在職全職

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章

各位公務員爸媽, 你地有冇聽過呢個傳聞??

今日內部收到個電郵, 係各部門同事forward 又 forward的:

剛剛收到堅料, 我們的假期到十月截停, 十月一日起假期要年年放清, 十月前假期保留至退休時計算, 如果想退休前多D假, 這幾個月內盡量保存多D假。因假期是等於錢。

究竟係咪真有其事? 如果係咁, 政府都幾蠢. 等到退休至計錢, 閒閒地十年八年--什至二三十年, 到時都有好大可能升左職, 人工會多左, 咁計法佢最後咪仲要比多d錢law...

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

Re: 各位公務員爸媽, 你地有冇聽過呢個傳聞??

My husband's colleague has heard of this one week before but don't know whether it is true or not.

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

複式洋房

Is it 堅料?? 可以confirm 嗎? :-(

侯爵府

無聽過wor, 甘如果一年有20日假, 但又好多時不比放假, 甘點計呀? 好多時ot係計假架bor, 甘又點計呀?

別墅

都唔知真定假呀, 不過最近都聽過呢個傳聞
Angela

大宅

堅, subject to final decision.

洋房

我老公都係公務員, 問佢, 佢都話有聽, 不過就正的唔知堅定流.

琥珀宮

Teresa 寫道:
今日內部收到個電郵, 係各部門同事forward 又 forward的:

剛剛收到堅料, 我們的假期到十月截停, 十月一日起假期要年年放清, 十月前假期保留至退休時計算, 如果想退休前多D假, 這幾個月內盡量保存多D假。因假期是等於錢。

究竟係咪真有其事? 如果係咁, 政府都幾蠢. 等到退休至計錢, 閒閒地十年八年--什至二三十年, 到時都有好大可能升左職, 人工會多左, 咁計法佢最後咪仲要比多d錢law...

政府唔係蠢,數口精添,有感於高官可累積大假成年咁長,理筆錢唔少,所以佢地諗到理個方法迫人唔可以蓄假,積咗果d就算,十月嚟個clear cut,豈碼中、高層唔洗再累積落去,依家有好多人爆假,d假跌落海架,有d key post忙到放唔到假,但起碼都係退休時攞番360或180日大假呀。

好勒,如果要每年清假,更加多公務員放唔到vacation leave,跌落大海,尤其d高官,依家都好多野做,又多責任要負,更加唔會立亂放假,於是好lu,政府又慳一筆,又可以多d人手做野,佢個如意算盤打得不知幾響。

備註:今日都有兩個唔同部門嘅同事不約而同提起理件事,相信唔係傳,係真嘅,咁做又冇剥奪97年前公務員之福利,冇抵觸基本法,政府仲唔乘機咩。

侯爵府

環保接龍勳章

我無聽過喎? 只系聽過會有第三次VR

大宅

sharonchoi,
May I know what's the meanning of VR?

琥珀宮

VR即係voluntary retirement,自願退休。

大宅

你0地聽呢個方案已經out喇,我仲有兩個仲新既version....
1)咬糧前3年要開始方晒所有vl.即咬糧就咬糧,唔會再有vl.
2)由今年1/10直到1/10/2007要放晒所有積存既vl,之後就年年清,有40.5就0個年方晒40.5
[size=medium]queensroad

珍珠宮

畀面勳章

queensroad 寫道:
你0地聽呢個方案已經out喇,我仲有兩個仲新既version....
1)咬糧前3年要開始方晒所有vl.即咬糧就咬糧,唔會再有vl.
2)由今年1/10直到1/10/2007要放晒所有積存既vl,之後就年年清,有40.5就0個年方晒40.5

嘩!! 又一個"傳聞"??????

"1)咬糧前3年要開始方晒所有vl.即咬糧就咬糧,唔會再有vl."呢樣對我黎講太長遠, 未諗到.

但係"2)由今年1/10直到1/10/2007要放晒所有積存既vl,之後就年年清,有40.5就0個年方晒40.5" 就好"甘"!!!! 我而家有100日AL balance, 年尾開始有年年有40.5日大假, 要我幾年內放哂咪....... (可能生多個細路, 坐埋月再繼續放哂d大假, 真係好和味呀!!!)

公爵府

畀面勳章

Teresa:嘩, 你就好la, 一年成40.5日大假, 高層人士. 咁你就要考慮生番多個細路, 比仔仔多個陪下la. he he.

侯爵府

環保接龍勳章

Any latest news?

別墅

我都有成100日大假, 但係我唔生la, 咁d假咪有排放
Angela

男爵府

如要每年earn足40.5日大假的.佢要番足一年唔放假先可以earn到.放假果日係無假得earn leave 的.

複式洋房

聽聞依家仲係諮詢期未落實,但以目前咁弱勢兼專唸縮数政府嚟講,諮詢咪即係假民主。政府唸嘢點會死錯人吖!

首頁

尾頁

跳至