自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

不嘍都唔可以同唔應該喺地鐵飲食嫁啦, d人好似冇讀過書,唔識守規舉嘅,拉晒佢地就啱啦,由其是火車上面重多人飲食過地鐵呀.我之前以為我地成日笑d大陸人多數唔守規舉,但而家好多係香港人,重係後生仔女添呀,真掉架mouth:

伯爵府

畀面勳章

原文章由 fanny_mok122 於 08-7-26 10:21 AM 發表
早幾天叫到有個7-8歲既細路,係車廂內飲紙包朱古力奶,初時都無為意(因為日日都見到有人係車廂內飲食),個細路濁親,口中既古力奶就噴左落隔離個亞婆條白色褲到 ...

好核突,,如係比著係我我一定會癲左,,,

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我妹個朋友幾年前試過係車廂食野比地鐵罰錢, 不過佢係冇warning即罰 ! 佢話繁忙時間, 眾目睽睽瘀到痺

侯爵府

唔該哂

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK猜猜猜慶中秋

我個fd琴日都見到有人比人捉呀
仲要係朝早7點鐘咋...
食個包既男人比人捉
無warning...

水晶宮

我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

下~其實上班時間有d公司又唔比人食早餐~
得坐mtr 時間可以咬個包架咋~
想咬個包都唔我~慘慘~

男爵府

好媽媽勳章

我係火車都見過有職員捉食野
仲要係早上返工時段
都捉到唔少人

珍珠宮

原文章由 titankaine 於 08-7-26 11:41 發表
想咬個包都唔我~慘慘~

可唔可以早d起身食? 或者係mtr大堂食?
明白好多人o既生活本身就有好多野要面對,
但如果個個都係咁, 一定會影響車廂清潔......

男爵府

其實我覺得地鐵都好自相矛盾,佢呢頭話唔可以係車箱食野,但另一方面係大堂裡面開晒林林總食店,美心、7仔、糖果店、涼茶店等.....

如果真係咁嚴,唔好比佢地開 笨:;pppp:

同埋坦白講,我地要返工既都冇時間坐低嘆早餐啦,咁買個包食下都唔係好過份,食野我地都會好好收尾,唔會將垃圾隨便拋啦

所以我覺得唔好怪係車上食野既人

公爵府

原文章由 titankaine 於 08-7-26 11:41 發表
想咬個包都唔我~慘慘~

我知你唔啱聽, 但我都係想講:
公司唔俾食早餐, 咁係一個好既理由俾你在車廂內食嘢嗎? 其實可以入閘前食, 或者你出門口前食, 自己犧牲少少時間, 夜晚買到第二日早餐(麵包), 早兩三個字起身, 已經可以食到啦.

自己都唔守規舉, 點教細路守規舉呢? 例如d父母教仔女要按交通燈號過馬路, 但佢地一齊去街時, 又話有大人睇住唔怕, 紅燈都照過, 咁細路仔會無所適從, 唔知跟你邊套至啱.

公爵府

原文章由 傻Y頭 於 08-7-26 12:42 發表
其實我覺得地鐵都好自相矛盾,佢呢頭話唔可以係車箱食野,但另一方面係大堂裡面開晒林林總食店,美心、7仔、糖果店、涼茶店等.....

如果真係咁嚴,唔好比佢地開 笨:;pppp:

同埋坦白講,我地要返工既都冇時間坐低嘆早餐啦,咁 ...

我唔係想撩交, 但那些食店, 係設在閘外, 唔係閘內, 所以唔等於可以俾你買入閘內食. 你覺得你執好手尾, 咁d跌落地, 細到差d睇唔到既碎屑, 你有無執? 氣味周圍飄, 唔係人人都鍾意聞, 都好影響人.

你覺得唔過份, 但我覺得好過份, 人人睇法唔同, 地鐵附例就係唔可以食, 你唔同意, 可以搭d可以俾你食嘢既車.

大宅

西鐵仲多人食野呀!我見過有人食類以星州炒米的東西啊!盒飲品就放在櫈上!

[ 本文章最後由 thomas02 於 08-7-27 00:04 編輯 ]

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

原文章由 5354 於 08-7-26 01:47 發表
前日搭地鐵,車箱內有個職員,手持有告票排板,全部tick定地鐵範圍內飲食項,等人一食發告票.....小心ar!!

多謝通知

水晶宮

畀面勳章

唔係我嚇你。
你見倒果個應該唔係人................而係一隻餓鬼......

原文章由 katherine612 於 08-7-26 09:29 發表
我見過有個男人係地鐵車廂食緊麥XX套餐,我老公同佢"先生,地鐵唔食得嘢架"佢仲要邊食邊點頭,之後我地落車話俾地鐵職員聽,地鐵職員再同這位男仕講,他依然無反應繼續食,所以最好罰佢錢, ...

大宅

輕鐵月臺大把人食煙啦!一樣冇人捉!

珍珠宮

要罰幾錢,
樓主你果個係咩站,
有時阿女叫肚餓, 會搵野比她吃, 咁咪好危.

禁止訪問

水晶宮

至尊種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 爸B勳章

仲有唔好說中國粗口喎

都要罸5千
不要問國家能為你們做些甚麼,要問你們能為國家做些甚麼。Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country.

禁止訪問

珍珠宮

好媽媽勳章

我早幾日搭地鐵時坐我隔離個女人又係攞個面包出來食, 佢食得超快, 九秒九巳經食完, 食完收埋個袋係自己手袋入面, 如果唔係坐係佢隔離應該都唔知佢食野, 我覺得佢地係趕時間先食, 唔會話好enjoy係地車度食野瓜, 唔通人地肚餓胃痛血糖低想食D野都唔俾人食咁絕咩, 但呢D野大家自律既JER, 當然唔好係度開餐咁衰啊, 依家咪搞到捉人囉, 其實一個文明社會大家自律咪好囉, 搞到咁真係

我聽人講捉人果D人係地鐵外判俾其他公司做的, 而且係拆賬形式, 所以佢地會好積極地捉, 而且應該唔會warn你 大家都係小心D好.

首頁

尾頁

跳至