自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

月供退休基金 1500, 3份儲蓄保險 (每月約2000多元), MPF $1,000, 剩番每月現金用剩可以儲2000元度, 不過近排好叻, 每月都儲到7K現金, 再加埋雙糧花紅, 我一年都儲到現金有6位數字, 不過我都算幾慳的, 日日帶飯返工, 層樓又是舊樓, 又無車, 名牌都無買 ! 我老公有時都話我"姑寒"

因為我唔想將來老咗無錢好慘, 所以現在好努力去儲錢, 第日起碼有層樓住有筆錢在手, 不用靠囡囡養我, 我兩老都生活OK !

男爵府

我o係保險公司.
原文章由 Jocheng 於 08-7-25 12:56 發表
請問你地會在銀行供基金還是保險公司啊?

大宅

12000 per month, 因為有3個小寶貝, 要儲佢地既大學學費 .

男爵府

2020勳章

原文章由 bowie0314 於 08-7-25 13:18 發表
一蚊都儲吾到

ME TOO

大宅

嘩...... 咩你地個個咁勁儲到咁多錢一個月既, 我每個月都只係儲到千幾蚊咋..........

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 建男媽咪 於 08-7-25 13:03 發表

零存整富仲有呀, 不過無咩利息囉, 我存$3,000一個月, 一年得五百幾蚊息咋, 渣打同埋中信嘉華都有, 不過我10月就到期喇, 我諗而家利息仲少喎

相比10年前左右真係少好多
但如果淨係放戶口連一年500幾蚊都冇呀........真係慘~我老公又唔想買基金...............

水晶宮

2020勳章

负数

大宅

原文章由 蘇樂B 於 08-7-25 12:17 發表

請問你係邊間bank做呀???我都想做呀...thanks~

中銀,無咩利息,當儲錢

伯爵府

2020勳章 好媽媽勳章

我每月都儲到$20000!
但年中要一次過交稅及保險(自己3份、囡囡和老公)!合共$100000!
所以一個年只剩$120000。
[img align=right][/img]

禁止訪問

大宅

me too too

原文章由 evergreenj 於 08-7-25 15:06 發表

ME TOO

男爵府

好媽媽勳章

好厲害呀 !!
真慚愧, 我兩公婆加埋 1 個月都係搵 $ 20000

原文章由 yanfaifai 於 08-7-25 16:48 發表
但年中要一次過交稅及保險(自己3份、囡囡和老公)!合共$100000!

禁止訪問

男爵府

嘩..好犀利呀. 咁妳2公婆咪搵好多
原文章由 yanfaifai 於 08-7-25 16:48 發表

瑪瑙宮

好媽媽勳章

嘩 .. 你都儲都好多 wor , 我係 mpf 儲同自己有幾千甘
咋 ( 不過都係要留番黎交保險同交稅架 )

原文章由 stephanieching 於 08-7-25 14:09 發表
月供退休基金 1500, 3份儲蓄保險 (每月約2000多元), MPF $1,000, 剩番每月現金用剩可以儲2000元度, 不過近排好叻, 每月都儲到7K現金, 再加埋雙糧花紅, 我一年都儲到現金有6位數字, 不過我都算幾慳的, 日日帶飯返工, ...

禁止訪問

瑪瑙宮

好媽媽勳章

唔好笑我 .... 請問係咩呢架 ??

月供基金 ??? 同唔同零存整付甘架 ??
一般 bank 有無架 ?? 我都想迫自己儲下 $$ 呀 !!

原文章由 wm720915 於 08-7-25 10:36 發表
我儲7,000-10,000.00囉
睇佣金囉!
買月供基金囉!

首頁

尾頁

跳至