自由講場

跳至

首頁
34567...21

尾頁

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆:就算有錢比你仔女讀國際學校,你會接受到嗎?

我係香港人,老公唔係,我地好放心對女讀國際學校,因為佢地真係愉快學習,暫時冇壓力,但唔代表學唔到野。

子爵府

引用:我只係怕佢亂搞男女關係,食煙飲酒啪嘢。

原帖由 heilok 於 15-10-22 發表
我只係怕佢亂搞男女關係,食煙飲酒啪嘢。
吓?!但係好多時響街見到攬埋一舊,甚至犯事上報紙的大部分係本土生喎。呢d嘢唔係國際學校學生專有的事。

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+freespeech+於+15-10-22+發表

原帖由 pandaforever 於 15-10-22 發表
唔好意思,雖然我support 自由討論 (freespeech) 但樓主真係要做下research先開post

...
我為囝囝選了國際學校最重要是不想他走自己以前親身體驗的無聊吹谷的路,能夠保持珍貴開心的童年,最後比讀local學校的畢業生很多時有過之而無不及,有更好的升學前途或工作,不是更好的終點缐嗎?

99dogdog    發表於 15-10-23 00:13

男爵府

我有錢既話
一定俾佢讀國際
學習係慢慢長路
唔明點解而家小學要學中學課程

咁辛苦為乜

公爵府

引用:我只係怕佢亂搞男女關係,食煙飲酒啪嘢。

原帖由 heilok 於 15-10-22 發表
我只係怕佢亂搞男女關係,食煙飲酒啪嘢。

青少年濫藥源自國際學校

男爵府

http://www.scmp.com/news/hong-ko ... -students-top-world

香港國際學校IB 晌全世界嚟講係好高分

琥珀宮

引用:最近好多人批評學校功課壓力大,但感嘆冇錢

原帖由 freespeech 於 15-10-22 發表
最近好多人批評學校功課壓力大,但感嘆冇錢送仔女去國際學校!
但現實係有幾多香港父母真接受到自由開放少 ...
撞鬼,除了「年終無考試」,其餘根本同我自己幾十年前讀小學差不多!

禁止訪問

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

引用:朋友住外国,個小朋友無咩功課回家做,日日

原帖由 我愛小魔怪 於 15-10-22 發表
朋友住外国,個小朋友無咩功課回家做,日日超鍾意返學,無得返嗰日會好唔開心!朋友話都唔知佢返學學咗咩! ...
簡直係我理想中嘅教育

侯爵府

女女讀緊間國際幼稚園都算深,日日都最少有2本功課帶返黎做,k1下學期時已經要寫中文字...!!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由 我愛Corina 於 15-10-22 發表

原帖由 milktealai 於 15-10-22 發表
但係香港嘅學校就好急,連我做阿媽都好鬼辛苦
係呀,我都好怕

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+我愛小魔怪+於+15-10-22+發表

原帖由 si_princess_si 於 15-10-22 發表
簡直係我理想中嘅教育
如果讀本地傳統學校包括我自己,最想不用返學...哈!

珍珠宮

兩套教學方法完全唔同, 父母去衡量成果態度也應該不同。

沒有對或錯。

但用這個的角度或態度去衡量國際學校教法, 根本唔適合安排子女讀國際學校。。

jolo    發表於 15-10-23 08:19
danielboy    發表於 15-10-23 05:41

大宅

回覆:freespeech 的帖子

我只係接受唔到中文太差。其實升到高grade時國際學校一樣好忙,好多嘢做。

[imhttp://f20.yahoofs.com/hkblog/QxQNJuaZBxbMC83Zvzc-_2/blog/ap_20080328124932397.jpg?ib_____Dvg8knZgQg align=right]

大宅

ac321 發表於 15-10-22 21:01
如果係由外國资深教師教,我會放心!

因為我信學習應該基於孩子的好奇心,吾應该在壓力下學習。
當然他們主要是考IB的,但這會比考DSE容易嗎?
IB反而較受世界各地大學認可!

禁止訪問

回覆:freespeech 的帖子

男爵府

請問講緊邊間?咩年級?

男爵府

引用:女女讀緊間國際幼稚園都算深,日日都最少有2

原帖由 yucheung 於 15-10-22 發表
女女讀緊間國際幼稚園都算深,日日都最少有2本功課帶返黎做,k1下學期時已經要寫中文字...!!

...
好多幼稚園自稱國際,其實只係英文幼稚園。基本上大部分國際幼稚園係得K1k2, 5yrs 升小學了

大宅

cherubic 發表於 15-10-22 21:47
小學是輕鬆,但中學很忙很忙.....
這是事實,亦證明小學辛苦與否,無阻長大後的學習能力或所謂是否受得壓力!
希望唔好再相信那些講話要吃苦才有前途的害人言論!

大宅

ddbb0099 發表於 15-10-23 00:16
好多幼稚園自稱國際,其實只係英文幼稚園。基本上大部分國際幼稚園係得K1k2, 5yrs 升小學了

...
要分清有些是騙家長的國際班,其實是谷英文。唔好意思、我想直接D講是營合虛榮白,家長!

首頁
34567...21

尾頁

跳至