母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

我小b差不多滿月啦,而我嘅產假就剛巧放到九月,返工後,想繼續餵人奶比小b,請問妳哋會幾時開始儲定呢?Thanks

大宅

原文章由 btfoot 於 08-7-24 18:25 發表
我小b差不多滿月啦,而我嘅產假就剛巧放到九月,返工後,想繼續餵人奶比小b,請問妳哋會幾時開始儲定呢?Thanks

我建議你系番工前3星期開始,因一番工頭2-3星期未適應奶量會跌,我果時就只系2星期前,我仔仔又好大食,我好辛苦追左3個星期奶先ok晚晚起身pump2次奶,無覺訓!!

大宅

好媽媽勳章

bonbon16, thanks!

男爵府

我臨番工前2weeks就已經開始要儲奶, 因為要學點用同點清潔個泵, 同埋學儲奶同回溫的方法, 因回溫都好多野要注意嫁!!

仲有噃! 記住要買個好用的泵, 手泵我建議用avent($380), 如買電泵就買medela的swing($1,600)啦!!

你可趁永安等百貨公司做八折時買, 我就喺前1-2個月永安做八折時, 打電話去嬰兒部預留個medela的swing(記住要預留呀, 因為永安唔係入好多貨, 同埋做緊八折時, 永安周圍都好多人, 預留就方便好多), 埋單約$1,300元, 都好好用, 起碼唔駛泵到手痛.

但請注意, 有bk既媽咪講唔係人人都啱用swing, 有d講用amenda會好d, 呢層你要自行決定.

大宅

好媽媽勳章

其實儲奶越早越好, 依家bb食一邊奶奶, 你可以pump另一邊儲起, 咁樣身體仲會製造多d奶奶添.
奶庫就好似銀行d $$咁, 要用時會去的好快, 所以多d旁身對bb無壞架!

大宅

我係返工前3個禮拜左右,
晚晚半夜起身泵一包,
唔影響日頭奶量麻。
不過而家好多dead stock,
要諗下攞黎沖涼。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊