論盡家傭

跳至

首頁
45678...18

尾頁

子爵府

畀面勳章

引用:Quote:Michelle_Hung 發表於 15-11-6 08:14

原帖由 siutreasure 於 15-11-06 發表
你勁快喔,批左一星期就黎到(emoji)(emoji)(emoji)
可能因為個工人嚟過香港做嘢所以唔洗再上堂,簽果時 agent都話批咗 visa約一星期就過到來。由簽約到上工剛好2個月,其實可以快啲,我拎到 ref no. 無即時入加快信,因為之前2次試過入完信2-3日就批 visa, 我要搬屋唔想一路執嘢一路 train工人,到上星期真係差唔多搬先入信,2日後批咗

子爵府

引用:Quote:原帖由 siutreasure 於 15-11-06 發

原帖由 Michelle_Hung 於 15-11-06 發表
可能因為個工人嚟過香港做嘢所以唔洗再上堂,簽果時 agent都話批咗 visa約一星期就過到來。由簽約到上工剛 ...
入紙到批visa,妳用佐幾耐時間呀?我個個嚟過香港,唔駛training,都有寫埋urgent letter。

子爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由 Michelle_Hung 於 15-11-06

原帖由 Jsnoopy 於 15-11-06 發表
入紙到批visa,妳用佐幾耐時間呀?我個個嚟過香港,唔駛training,都有寫埋urgent letter。

...
入紙到工人上工剛好2個月,唔算快。我其實好多年無搵 agent, 一直 direct hire, 但近幾年覺得識得自己咁樣搵工嘅工人真係好煩,唔同以前果啲咁純,今次都係搵 agent俾錢人洗算數。哩個 agent我2個朋友用過,一個話好好搵佢請2個工人都 very good (果個朋友係用緊2個工人) ,一個話超憎佢請返嚟個工人又唔好,我就 so far so good, 聽日見到工人先知。所以都係 by luck.

男爵府

回覆 Michelle_Hung 的帖子

入境署批完, 仍要比菲國3星期, 搞完手尾至嚟到, 佢咁快可出到國??

子爵府

畀面勳章

引用:回覆 Michelle_Hung 的帖子入境署批完, 仍

原帖由 MavisNg 於 15-11-06 發表

入境署批完, 仍要比菲國3星期, 搞完手尾至嚟到, 佢咁快可出到國??
點解要3星期?我就算之前搵 emry direct hire舊工人係菲返來,都係一拎 visa 有機位就到,都係1個星期左右咋喎,從未試過3星期咁耐

男爵府

菲律賓轉新system喎, 有聽過嗎?

子爵府

畀面勳章

引用:回覆 Michelle_Hung 的帖子菲律賓轉新syste

原帖由 MavisNg 於 15-11-06 發表

菲律賓轉新system喎, 有聽過嗎?
無喎,但我真係上星期六批(我自己日日上網 check, check到即通知 agent), 工人聽日到喎

公爵府

畀面勳章

剛剛agent話收到郵差送信黎,我終於有ref no.了(emoji)
各位服用任何中藥前,應先向中醫師請教為宜!

子爵府

引用:Quote:原帖由 MavisNg 於 15-11-06 發表回

原帖由 Michelle_Hung 於 15-11-06 發表
無喎,但我真係上星期六批(我自己日日上網 check, check到即通知 agent), 工人聽日到喎

...
點check架

公爵府

畀面勳章

點check x 2?

子爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由 Michelle_Hung 於 15-11-06

點check架
www.immd.gov.hk/hkt/online-services/index.html

有 refer no. 同工人嘅出生日期就整到,每日上午8 點 update

子爵府

引用:Quote:原帖由 Jsnoopy 於 15-11-06 發表點c

www.immd.gov.hk/hkt/online-services/index.html

有 refer no. 同工人嘅出生日期就整到,每日上午8 點 u ...
many thanks

子爵府

畀面勳章

many thanks
加快信 email同fax其實一樣,最緊要\"有合理原因\", 我今次係 email, attach曬80 歲呀媽同1.5歲 bb要經常到醫院覆診嘅證明,2日後批。其實我唔入信都應該差唔多時間批出,我都唔知係咁啱定真係封信有用。

子爵府

引用:Quote:原帖由 Jsnoopy 於 15-11-06 發表man

加快信 email同fax其實一樣,最緊要"有合理原因", 我今次係 email, attach曬80 歲呀媽同1.5歲 bb要經常到 ...
咁正,我宜家6月幾月啦,下次產檢寫定證明先,之前個份證明係三個月前。係米有refer no就可以email d support去入境處批visa呀?

子爵府

畀面勳章

咁正,我宜家6月幾月啦,下次產檢寫定證明先,之前個份證明係三個月前。係米有refer no就可以email d suppo ...
係,有 refer no. 就可以入信,都係果句,要合理原因需要加快嘅原因

男爵府

有冇最快方法知道個REF NO? 真係要KEEP住打去問?

BTW, 頭先打去問, 佢話做到22/10

大宅

回覆:MavisNg 的帖子

我個印傭27/9簽約,3/11agent通知我入境處已批左,可能佢之前黎過,所以快D。

公爵府

畀面勳章

Angel8 發表於 15-11-6 16:04
有冇最快方法知道個REF NO? 真係要KEEP住打去問?

BTW, 頭先打去問, 佢話做到22/10 ...

我agent係話尋日6號先收到信出左ref no., 但封信係寫3/11

子爵府

畀面勳章

回覆:最近申請外傭時間

今日接咗姐姐返屋企喇,上星期六visa批出今日到港剛1星期。我係 8/9 入菲領事館,剛好2個月人到,唔算快唔算慢

子爵府

引用:今日接咗姐姐返屋企喇,上星期六visa批出今

原帖由 Michelle_Hung 於 15-11-07 發表
今日接咗姐姐返屋企喇,上星期六visa批出今日到港剛1星期。我係 8/9 入菲領事館,剛好2個月人到,唔算快唔 ...
算快掛,我都希望可以下個月有姐姐用,陀一件,湊一件,好痛苦

首頁
45678...18

尾頁

跳至