跳至

首頁

尾頁

別墅

我仔仔07年2月出世, 打算比他在09年入學. 聽人講話要快因為豬年好多bb 出世. 不過找學校過程不太順利, 又吾知邊間好又要報名又要interview, 真是覺得好煩, 現在又要開始training 定interview的問題, 但仔仔表現又吾太好, 仔仔未入學我已覺得煩死人, 遲點重要考慮課外活動又要學什麼.. 養個小朋友真不容易呢... 壓力好太. . 大家有無同感呢.

大宅

回覆 #1 Fionbrian 的文章

唔好向壞處想呀.
我成日同自己講”邊學邊做”呢.
唔好比自己太大壓力,會死嫁.

大宅

參考下d website, identify d 心儀學校, 又同老公傾下, 係咪大家都覺得可以apply. 攞定電話問下幾時派form幾時交form, 唔好miss 就得.

其實如果話nursery 真係冇咩要prepare, 因為老師都知bb咁細冇咩問到, 係主要帶bb 見多d人等佢地唔好驚. 幼稚園就真係可能有d野準備下, 但其實平時同佢玩時都已經會接觸到 (e.g. 玩下積木, 拼板, etc).

一般都會apply 多幾間穩陣d. 努力.

別墅

見到身邊有些媽仔又話要同bb 考什麼名校, 又話15個月的bb己識26個英文子. 講到我個仔什麼都未識好似我這個啊媽好無用. 真有點吾開心. 我都會同仔仔報多幾間, 我又吾想push個仔去什麼名校又吾想他落後放人, 真的有點煩. 吾知大家心態是點呢.

大宅

原文章由 Fionbrian 於 08-7-25 14:36 發表
見到身邊有些媽仔又話要同bb 考什麼名校, 又話15個月的bb己識26個英文子. 講到我個仔什麼都未識好似我這個啊媽好無用. 真有點吾開心. 我都會同仔仔報多幾間, 我又吾想push個仔去什麼名校又吾想他落後放人, 真的有點 ...

都有朋輩壓力架, 不過bb進展一個個唔同. 我個仔都係18個月咩都未識啦, 順其自然吧.

其實同人比較會好辛苦的. 總之搵arm 自己小朋友的學校就好了. 我自己選校會搵可以有好大機會由幼稚園直上小學同中學果d, 因為我都怕煩, 應間小學又要再搏過真係怕怕.

大宅

原文章由 Fionbrian 於 7-25-08 14:36 發表
見到身邊有些媽仔又話要同bb 考什麼名校, 又話15個月的bb己識26個英文子. 講到我個仔什麼都未識好似我這個啊媽好無用. 真有點吾開心. 我都會同仔仔報多幾間, 我又吾想push個仔去什麼名校又吾想他落後放人, 真的有點 ...

15個月識26個英文子又如何?
遲早都識啦... 最緊要樣樣都發展正常就 OK 啦...

幼稚園都會搵多幾間, 同埋會選覺得好個間就算 (已盡力),

小學都煩, 只係太多選擇, 因為沙田區 (自已) 同九龍城區 (99) 都有好多好學校, C6 又係馬頭涌官小畢業生, 所以都唔知點選,
諗住 K3 至算

禁止訪問

大宅

其實而家考幼稚園都唔一定要問小朋友問題, 好多都係 interview 時將幾個小朋友 join 埋一齊玩, 睇吓有無爭玩具, 有無守秩序, 有無禮貌等, 依d 係要日常生活時身教架~
唔好太過刻恴去訓練小朋友啦, 大家都會有壓力.

至於幼稚園升小學, 唔好諗有無一條龍, 我最近睇緊d 升小學o既書籍, 原來香港無幾多間係有真正的一條龍學校, 就算同學校名, 都未必係一條龍上, 升小學係計分架, 睇吓有無父母 / 兄姐係度讀過 (必收) , 或者父母係咪該小學職員等....

07年係好多bb出世, 所以如果報讀 n1 ,就快d搜集多d資料啦~ 祝大家好運!!
[url=http://www.baby-gaga.com/][/img]寶寶,願你身體健康,心靈快樂,向美麗前景踏出信心的步伐.</b>

大宅

想請問,我哋啲0702的bb,唔係2010 先入到幼稚園咩?

大宅

原文章由 ckymama 於 08-7-28 08:28 發表
想請問,我哋啲0702的bb,唔係2010 先入到幼稚園咩?

係呀
2010年先可以入到幼稚園讀K1 (因為要足2歲8個月先收ga)
2009年9月你就可以俾佢返 nursery 囉 !
(因為足2歲就可以報讀nursery嫁la)

唔好攪錯wor

隻衰豬豬係我同爸b既心肝寶貝黎ga...哈哈!

”佢係2月15日出世的豬BB”

洋房

原文章由 vv888 於 08-7-28 09:55 發表

係呀
2010年先可以入到幼稚園讀K1 (因為要足2歲8個月先收ga)
2009年9月你就可以俾佢返 nursery 囉 !
(因為足2歲就可以報讀nursery嫁la)

唔好攪錯wor
...

唔該晒,妳唔講我都唔清楚,俾d N1同K1攪到暈陀陀.

複式洋房

haha, 我都係由n1/ k1 係咩都未知, 到依家終於有點概念...但都很煩, 一時聽人講又咁,又咁....原本諗住比阿b讀全日, 依家又15/16...大家知唔知啟思(律倫街) 係咪差左好多?我之前上網睇又好似幾好...煩爆

複式洋房

我仔仔07年2月8號出世.
2009年9月俾佢返 nursery!
2010年9月先可以入到幼稚園讀K1.
咁咪成3歲零7個月先讀k1

咪好大囉.. 嘩....

大宅

吾使比自己咁大壓力,讀N班,只係返去玩,聽下故事,唱下歌咋.有d小朋友2歲都未識講野,所以一般interview都係比佢地玩,睇下佢地的反應,吾需要特別訓練佢地.

至於揀學校方面,間間學校梗有人讚,亦都有人批評,所以吾使理其他人講,最好係預約安排心義的學校,帶埋阿B去參觀,如果阿B去到顯得開心,咁果間就值得報讀law.

原文章由 Fionbrian 於 08-7-25 12:21 發表
我仔仔07年2月出世, 打算比他在09年入學. 聽人講話要快因為豬年好多bb 出世. 不過找學校過程不太順利, 又吾知邊間好又要報名又要interview, 真是覺得好煩, 現在又要開始training 定interview的問題, 但仔仔表現又吾 ...

子爵府

每個人都有佢心目中的取捨, 我覺得有時知少 d, 會煩少 d.

有人鍾意程度深的, 覺得咁樣先係好, 覺得將來升名小學易 d.
有人鍾意活動教學, 覺得對小朋友發展好 d, 但又會擔心將來升小學會辛苦.
有人鍾意近屋企的, 大人小朋友都冇咁辛苦.
但又偏偏有人只愛九龍塘的, 每日來回兩個鐘都 ok.

總之, 每個人都有佢的喜好, 唔好比咁大壓力自己啦~

複式洋房

原文章由 yau_grace 於 08-9-2 15:48 發表
每個人都有佢心目中的取捨, 我覺得有時知少 d, 會煩少 d.

有人鍾意程度深的, 覺得咁樣先係好, 覺得將來升名小學易 d.
有人鍾意活動教學, 覺得對小朋友發展好 d, 但又會擔心將來升小學會辛苦.
有人鍾意近屋企的, 大 ...
agree what you say, its really depends.....and the most important is my son like this kindergarden and feel comfortable.......
卓岐Jacky仔係2007年3月1日豬仔

別墅

原文章由 yau_grace 於 08-9-2 15:48 發表

有人鍾意近屋企的, 大 ...

同意.自己能力俾到的,就俾好d,同埋depends on 各人唸法.最緊要小朋友開心.家長又feel comfort , 米ok lor
我自己九龍塘有報,屋村校又有報,到時見完先再決定.n1無咩所謂,只係反學玩下,學習下同其他小朋友相處,只要學校乾淨,清潔,我就覺得ok ga la

民房

My daughter will interview on 01-11-2008, this interview for prepare nursery start at Sept, 2009. I afraid that because she's not 聽話, she don't understand anymore.......

禁止訪問

好媽媽勳章

禁止訪問

好媽媽勳章

首頁

尾頁

跳至