自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

我想問一下大家, DADDY離開咗屋企, 鎖匙都比返媽咪, 但佢地無攪離婚, 間屋係DADDY &媽咪名, 但已屬回, 屋契係媽咪手, 咁我想問我們可以做此些什麼保障間屋DADDY將來唔可以取回.

因為媽咪擔心將來如果佢走先, DADDY會回來取回間屋. 如果DADDY走先, 又擔心出面個女人唔知會唔會可以做些什麼來搶間屋, 令我同媽咪有好大的困擾.

請大家幫忙.

大宅

呢樣嘢係咪問律師會好d呢!

原文章由 JOYCENGYW 於 08-7-23 12:31 發表
我想問一下大家, DADDY離開咗屋企, 鎖匙都比返媽咪, 但佢地無攪離婚, 間屋係DADDY &媽咪名, 但已屬回, 屋契係媽咪手, 咁我想問我們可以做此些什麼保障間屋DADDY將來唔可以取回.

因為媽咪擔心將來如果佢走先, DADDY ...

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

無架, 除非你daddy肯轉番佢個50%比你媽咪, 唔係到時要賣, 你daddy都有權分番一半, 除非可以証明你daddy無出過一分一毫~

伯爵府

可唔可以搵DADDY簽返份証明, 肯將間屋的擁有權比媽咪, 搵人做見証, 是否可以?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 JOYCENGYW 於 08-7-23 12:40 發表
可唔可以搵DADDY簽返份証明, 肯將間屋的擁有權比媽咪, 搵人做見証, 是否可以?

要搵律師做啦, 份契都要做過, 律師費走唔甩~

伯爵府

但間屋係居屋會唔會要補地價嫁?

珍珠宮

原文章由 JOYCENGYW 於 08-7-23 12:47 發表
但間屋係居屋會唔會要補地價嫁?

咦咁有機會呀, 第一手買一定要, 不過如果你係賣既, 賣價都包埋啦, 對你都無咩影響~

侯爵府

育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

如果係聯名物業, 樓契分兩種, 一種"Joint tenant", 若業主為AB二人, A過身, A的業權由B接管, 另一種"Tenant in common", 若A過身, A所擁有的業權由A的繼承人接管, 在沒有遺囑的情況下, 財產會由配偶同子女平均分配, 所以若你父母層樓係 "tenant in common", 又唔想落入daddy手, 最好先立遺囑, 相反若係 "joint tenant' , 邊個走先, 層樓就會由另一人繼承.

原文章由 JOYCENGYW 於 08-7-23 12:31 發表

因為媽咪擔心將來如果佢走先, DADDY ...

伯爵府

原文章由 lestat 於 08-7-23 12:49 發表
如果係聯名物業, 樓契分兩種, 一種"Joint tenant", 若業主為AB二人, A過身, A的業權由B接管, 另一種"Tenant in common", 若A過身, A所擁有的業權由A的繼承人接管, 在沒有遺囑的情況下, 財產會由配偶同子女平均分配, ...

HI, LESTAT

請問係樓契的那一到, 會找得到?

MANY THANKS
JOYCE

首頁

尾頁

跳至