想生BB

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

有無人知政府醫院有免費人工受孕?

我個friend叫我問下呢度有無人聽過, 佢已經試左四年, 又睇過醫生, 兩個都無問題, 佢話聽過如果係第一胎就可以係政府醫院度做人工受孕.

別墅

Re: 有無人知政府醫院有免費人工受孕?

係有呀,要醫生信先可以掛號,政府都有私家隊排,即係要pay $ 但排快d。
Rosa

侯爵府

YyRosa,
可唔可以講吓點樣申請, 要咩醫生信? 係咪叫醫生證明佢係長期不育?
點樣為知比錢就快d?
thx!

別墅

係要有醫生推介信,你叫睇開個醫生寫就得,佢識點寫,唔好話無避一年咁少喎,唔係就未必受你架。
我係o係廣華睇緊,初時未又私家隊排,咪要排好長時間,我都排成年,當時廣華醫生都有問我排唔排私家隊,不過當時未有,道有時都差不多輪到我,咪唔排私家隊。私家隊係只要你肯付較貴$$就可好快做,唔駛排,唔駛等。普通果d排成年都未定,但就唔多點駛$,就算要都係藥$10,取卵,放胎當住院收$,都係有限$。以我所知,威爾斯都好好,廣華都好,廣華就限做3次,唔得都係3次,得就一次,其他醫院就唔知。幫都你無?

Rosa

複式洋房

yyRosa,

你好,我也正在排緊廣華做IVF,年尾開始第一次,心情好緊張 你呢?你係唔係睇黃醫生呀?

ELLAYU

複式洋房

yyRosa,

你好,我也正在排緊廣華做IVF,年尾開始第一次,心情好緊張 你呢?你係唔係睇黃醫生呀?

ELLAYU

大宅

我係瑪麗睇緊,我都想做IVF,不過佢話小產兩次唔受理.
但由於兩年前第二次小產後,我老公有心理障礙,到現在ML都
冇十次,我都唔知點有BB???
瑪麗d professor講嘢好離普,一d都唔顧病人嘅感受;
佢帶埋差不多10個實習e生睇我,話我如果驚再小產,咁咪領養囉!(語氣極差),而當時我正喊緊,佢都冇理,仲係咁講、係咁講.....,當時我腦海一片空白....(冇

複式洋房

Hi 各位
我依家都係做IVF,不過係私家医生做,心惰都好緊張.
希望我哋大家都bingo.

複式洋房

sswlo3,

你是否第一次在私家醫生做IVF? 是否同政府醫院一樣每日要到醫院打針及嘖鼻?

Good Luck with the IVF!!!

:wink: :wink: :wink:

複式洋房

ellayu
第一次噴鼻對我冇用,噴咗幾日照超聲波生咗個水泡所以医生叫我停噴鼻等下次M咗再做,今次我轉咗医生佢非常仔細我就決定全程用打針.第一次姑娘教我打,佢話如果我夠勇氣就可以自己打唔洗日日去診所,咁我就決定自己同自己打針.

sswlo3

別墅

Hi ellayu:
係呀,我都係睇 Dr. Alice Wong, 我上年11月做第一次IVF失敗,休息幾個月之後又有水泡,食兩個月避孕丸後就買貴針打,點知效果好差,卵都無排,輸卵管仲腫大,DR. Wong 話一定要休息下,唔腫先做,第二個月超聲波都仲有d腫,咁
Rosa

複式洋房

HI yyRosa,

好開心知道大家是同一間醫院等待做IVF,我也等了接近兩年,因為早排有SARS所以攪到遲曬• 其實我還要等多5個月才有得做第一次,心情雖然開心但因為朋友的經驗話我知不可抱太大的其望在第一次所以自己沒大信心 :cry:
DR.WONG 時常叫我(一)磅,因為到真正做時,日日打針會變肥婆,是否真的?日日早上去打針,有否影響工作?請多多指點

你下次幾時做呀?
ELLAYU

大宅

sswlo3,
請問係私家睇一次 ivf 要幾多錢?

複式洋房

Hi crystal

around $70000

sswlo3

別墅

hi ella,
係呀,我都肥6磅呀,一黎過排注意營養,二黎打完針跟住去食一個早餐,唔肥就有鬼啦!!!!
下次我諗住9月or 10月做,用返醫院藥,上次我已駛了萬幾蚊都唔得,仲考慮近用唔用貴藥,
Rosa

複式洋房

yyRosa,

我11月24日就和我老公到醫院聽講座及簽consent 文件,我念12月中我可做第一次IVF. 你每次IVF大約用了幾多錢? 其實成個暸程要幾耐? 你做ivf 時有沒有時常請假?我很煩惱 
?-( 因為剛剛升職,不知如何選擇好
But Anyway, 希望你下次成功,好好調理身體啦!!

ellayu

男爵府

我個friend係瑪麗做ivf,第2次成功左,e+已有左10個weeks 安全啦. 我都好登佢開心 :mrgreen: 佢話瑪麗的醫生及護士都好好. 祝你地都成功 bingo

侯爵府

YyRose:
唔該哂你, 真係唔好意思, 我好耐都無開呢個topic, 因為好似話過左35歲就無得做係政府醫院做, 係嗎?

別墅

Super-Man: 唔係架,後生先唔受呀,我都over 35啦,and 要無避孕over 一年先受架。
ella :多謝你,o係廣華做ivf 用好少$$,只係每次取藥$10,都係幾次。而做 ivf :m o既21日開始噴鼻,跟住有m就報m,跟住超聲波,打針就日日打,超聲波就隔日,超到夠多eggs就抽eggs, 大約8-10針就夠,不過個個反應唔同,打多幾天都唔定,抽eggs 果日要放假架,有麻醉,約9-10點抽,1點走,返去訓多幾個鐘,就精神返,2-3日後打電話問有無得放胎,有就返去,放時就要預3個鐘休息,抽同放呢兩日就當住院收費,放完就打夜晚針+塞藥,到m 日子無黎就返去驗,黎m就又報m,mean 失敗!
其實朝朝8點去打針都無問題,想第一個打同超聲波就要早d到,我見d 人好早,因我返10點,所以我唔急,多數我包尾,其實成個ivf 過程咪個多月,辛苦就不太辛苦,係patpat 痛d,每日3次噴鼻,塞藥,麻煩d,好似鬧鐘咁提住自己我無bb生咁,我就覺壓力大o羅。
Rosa

複式洋房

yyRosa,

多謝你和我分享你的經驗 :-P :-P :-P 我希望可以給自己作多些心理準備,唔係甚麼都不識就好慘了。 所以有你分享經驗好開心 其實接受自己沒有得生bb的過程相當之難受,現在有了ivf 總算是一個希望。我是因為輸卵管塞了所以沒有得生,你呢? 我和老公都很喜歡小朋友,自己也是教師,所以知道冇得生很大打擊,加上老公當時不會表達自己感受,攪到大家很不開心 :cry: :cry:
ellayu

首頁

尾頁

跳至