自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我睇睇下都覺得樓主家姐有D過份﹐尤其是工作人員話下場係英文﹐我覺得人O地只係盡責題題D客人以免入場後先發覺唔係自己所選擇的語言。工作人員係有責任去告訴客人進場後不能進食﹐而小朋友因心急不小心跌左雪糕而佢O地肯賠番﹐其實都唔關D工作人員事﹐人地一賠就六杯﹐已經有好好架喇﹗到換雪糕時﹐人地話只賠你所跌那種﹐需然之前那工作人員無講﹐不過我都覺得合情理﹐講真丫﹐人地真係可以唔賠架。之於之後D投訴我都無咩好講。總之人地都係為兩餐姐﹐天氣太熱﹐無謂張D悶氣發泄係他人身上。以上只是個人見解。

伯爵府

其實所有事情都係小事,不過,你家姐的投訴無疑是對樂園有好處,讓樂園訓示員工要對遊客態度及要解釋得更清楚有關事情。

不過,我本人並不喜歡這樣排隊,因為實在會令人誤會。
世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

Frankly, we go to Disney quite often but these days. Their staff is a little odd these days ga !!!!! 9唔搭8 all the time. You speak Cantonese with them and they would reply in PTH !!! OMG !!!! and that staff is really a cantonese (soon later I found out) !! I think their mgt is very 唔掂.....making the frontline staff also 唔掂.

Some mother is right but I'll say if I were the serving staff, I won't answer the customer that way. 'To the point' is really importat.

But at the new turtle game, the staff asked us to wait adjacent while my DH stand in the line is OK and I heard that he advised many others do the same wor........actually, even when the mainlanders cut lines, their staff won't say a word..........I don't see why they suddenly became so smart to ask 樓主's sister to stand in the queue & 不要打尖........wired...........in HK Disney..........

[ 本文章最後由 fungwongphie 於 08-7-23 17:50 編輯 ]
Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

大宅

咩係 "迪士尼auntie" ? 請問? 係唔係潮語黎架?
原文章由 cricri 於 08-7-23 17:06 發表
又一個"迪士尼auntie"

珍珠宮

排隊做乜唔一齊排? 個個搵一個人排,其實一家大細10個人, 仲叫咩排隊 ? 如果我排你家姐後面我都會出聲話佢.

整跌杯雪糕都關人事, 唔係化 ?

人地工作人員都有阿媽生架 :;pppp:

[ 本文章最後由 sasa@uk 於 08-7-23 18:14 編輯 ]

洋房

我同其他大部份媽咪一樣,都係覺得樓主個家姐野蠻無理!職員所做的全都好正確!我覺得一啲問題都冇,根本係你家姐燥過人,我反而覺得啲職員好慘。

大宅

老實講我覺得職員冇錯,全部都係小問題,跟本就唔雖要小提大造,小朋友唔少心跌左杯雪糕落地好平常,出得去玩就唔好咁計較.....
況且仲1陪6,仲要去投訴,簡直丟臉......如果佢係我親戚我諗我會扮唔識佢。
我相信樓主唔會同佢家姐一般見識掛,開得呢個topic預左比人鬧頂啦......

公爵府

1絕對是disney正確!一個人排,一個人位.其他人都是"打尖".
我記得海洋公園有寫明插隊的定義,其中一項就是這個情況.
我有一個朋友曾在disney hotel內做,她說,hk人絕對差過自由人.好多時投訴投訴,但其實是無理的.部份人更是為了"羅"著數.

禁止訪問

禁止訪問

好媽媽勳章

男爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章

你家姐係咪m到? 我覺得無乜大問題, 小題大做.
我都去過disneyland hk, 最好梗係唔好夏天去喇, 仲要帶埋d細路,好很熱ga.企係度都出汗, 好晒ga. 希望你家姐下次有愉快o既經歷. 叫你家姐睇下張換公仔coupon有無期限呀.

複式洋房

好媽媽勳章

原文章由 starwish229 於 08-7-23 17:31 發表
我睇睇下都覺得樓主家姐有D過份﹐尤其是工作人員話下場係英文﹐我覺得人O地只係盡責題題D客人以免入場後先發覺唔係自己所選擇的語言。工作人員係有責任去告訴客人進場後不能進食﹐而小朋友因心急不小心跌左雪糕而佢O地肯賠 ...

agree with u
.

大宅

醒目開學勳章

原文章由 swkmc 於 08-7-23 17:56 發表
咩係 "迪士尼auntie" ? 請問? 係唔係潮語黎架?

Possibly another version of "Bus Uncle".

子爵府

我估樓主家姐係熱到發炆憎, 一遇到唔順意就 lost control 發脾氣。

大宅

原文章由 el522 於 08-7-23 13:27 發表
1)去d陰涼既地方等....離開 排隊 幾遠 ?有冇其他人知道 ? 排排下忽然有人插入來,人地梗係認為你地打尖啦...

2)似工作人員聽錯.....

3)工作人員提前話劇場裡面唔可以飲食.....唔通到入緊場時先提醒 ?是個小朋友心急 ...

講得好 成個迪士尼得你一個客咩,大小姐......開口埋口都投訴,睇到都想

大宅

畀面勳章

人哋都係打份工傘! 雪糕果單野都已經賠償左啦,仲要投訴, 仲想點呢? 得饒人處且饒人!

男爵府

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 MrsFung 於 08-7-23 13:08 發表
你家姐好似勞氣左d,可能天氣熱,忟憎d啦。

講真,好似你講第一項咁,我就唔鐘意d人咁做啦,好似打尖咁,排隊就一齊排啦,唔好一d排隊,一d走去遮蔭,到差不多到就再返來排隊,咁做我覺得唔啱。如果d大陸人咁做,你地都嘈佢啦。 ...

我都係咁諗喎.........mouth:

大宅

畀面勳章

大陸人最多might衰打尖,斷估佢地都吾會哂埋啲冇謂時間去搵人投訴啦! 我諗樓主位家姐都係做服務行業,可能佢成日被人投訢,整到佢自己心理吾平衡,所以一有機會佢might投訴返人law . 報復掛..........

洋房

樓主家姐實在好惡,祝樓主家姐老公好運!

民房

樓主,我只想講吓:

1. 若然當時你"一家大細"守規距地曬住太陽流晒汗排緊隊,突然你前面個人拖多8個人入嚟插隊話認識的,問心你有咩感覺呢? 莫非你覺得理所當然? 我相信當日都有其忚小朋友係自己排隊的,咁係咪唔公平呢? 莫非你家姐的小朋友寧舍矜貴唔曬得? 唔曬得等日落先去玩囉。

2. 自己個小朋友整跌雪糕仲要野蠻地掉轉頭鬧職員,你家姐知唔知咩叫"身教重於言教"架? 咁同教小朋友指鹿為馬為咩分別? 凡事都人地錯晒自己啱晒,真唔知呢D小朋友大個會變咩人咯!

3. 人地"整跌"你個雪糕陪番一個相同價值的雪糕,有咩問題呢?請樓主問心(真係問良心果隻),你家姐係咪好鬼貪心呢?

4. 人地送番COUPON同FREE GIFT比你家姐即時條氣順晒,面對呢D"香港人" ,我地真的無話可說!

5. 楂ANNUAL PASS唔係大晒的!

首頁

尾頁

跳至