由 yuet 於 08-7-23 11:54 編輯 ]

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原文章由 WAIMAN 於 08-7-23 11:49 發表
http://www.centanet.com/icms/template?series=230&article=14505

剛出席了一個電視台主辦的時事討論節目,談的是香港的通脹與貧窮問題。電視台透過社區組織邀請了兩位新移民婦女參加對談,有個還抱著一個出世才兩個多 ...

agree

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

都唔知講咩好呀 只知我地嘅下一代好慘

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

一子錯... 滿盤皆落索....點都要自己去面對架啦...

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

講得好, 曾特首, 請用心睇睇, 再用腦諗諗。
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

總之最好係大陸人住大陸
香港人要娶大陸人既唔該返大陸住

子爵府

2011至尊種植勳章

[[此之所以,我不贊成為這類新移民提供太多的社會福利,以及為那些已經供應過剩的低技能工作提供最低工資。我擔心這只能令他們誤以為,只要能來香港生活,就一定有好日子過。

人只能透過工作才能改善自己的命運,留在有適合自己技能的工種的地方生活,才能令生活有希望。明知自己的技能在香港是沒有競爭能力的,來港生活怎有前景?]]

這兩段好同意

大宅

"明知自己的技能在香港是沒有競爭能力的,來港生活怎有前景?"

講得好o岩, 以為香港有金, 個個人就湧落黎, 有香港政府養.

睇怕, 將來香港冇咩好日子過, 仲有排煩. 50年不變, 己經咁樣, 變咗之後咁點算. 真係登下一代悲哀.

子爵府

2011至尊種植勳章

原文章由 小木偶媽咪 於 08-7-23 12:02 發表
總之最好係大陸人住大陸

這個我都agree, 因為他們真的令社會出現太多問題了

禁止訪問

好媽媽勳章

別墅

原文章由 小木偶媽咪 於 08-7-23 12:02 發表
總之最好係大陸人住大陸

100%同意!!!!

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

綜 援 婦 清 水 填 肚   寧 餵 飽 兩 女

本 報 訊 】 「 我 有 時 早 、 午 兩 餐 夾 埋 食 六 蚊 腸 粉 就 算 , 有 時 會 餓 到 頭 暈 , 不 過 肚 餓 咪 飲 水 頂 住 個 肚 ! 寧 願 慳 埋 畀 兩 個 女 食 飽 。 」 於 02 年 來 港 的 38 歲 新 移 民 阿 英 , 與 兩 個 女 兒 拿 取 每 月 4,000 幾 元 綜 援 ; 食 物 價 格 不 斷 上 升 , 綜 援 加 幅 追 不 上 通 脹 , 苦 上 加 苦 。 關 注 綜 援 檢 討 聯 盟 指 現 時 的 綜 援 制 度 太 落 後 , 政 府 的 紓 困 措 施 只 能 短 暫 幫 助 綜 援 家 庭 。

大宅

綜 援 婦 清 水 填 肚   寧 餵 飽 兩 女------>我今朝都有睇呢單新聞,又係唔明,咁點解唔返大陸呀

大宅

原文章由 1928mickey 於 08-7-23 12:10 發表
綜 援 婦 清 水 填 肚   寧 餵 飽 兩 女

本 報 訊 】 「 我 有 時 早 、 午 兩 餐 夾 埋 食 六 蚊 腸 粉 就 算 , 有 時 會 餓 到 頭 暈 , 不 過 肚 餓 咪 飲 水 頂 住 個 肚 ! ...

咁你話, 佢地黎香港為咩呀? 返上去生活唔會好過呢到咩? 我諗佢都打死都唔上返去, 點解? 因為呢到有一個巨大財團支助佢地呀嘛, 呢個咩係我地所謂 "香港政府"囉.

禁止訪問

大宅

等我話你地知, 點解佢地明知落黎未必食好住好, 全因為"香港人"個名吸引, 好似比做大陸居民高一等 law, 有 d 似移民海外, 身份都有唔同o拉, 所以一有機會梗想做"香港人", 包括嫁港人, 同落黎生仔

大宅

錯,我覺得呢個巨大財團應該係我哋呢班交稅嘅香港市民,政府只未經我哋同意攞我哋d錢去支助人哋,雖然大陸落嚟嘅亦有d住公屋搵好小錢都唔攞綜援嘅,但係佔嘅比率好小囉.

原文章由 piyo28 於 08-7-23 12:15 發表

咁你話, 佢地黎香港為咩呀? 返上去生活唔會好過呢到咩? 我諗佢都打死都唔上返去, 點解? 因為呢到有一個巨大財團支助佢地呀嘛, 呢個咩係我地所謂 "香港政府"囉. ...

男爵府

所以政府再無條件咁發放綜援, 只會吸引更多人落嚟掘金.

我最贊成攞綜援一樣要為社會, 每星期要做一定時數既義工, 咁先叫合理.

大宅

唓,咁試問樓主,妳愿意嫁畀妳口中所謂嘅"港人丈夫!"妳都知佢哋d男人冇料啦!!咁唔通佢哋就冇揾老婆的權利,咪仲唔人道,叫人絕后咩?
仲有唔係個個嫁hk都衰,我識幾個嫁落來的大6老婆,屋企千零呎,買幾萬蚊名牌包拎,戴勞力士表,有個仲系博士tim~~~,分分鍾富貴過hk人!!
不如關注立法會仲好,成日都流會,搞乜啊,

邊個建議拿綜援要做義工,幾好提議wor,

首頁

尾頁

跳至