自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章

打人係唔啱, 但係有啲人.....真係低打!!!!

子爵府

俗語有話:
撩人者賤,打死無怨。
但亦有一句話:精人出口,笨人出手。

別墅

打人一定唔啱啦﹗影張相好閒啫﹐你打得幾多次丫﹖都唔明佢做乜咁唔化嘅﹐做明星有知名度才有人影﹐無人影就閉翳。

男爵府

多數係EQ低既人先至會係街郁手打人

公爵府

好媽媽勳章

李亞鵬出手打人就係一定唔啱mouth:

但佢事後既表白真係是為了保護女兒...唉 那位記者真的太過份超越了李亞鵬既底線
嚴 守 止 賺 、 止 蝕 位 , 相 信 每 個 投 資 者 都 曉 , 但 利 字 當 頭 , 確 實 知 易 行 難 。 所 以 , 希 望 大 家 , 贏 了 錢 , 開 心 之 餘 , 要 保 持 清 醒 ; 輸 了 錢 , 傷 心 之 餘 , 亦 要 保 持 冷 靜 。 懂 得 平 衡 投 資 心 態 , 也 許 是 致 勝 之 道 的 必 備 條 件 。

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

打人當然係唔啱啦,但有啲情況,你靠把口係制止唔到對方的,咁就唯有出手囉。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

即是好似亞仔不停駁咀,
亞媽多次「制止」不果,
最終亞仔比亞媽打,
咁既情況時有發生!

原文章由 emt1314 於 08-7-25 10:36 發表
打人當然係唔啱啦,但有啲情況,你靠把口係制止唔到對方的,咁就唯有出手囉。

王國長老

好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老

原文章由 bebe1217 於 08-7-25 00:57 發表
多數係EQ低既人先至會係街郁手打人

對的,
但是撩人打架者EQ更低

雖話精人出口,笨人出手.

[ 本文章最後由 ZZdaphne 於 08-7-25 13:01 編輯 ]

大宅

係係係~~呢個情況真係沒完沒了架~~
原文章由 麟媽媽 於 08-7-25 11:02 發表
即是好似亞仔不停駁咀,
亞媽多次「制止」不果,
最終亞仔比亞媽打,
咁既情況時有發生!

伯爵府

15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 BK猜猜猜慶中秋

原文章由 麟媽媽 於 08-7-25 11:02 發表
即是好似亞仔不停駁咀,
亞媽多次「制止」不果,
最終亞仔比亞媽打,
咁既情況時有發生!

但有d呀仔會打電話報警話比人打,然後呀媽會比人吿.

總之打人就一定吾啱.

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

所以所謂「打」亦有唔同既程度,
打手板係打,用衣架又係打....
不過話時話我睇番條片幾次,
覺得....用「拍」字比較貼切d。

原文章由 Radar 於 08-7-25 14:48 發表

但有d呀仔會打電話報警話比人打,然後呀媽會比人吿.

總之打人就一定吾啱.

別墅

原文章由 Lily 於 08-7-25 00:56 發表
打人一定唔啱啦﹗影張相好閒啫﹐你打得幾多次丫﹖都唔明佢做乜咁唔化嘅﹐做明星有知名度才有人影﹐無人影就閉翳。

先打人就係唔岩, 看來李亞鵬確實有點過火....但是那三個娛記怎樣挑釁李亞鵬呢?

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

講得好有道理 ~~
原文章由 eeb 於 08-7-24 13:57 發表
我覺得唔係任何情況下打人/暴力都唔啱,如果因為要保護自己/其他人,o係無其他辦法之下(走都唔得),都可以用最最minimum既暴力,例如警方要使用一定既暴力去維持治安,被打/將被打時既自衛,父母管教兒女(我未打過我個仔,但唔排除有打既機會)。

但絕對唔係當人惡言挑釁就去打人,有人惡意挑釁,打/鬧都只係中人地既圈套,唔打唔鬧-甚至唔直接回應,用和平方法解決先係正確方法。

水晶宮

打人一定係唔啱,但事後點罰點教點去睇件事,都要理解番當時既情況同埋打人嗰個係咩心態(專登/無心之失,主動/被動(受到極度刺激而失控)而決定囉...咁人係生既,判斷事情都唔能夠死咕咕淨係跟住一條formula去諗既.

如果教小朋友俾人蝦時點做,我係叫個仔唔好還手,唔好同人嘈(呢樣唔知點解俾社工話係消極既做法...),我會叫佢第一時間逃跑,然後話俾老師聽/大人聽,等大人/老師幫佢去處理件事咁.不過小朋友聽唔聽教又係另一回事囉,尤其响學校,亞媽亞爸唔在場,有時真係未必知個仔俾人恰係點恰法,可能嚴重到個仔接受唔到又搵唔到老師求助,又可能係試過向老師求助但得唔到幫助,更有可能係根本無人恰佢,係佢誤會咗人地都未定...呢D最難教囉.

水晶宮

原文章由 晴B媽 於 08-7-24 13:42 發表

法律上, 係唔o岩。

原因: 挑釁說話不會傷害他人身體。 打人就係"傷害他人身體"。

咁法律上都會有例外架啦...嗰D真係自衞殺人既犯,判刑時都會有例外嘛...我都聽過呢D犯會無罪釋放或者判輕D,個官都係睇情形嚟判之嘛!唔係一條例死咕咕咁判人地就算,否則唔駛要法官同法庭去判斷人地有無罪啦!差佬已經做到,如果一條道理可以用成世又唔駛思考既話....咁殺人犯俾人拉,d差佬同法官都會係咁搵究竟條友有咩殺人動機啦...

咁社工教D婦女如果遇上色魔,強暴佢,同個色魔傾唔掂,個色魔仲係要搞你時,就起腳踢(或用膝頂)個色魔小弟弟啦!係為咗逃走,不過咁頂人地小弟弟,人地真係好傷好痛,用錯力大力得滯,死得人架...

咁好多野都有例外既...

水晶宮

原文章由 麟媽媽 於 08-7-25 14:54 發表
所以所謂「打」亦有唔同既程度,
打手板係打,用衣架又係打....
不過話時話我睇番條片幾次,
覺得....用「拍」字比較貼切d。

初頭係拍膊頭(李生嗰陣禁鬼住自己咪出手失控),之後係推記者塊面囉(已經激到癲咗...).

禁止訪問

大宅

原文章由 ~仔仔媽咪~ 於 08-7-25 15:15 發表
如果教小朋友俾人蝦時點做,我係叫個仔唔好還手,唔好同人嘈(呢樣唔知點解俾社工話係消極既做法...),我會叫佢第一時間逃跑,然後話俾老師聽/大人聽,等大人/老師幫佢去處理件事咁.不過小朋友聽唔聽教又係另一回事囉,尤其响學校,亞媽亞爸唔在場,有時真係未必知個仔俾人恰係點恰法,可能嚴重到個仔接受唔到又搵唔到老師求助,又可能係試過向老師求助但得唔到幫助,更有可能係根本無人恰佢,係佢誤會咗人地都未定...呢D最難教囉.

教小朋大真係要好小心, 你講呢個做法好似好正路, 大人好多時都係咁樣做, 但係原來教俾小朋友係唔好o架.

原來從兒童心理學角度, 一個俾人搶玩具嘅小朋友, 如果唔去反抗, 唔出聲, 其實唔係因為佢乖(我以前都以為係!), 而係佢怕事, 冇能力去保護自己嘅porporties, 家長見到應該鼓勵佢用和平方式去處理, 攞番自己嘅玩具之後同人地share嚟玩, 咁樣先係積極做法喎.
十月變形記: http://hk.myblog.yahoo.com/bibu-fish

水晶宮

打人唔对
但凡事不可一概而论
法律都不外乎人情

大宅

第時遇著個仔咁樣問我, 我都會答"人地出口講說話激你佢地係有錯在先, 但係出手打人就一定唔啱, 因為有其他更好方法處理."

講得太多唔同情況盞越講越亂, 令到小朋友無所適從.
十月變形記: http://hk.myblog.yahoo.com/bibu-fish

首頁

尾頁

跳至