自由講場

跳至

首頁
12345...21

尾頁

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:freespeech 的帖子

有錢,我會俾佢讀國際學校

子爵府

回覆:就算有錢比你仔女讀國際學校,你會接受到嗎?

樓主真係噏得就噏

大宅

wife 發表於 15-10-22 21:44
你可能吾太清楚,我是但講些少比你知;佢哋係少功課,不過好少要抄書,例如英交,year 1 - year 6 默生字大 ...
當佢地做project, presentations 是老師在校帶着做,不是推番屋企等家長教囉!
其實為何本地學校做唔到?

伯爵府

引用:Quote:freespeech 發表於 15-10-22 20:37

原帖由 bkfans 於 15-10-22 發表
其實國際學校上左高年班一樣繁重, 好多書要睇, PRESENTATION, PROJECT, 唔係HEA, 都要睇分數. 只係人地教法 ...
agree, 教法唔同啫!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章

ac321 發表於 15-10-22 21:01
如果係由外國资深教師教,我會放心!

因為我信學習應該基於孩子的好奇心,吾應该在壓力下學習。
"學習應該基於孩子的好奇心,吾應该在壓力下學習" Totally agreed

baby_lover    發表於 15-10-23 13:17
Fancyelf    發表於 15-10-23 09:48

子爵府

回覆:freespeech 的帖子

不是跟老師在學校做,係返屋企上網搵資料,細嘅時候我會幫吓,高年班就有一Group 同學分工合作做,如果個人Presentation就自己屋企做powerpoint!

珊瑚宮

畀面勳章

引用:最近好多人批評學校功課壓力大,但感嘆冇錢

原帖由 freespeech 於 15-10-22 發表
最近好多人批評學校功課壓力大,但感嘆冇錢送仔女去國際學校!
但現實係有幾多香港父母真接受到自由開放少 ...
送仔女去國際學校嘅家長可就係 expect 咁呢!

99dogdog    發表於 15-10-22 23:46
si_princess_si    發表於 15-10-22 22:12

侯爵府

我有十足能力俾子女讀國際學校,但我無,唔係因為我唔接受國際學校既教法,因為我我係怪獸。。。

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由+mandelicious428+於+15-10-22

原帖由 我愛Corina 於 15-10-22 發表
我仔5歲,佢只識a~z,佢個名,同屋企人名,thats all.

我女細時都係咁,而家快8歲,識睇識讀好多了:excited ...
我都想我啲仔女慢慢黎,唔洗急
可惜香港教育唔俾我地慢慢黎

珍珠宮

引用:我只係怕佢亂搞男女關係,食煙飲酒啪嘢。

原帖由 heilok 於 15-10-22 發表
我只係怕佢亂搞男女關係,食煙飲酒啪嘢。
乜國際學校有呢啲科咩?

咁啲高官仔女咪好快同大陸官員接軌?

大宅

我係甘長大架,唔覺得有問題。當然壓力也可以係正面的。在我回憶裡,校園生活有測驗,有功課,有project, 但更多的是自由。自由去選擇學習的方式,很愉快很滿足。
認同樓上講,學習應該出於好奇心

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+heilok+於+15-10-22+發表我只

原帖由 方麗娟 於 15-10-22 發表
本地學校都有不少吧
剛剛睇到大陸新聞,三個學生殺咗miss,順便打劫埋

anixon    發表於 15-10-23 09:55

伯爵府

好多IS local parents都要D仔女狂补习的,中英数乜都补,学校吾谷自己谷,真正放手的吾知有几多?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

我接受到!有一個快樂輕鬆既童年和學習環境至係贏在起跑線,可以走得更遠。

cottontree    發表於 15-12-12 13:33

侯爵府

2018復活節勳章

引用:Quote:freespeech+發表於+15-10-22+20:37+

原帖由 bkfans 於 15-10-22 發表
其實國際學校上左高年班一樣繁重, 好多書要睇, PRESENTATION, PROJECT, 唔係HEA, 都要睇分數. 只係人地教法 ...
好多人唔清楚又亂批評,有時幾好笑。
識的國際學校學生,冇補習都入晒外國名牌大學,入港大中大醫科亦有。
好唔好各自判斷。

cottontree    發表於 15-12-12 13:34
99dogdog    發表於 15-10-22 23:48

子爵府

我接受到,只係接受唔到學費姐

sunshine_0630    發表於 15-10-23 12:40
99dogdog    發表於 15-10-22 23:48

翡翠宮

無quiz 無exam? 咪玩啦 有mid term, quiz 同 exam 的。要學中文個科仲會有copy book 做
同埋我隻佬以前都係讀國際學校,考IB 前兩年佢話操到阿媽都唔認得,仲難過之後 undergrad postgrad 咁話。

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

我o.k.架,我D朋友嘅小朋友好多都讀國際學校,成績唔錯,考到英國名牌大學!
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

侯爵府

接受呀!可以自由發揮多d!鐘意呢種氛圍多d

係post到傾下好啦,不接受加好友同打招呼謝謝!

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

引用:Quote:原帖由 方麗娟 於 15-10-22 發表本地

原帖由 Froggy_joe 於 15-10-22 發表
剛剛睇到大陸新聞,三個學生殺咗miss,順便打劫埋
真係好狼,好似係小學生?

首頁
12345...21

尾頁

跳至