懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

本來一直都好老定, 因為我上胎都痛咗廿幾個鐘先生得出, 今胎減半都起碼10個鐘, 但夠時間我慢慢去醫院, 但噚日見到我朋友突然間生咗, 攪到我依家好淆底><
我嗰朋友住我樓上, 預產期同我差一日, 我11月12, 佢11月13, 噚日落街食飯,
落到屋企樓下,見到佢痛到訓咗係地, 佢老公陪等緊白車, 無啦啦突然間話要生得.....
佢由痛到生唔洗半個鐘, 一上白車無耐就生咗....攪到我依家好驚, 好驚無啦啦痛到要生,
一個人嗰時點算, 無人係身邊點算, 咁岩嗰時一個湊住亞仔點算,

男爵府

回覆:第二胎37週, 好緊張呀

&#128170;&#128170;&#128170;

別墅

我都係要湊大b返學 好驚行行下穿水
當時我不停同肚入面嘅細b傾計 話大b個陣係見紅先架 你出世前比d準備我喎
今次細b都係見紅先 唔知關唔關事呢
不過第二胎真係會快好多 冇乜事都係留係屋企休息下 唔好四圍走

大宅

回覆 porkchopbread 的帖子

人地話第二胎會痛D, 係咪嫁?

自從噚日目賭個朋友痛到訓地後, 我由噚晚驚到依家, 佢陏又驚唔陏又驚,
有少少肚痛又驚(其實係想去大大), 成日好似精神緊張咁...唉
我上一胎係39周摧生, 所以我完全無經歷見紅, 穿水,陣痛要衝去醫院的經驗,
今次仲話會快D, 攪到個人好鬼緊張,
今胎仲要生埋痔瘡, 基本上依家日日都見紅, 我又驚到真係見紅時自己以為係痔瘡流血...
唉.... 我仲要返埋下星期先放開始放假....點算, 好鬼驚呀

別墅

第二胎係唔係痛d呢個問題 其實都好難答你
我只係知第二胎係快好多
因為第一胎乜都唔識走去生
第二胎有經驗就集中d生
我自己感覺上係有d唔同
不過今次陣痛我有喊囉
記得食飽先去醫院生 我就係冇食飽走咗去醫院
生到半路冇力

大宅

第一胎早上11點3見少少紅,又有少少痛自己搭的士去醫院,完全唔識驚,到左醫院開始大痛,生完夜晚11點半,跟住出血,搞到第二朝去到產後房時差唔多9點。宜家第二胎預產期11月2日,個心真係好驚

大宅

我都係第一胎唔識驚, 第二次反而好緊張,
因為知道會有幾痛, 但又好想快D見到BB,
所以真係好矛盾

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:回覆 porkchopbread 的帖子我都係第一胎唔

原帖由 momkit 於 15-10-23 發表

我都係第一胎唔識驚, 第二次反而好緊張,
我都系第一胎吾知驚而家第二胎就生好驚

momkit    發表於 15-10-23 09:52

大宅

回覆 aa77717 的帖子

我都係, 日日都好驚佢幾時會出嚟,
個心好期待, 但其實又好驚, 有時諗不去開刀算,
有時又情願催生, 好過日日係屋企等

別墅

我都係11月12預產期呀,又係第二胎。全部擔心嘅野都同你一樣,驚大仔無人湊,又好驚生嗰時好痛。大家加油,好快望到家鄉,哈哈

大宅

回覆 miko617 的帖子

終於揾到同路中人啦, 你係邊到生呀? 我係QM ^^

我成日諗如果我痛嗰時得大仔係我身邊咁點算, 我打俾媽媽叫佢嚟接咗亞仔先呀, 定係帶埋大仔入醫院叫佢嚟醫院湊, 但我又驚我痛到理唔到個仔, 一陣會唔會唔見咗佢

亞仔平時係我媽媽到過夜, 係星期五六日先返嚟屋企, 我驚我就生湊住佢好麻煩, 但亞仔日日問我我今晚係咪返媽咪到, 攪到我唔忍心say no, 佢一無得返嚟就無晒心機, 成日話要返媽咪到, 好慘慘豬

別墅

我其實已經唔記得第一胎個陣有幾痛
但今次一入到院聽到隔離床嘅媽媽痛到呱呱嘈
我就怯 開始勾起d記憶
再加上話第二胎會快d又痛d 係有d壓力

別墅

如果係我會帶埋大b去醫院 因為第二胎真係唔知會幾快生
幸好當日我係送完大b返咗學之後係屋企先見紅 call得切我老公返嚟屋企再入院 入院冇耐已經開兩度

別墅

回覆 momkit 的帖子

我喺屯門e院呀,我仲擔心過你,我老公返通宵架,同埋多數要生都係夜晚架麻,我大仔都係凌晨作動,依家唯有煮到埋黎就食啦,不過我仲未執走佬袋,成日覺得就算要生都執得切,哈哈

男爵府

我第一胎4o周4生,淨系見紅,生左十幾個鐘,又用笑氣、無痛分免、剪會陰,仲要吸阿b出黎

第二胎預產期11月10日,37周2見紅,老公都以為未生得,純入院check 下,因為第一胎都試過,入院兩日又出院,之後再入去生!點知今次入去已開兩度,一個鐘後穿羊水,推入產房不用一個鐘阿b出世了!

原來穿羊水好似係大肶倒瀉水既感覺

大宅

唉~~各位,我噚日去完照超聲波, 可能又要催生,
依家37周2, 亞囡已經7磅4, 同哥哥一樣有個肚腩仔,嗰時哥哥個肚腩比實際大兩周,醫生都要我催生, 今次妹妹大4周....個肚腩有41周幾, 要星期2返去見醫生, 睇下今胎洗唔洗催生, 嗰時哥哥都推咗好耐先推到出嚟, 今真係好驚推唔到妹妹出嚟, 真係好想同醫生講不如開刀算啦.....

禁止訪問

別墅

加油努力啊

複式洋房

大家加油,我都驚要開刀

子爵府

睛靈勳章

引用:回覆 porkchopbread 的帖子人地話第二胎會

原帖由 momkit 於 15-10-22 發表

人地話第二胎會痛D, 係咪嫁?
上次聽健康院講座。。。姑娘話見紅唔係流血咁架。。。係好似一pat大菜糕咁有少少粉紅色架。。。同埋妳痔瘡個位同出血個位應該唔同。。。

我都係第二胎。。。38週啦。。。我都驚阿妹喺我身邊無人打救我嗰時要出黎。。。呢兩日個肚底仲要開始奄奄痛。。。我驚係陣痛我唔識分。。。

我第一胎係見紅唔知。。。兩粒鐘後穿水先沖涼食嘢入院。。。六個鐘就生咗啦。。。嗰時38週3。。。

首頁

尾頁

跳至