自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

原文章由 sarahyukhob 於 08-7-25 01:21 發表
李亞鵬出手打人就係一定唔啱mouth:

但佢事後既表白真係是為了保護女兒...唉 那位記者真的太過份超越了李亞鵬既底線

有時唔係人地無好好努力去禁住自己情緒同行為,人地係有,仲要係咁拉低自己條底線係咁往後退,但d人係要犯賤係咁挑戰你睇你忍得幾耐幾時會爆,係咁DUMP埋嚟踩人條線,咁人地已經好退讓都俾人踩到條底線,咁要人有咩辦法唔失控?打人都撩人兩邊都要教,但無奈現今社會淨係教打人嗰個,嗰D口賤行為賤既撩人者,就無人覺得要教...係,無錯係人地講咩我地係控制唔到,但係你只顧撲熄D火,但點火既人仍然肆無忌憚咁係咁繼續點火/又或者嗰度好大機會成日着火,但你由得嗰度擺滿易燃物品同火種嗰度,但你又唔俾佢着火,咁係咪好謬論?着唔着到火都好睇環境因素啦,唔係火要自己着,係睇有無人專登點着仲要加油撥行盆火佢等佢爆之嘛...咁火警發生會唔會唔拉點火個人,而走去拉走個爐同舊火???如果點火嗰個無罪唔駛教,又做咩拉佢罰佢要佢坐監受教?

禁止訪問

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

呢兩個雌雄娛記都好紅啦,
不如叫其他狗隊追訪佢地,
叫佢地講吓打交過程,
仲要幫佢地影大頭!!
追佢地十條街,
相機篤住佢地個鼻孔。

原文章由 ha8mo 於 08-7-25 15:26 發表
我睇過一期乜周刊
佢話陳法拉拎番相機影狗仔隊係「犯眾憎」
我真係覺得笑爆

不過簡單總括一下
愚落圈係狗賊聚腳地
倚賴靠愚落圈班狗賊混飯吃既報紙佬就狗屎都不如 ...

水晶宮

原文章由 十月變形記 於 08-7-25 15:27 發表

教小朋大真係要好小心, 你講呢個做法好似好正路, 大人好多時都係咁樣做, 但係原來教俾小朋友係唔好o架.

原來從兒童心理學角度, 一個俾人搶玩具嘅小朋友, 如果唔去反抗, 唔出聲, 其實唔係因為佢乖(我以前都以為係! ...

但如果好似我仔响學校日日俾同學追住嚟打,專登搶我仔D筆黎咬斷等我仔無得用,日日畫花我仔D功課同書,或者言語上挑釁,呢D點教...以上或仲有好多事情都令我好困擾,唔知點教至好,個仔又唔開心,覺得所有人都蝦佢,老師唔幫佢,媽咪又唔理解佢感受又幫唔到佢...我仔係有過度活躍的.有食葯黎控制情緒同行為,但作用不大.

大宅

原文章由 ~仔仔媽咪~ 於 08-7-25 15:38 發表

但如果好似我仔响學校日日俾同學追住嚟打,專登搶我仔D筆黎咬斷等我仔無得用,日日畫花我仔D功課同書,或者言語上挑釁,呢D點教...以上或仲有好多事情都令我好困擾,唔知點教至好,個仔又唔開心,覺得所有人都蝦佢,老師唔 ...

咁嘅情況真係好頭痛加心痛.

如果有過度活躍症, 就更加要教令佢學識控制自己情緒, 因為佢一出手就唔係人咁品, 但係教佢避又真係治標唔治本.

我之前有個教f1嘅同事班裡面又係有一個學生(女仔)係咁, 我同事就好有心機, 同個家長配合一齊教, 每次個小朋友一控制唔同情緒, 佢會叫佢企出balcony(有窗花嘅)冷靜吓, 然後同成班同學講 "佢有呢個病佢都好唔開心, 要日日食藥, 你地都有病過, 都想返屋企休息, 但係佢冇, 佢仍然嚟返學上堂, 呢個係好堅強嘅表現, 做同班同學應該體諒同關心佢, 支持佢." 冇幾耐, 佢d同班同學仔就好錫呢個同學.

或者你約佢班主任同學校社工一齊傾吓, 睇吓有冇方法可以大家配合嚟改善呢個情況, 因為長期咁樣, 對你小朋友心理都有負面影響, 希望班主任同學校社可以幫到手喇.
十月變形記: http://hk.myblog.yahoo.com/bibu-fish

水晶宮

原文章由 十月變形記 於 08-7-25 15:53 發表

咁嘅情況真係好頭痛加心痛.

如果有過度活躍症, 就更加要教令佢學識控制自己情緒, 因為佢一出手就唔係人咁品, 但係教佢避又真係治標唔治本.

我之前有個教f1嘅同事班裡面又係有一個學生(女仔)係咁, 我同事就好有心 ...

查實以往我仔前兩年讀咗兩年小一,兩年D班主任同老師都好好,好主動亦好願意咁同我溝通,一齊去搞掂個仔D問題,最緊要係個仔都唔係咁嚴重,仲好鐘意間學校,D班主任甚至同我交換msn或者直接打電話同我傾,甚至乎夜晚或者wkend都打黎同我傾,仲傾咗成大半粒鐘,我係好感激架!(始終嗰D係老師放工後既私人時間嚟)...但今年小二就唔係,無錯,我承認今年個班主任係好嚴,如果細路無呢D問題,實情會鍛鍊到小朋友好多野,但係我仔既問題個班主任唔理會,不單只唔同我有任何溝通,每次佢都係打黎投訴我仔,仲要態度好差,我想回應佢想同佢傾番少少我仔既問題(咁我都想了解下件事,亦想睇下大家有咩可以配合到,一齊搞掂個仔),但佢次次講完佢要講既野就趕住收線,唔聽亦唔俾我再講落去,甚至cut線(我把口仲郁緊未講完架),唔覺受到任何尊重,但個仔一出事,個班主任就發哂癲咁鬧,仲捉埋我仔一齊打電話俾我,同我講完我仔衰乜,跟住迫我仔喊住咁响電話度同我解釋,我仔一講D佢(班主任)唔覺得啱既野,佢就响我仔隔離係咁兇我仔:"係咪事實呀?係咪咁呀!!!?"嚇到我仔驚到乜都講唔到(咁叫我仔嚟聽電話黎做乜呢?),我好心痛架,嗰陣番番下工咁樣接呢D電話,我傷心痛心咁當眾响公司狂喊都喊咗幾次,嚇到我老細都走出黎安慰我又問我駛唔駛休息下...結果呢年我同個仔直頭落咗地獄咁唔單只無開心過仲好痛苦!

我都係早上個月至得到社工幫助,原本我一直都死忍,又叫個仔死忍,點知有次協康會社工嚟學校搞活動,佢同我講開我仔問題,原本好小事,但唔知係咪忍得太耐頂唔順,我當住社工同校工面前喪喊囉!嚇親個社工,咁至開始同社工傾心事同個仔D問題,之後呢個社工好好心,主動响同我仔學校開會時講起我仔,個訓導主任至知我一路以黎係咁忍,有咩都唔同學校講(班主任問題,同我仔嗰班D壞同學欺凌問題),結果兩個社工(協康會社工同埋學校社工)加埋訓導主任同我傾,查實我聽到學校無放棄我仔,係想幫我仔,只要聽到學校咁講,我已經好感激,even實際上做唔到D咩成效(講真我唔會旨意哂學校老師幫手囉,個仔始終係我既),只要佢地接受我仔唔係討厭我仔,我已經好夠...我都唔知之後學校對我地既態度係咪真係會好番,不過都係希望啦...

但依家最令我頭痛既就係,唔知好無俾我仔調班,原先我係覺得我仔咁易受人影響同刺激,佢嗰班又係全級最差嗰班,所有曳人壞學生嗰哂嗰度(訓導主任同我講我仔嗰班小二已經有童黨,上上下堂可以成班走出課室入廁所玩捉!),諗住要求學校同我仔調番去中間嗰班,諗住至少中間嗰班D人仔都係讀書既(佢地以英文程度分班),會搞少好多野...但之後又見佢地學校精英班或者頭兩班D學生又係唔見得有品,又係好無禮貌(話我仔嗰班係傻仔班,中間嗰班係蘿底橙)...咁我又諗會唔會升咗上去又係一樣?同埋個仔依家嗰班衰極都有個固定既好朋友(亞氏保加症小朋友,好smart,讀書好又好保護我仔)陪住佢肯同我仔玩吖...咁我又諗我仔呢年幾衰都已經適應咗呢一班同學同老師,,,咁係咪唔調班反而會好D呢?我怕調咗班,個仔又要重新適應新同學又要重新適應新同學對佢既排擠同欺負,佢又是癲一年...仲惡搞...如果比着你,你會幫個仔調班定係唔郁好呢...聽講我仔下年小三又係小二呢一個班主任做番班主任...我仔一聽到即刻無哂心機...坦白講,我都係...

大宅

回覆 #46 ~仔仔媽咪~ 的文章

咁呢個班主任真係唔得喎, 咁嘅方法對任何小朋友都有反效果喇! 佢有冇degree o架?!

我諗咁嘅情況今年唔好轉住, 學你話齋, 你個仔有個固定朋友喺同一班係精神支柱嚟o架, 不過下年就唔好喇, 個班主任根本就冇心機去處理小朋友嘅問題, 唔係要佢額外用私人時間, 但係學校入面發生嘅事, 佢竟然可以咁"不人道"迫個小朋友响電話度同媽咪講, 仲要响隔離施加壓力, 真係正常人都俾佢迫癲!!

慶幸間學校同社工有心幫你, 咁樣你個小朋友感受到佢冇就孤立, 有人關心佢, 下年應該好番好多.

呢個係長期抗爭, 唔好沮喪, 支持你o架!!
十月變形記: http://hk.myblog.yahoo.com/bibu-fish

侯爵府

好媽媽勳章

原文章由 cjessjess 於 08-7-24 13:44 發表
唉.....
道德教育真係cake手........
好難教

mee too

首頁

尾頁

跳至