嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我諗我用架車都唔算粗架,我個女得半歲,頭兩個都冇點用過,之後都係去附近嘅商場,我特登行遠d揾條唔使上落樓梯嘅路,d袋我自己咩番,我老公掛d重嘢上去都比我鬧架!
JOEYJOKY:請問你買嗰架chicco大約幾多錢呀,我都諗緊買過架,因為亞b都係好似你bb一樣唔鐘意坐呢架,同埋亞b坐咗上去好似好迫,隻腳仔巳經凸咗出去!同埋我老公都可能會反對,等我八下邊度有得trade咗架車先!

侯爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

原文章由 牛精仔 於 08-7-28 10:42 發表
我之前買左combi, 輕身又可以單手收車, 但好快就好迫 (sales話 for 0-2歲), 我b宜家得9個月, 想轉一架, 在街見到人用capella, 好似幾大架, 都諗住買, 但聽你地咁講, 宜家都係諗下先嘞... ...

我果時覺得combi車好輕好靚,好想買,但內籠真係好窄,果時照u/s E生又話BB係大碼,所以後來再冇諗過買combi,同埋佢D車太貴,覺得有D唔值.
所以我想像到你BB 9個月坐combi應該真係幾迫下.
for 0-2歲? 唔通日本既BB身型真係細D?

大宅

我個仔用大車, 部車用咗1年, bb未出世已經買咗, 我同老公都好滿意.

其實買bb車真係要考慮好多嘢, 細車係咪即係可以摺2摺(收埋d碌係中間)嗰部? 如果係, 咁無論咩牌子都唔係咁啱bb瞓, 因為中間實唔夠力托住bb重量. 至放甩碌就真係...
十月變形記: http://hk.myblog.yahoo.com/bibu-fish

複式洋房

原文章由 十月變形記 於 08-7-28 14:37 發表
我個仔用大車, 部車用咗1年, bb未出世已經買咗, 我同老公都好滿意.

其實買bb車真係要考慮好多嘢, 細車係咪即係可以摺2摺(收埋d碌係中間)嗰部? 如果係, 咁無論咩牌子都唔係咁啱bb瞓, 因為中間實唔夠力托住bb重量. ...

係吖,就係嗰部,初初就係貪佢呢個價錢仲可以摺到o甘細,學GION話齋買嗰時真係要試清楚,至於話可以瞓平就真係...同埋個背板真係唔夠力,亞b斜斜地坐嗰時佢個人係凹咗落去,但係睇咗各位mama嘅意見,大車應該冇呢d問題!

侯爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

原文章由 sorrymonkey_kk 於 08-7-28 14:58 發表

係吖,就係嗰部,初初就係貪佢呢個價錢仲可以摺到o甘細,學GION話齋買嗰時真係要試清楚,至於話可以瞓平就真係...同埋個背板真係唔夠力,亞b斜斜地坐嗰時佢個人係凹咗落去,但係睇咗各位mama嘅意見,大車應該冇呢d問題! ...

哦,我知邊隻喇.
細車背板夠唔夠力我就唔知
大車背板就幾實淨,同埋冇凹咗落去呢個問題
同埋果時買大車係因為腳踏果部分可以拉高,咁BB平訓就好夠位.大個左放番落黎又可以做腳踏.

複式洋房

當初都有諗過架大車,但係我想買架細細地方便自己出街用,同埋買嗰時冇諗過佢背板會唔夠硬淨,搞到買錯嘢之外搞到bb出親街坐車都唔肯瞓!

大宅

原文章由 sorrymonkey_kk 於 08-7-27 02:40 發表
之前我喺度講過我架capella搖下搖下好似就嚟想散,個開/關制早排已經壞咗,點知早兩日行行下個轆跌埋出嚟 好彩當時我抱住個女,講真,架車喺亞女出世之前買,用咗只不過半年,用咗冇幾耐巳經覺得唔好用,佢話0歲可 ...

請問你係邊隻型號?

男爵府

唔緊要啦, 就算你開頭唔係買呢架, 到1歲左右多數都係會換車嫁

因為:
1. 最初買部細車(如combi)(為輕便), 到BB 9個月開始就會覺得迫, 隻腳仔又會條條fing, 再大D仲要一路推一路掂到D車輪, 同埋因為部車輕, 部車會好似散哂咁

2. 最初買部大車(如P3)(為舒適), 到BB 1歲到, BB車再加埋BB既體重, 你又想換一部輕便D, 不過大車就好come用, 用完4年再送比朋友都仲好實淨

所以好多媽咪到BB 1歲到都會換部士的車, 又輕便, 又舒適, 但係想一開始就用士的車又唔得喎(Manren technohoami得, 不過都唔細部), 所以9成媽咪都係會換車既

唔係吹水嫁, 因為大車細車我都有(仲要2部大2部細), 最終宜家換哂maclaren

原文章由 sorrymonkey_kk 於 08-7-28 14:58 發表

係吖,就係嗰部,初初就係貪佢呢個價錢仲可以摺到o甘細,學GION話齋買嗰時真係要試清楚,至於話可以瞓平就真係...同埋個背板真係唔夠力,亞b斜斜地坐嗰時佢個人係凹咗落去,但係睇咗各位mama嘅意見,大車應該冇呢d問題! ...

[ 本文章最後由 eva1320 於 08-7-28 15:36 編輯 ]

大宅

原文章由 gion 於 08-7-28 15:07 發表

哦,我知邊隻喇.
細車背板夠唔夠力我就唔知
大車背板就幾實淨,同埋冇凹咗落去呢個問題
同埋果時買大車係因為腳踏果部分可以拉高,咁BB平訓就好夠位.大個左放番落黎又可以做腳踏. ...

佢嗰個設計背板係中間分開, 咁樣先可以對摺成咁細, 但係又因為中間斷開, 所以bb一瞓落去一定會凹陷.
十月變形記: http://hk.myblog.yahoo.com/bibu-fish

大宅

我都換咗車

因為bb到一歲有成23磅, 部車車又10幾磅, 好重呀!! 好難推! 同埋佢出街瞓覺時間少咗好多, 所以唔使咁大張流動床仔

我就換咗架graco嘅edt, 比較過combi車身深濶d, 可以單手摺車, 只係重3.2kg, 而且平好多, 遲d 到2歲可能又要換車車, 所以呢架啱晒我地要求.

別墅

原文章由 eva1320 於 08-7-28 13:37 發表
係、一分錢一分貨

請問你買左咩色? 幾錢? 初生用唔用得? 因為我要一架初生用得既送比朋友、thank u!!!

我自己用quest、雖然好多媽咪都話成2千蚊買士的車好貴、但係用過之後就覺得好值、好好推、BB又訓 ...

我買左架大車, 前面係有托盤 , 手柄又有做托盤放野飲嗰款, 而家chicco 得返架紅色車車. 係可以由初生用到4yrs. 腳位仲可以撥起, 撥起後好似bb籃咁. 手柄可以調教高低, 適合唔同高度人任用. 單手可以收車開車. 就算BB背板係放平左, 都一次一拉就開以收車, 所以我話仲容易過用 capella車. 超方便. 最唔好係重左d. 現在chicco 用hsbc 信用咭, 架車原價係HKD 2888元, 現特會 HKD 2088元. 做到7月尾.

其實我都有DD 應為架車太大, 太重, 不過D避振真係一流. 同埋, 諗諗吓, 就算我再買返架細車, 如COMBI 或 其它牌子, 我諗我一個人都係唔可以推車仔 + 帶BB出街, 都係要同屋企人或老公一齊帶, 所以我應為個問題唔係太大. 都冇咩分別, 再者, 架大車有個好大個籃係底, 我將BB所有野, 放入一個大的BB袋, 然後放埋落去個籃到一次過推BB出行行, 仲可以單手推車TIM. 返而我覺得好似仲舒服左, 只係上落BUS 唔放便, 唔可以坐VAN 仔. 倒好過, BB唔肯坐車車, 一路去街街, 吉車有吉車推, BB又要抱. 袋BB野又要揹住.

同埋諗諗吓, 同BB行街街, 通出都係屋企附近. 都唔駛搭車車. 到左星期日先行遠少少, 都係同老公一起. 所以我諗我冇買錯車車瓜 !! 希望阿B 可以用到2YRS 啦 !!!
Joey :-D

別墅

原文章由 sorrymonkey_kk 於 08-7-28 15:26 發表
當初都有諗過架大車,但係我想買架細細地方便自己出街用,同埋買嗰時冇諗過佢背板會唔夠硬淨,搞到買錯嘢之外搞到bb出親街坐車都唔肯瞓!

我都好似你咁諗. 所以咪出左事, 買左架癈車. 阿B都唔肯坐, 同訓, 所以我現在BB 7個月大, 返而換左架大車. 搞到老公應為我浪費D錢, 但男人永遠都唔明白. BB條腰骨好重要架 !!!希望我今次真係冇買錯車車啦 !!!

另外架Chicco大車車, 買左HKD 2088, 原價係HKD 2888元. 另外佢有架都OK. 細少少, 應該係話中車, 現特價 HKD 13XX 元右右, 你不如抱埋BB都SEE 吓, 試吓車車, 咁你就會發現同Capella 車好大分別架la. 個碌超好推, . 其實我buy之前都諗左成個月架la. 個sales 仲做左個親身示範, 而我自已都有試過, 成個人踩住個前腳位, 個車都唔會反車. 同埋bb又鐘意喎 !! 就係咁, 我就出左事買左了 !! 呢個特價, 做到7月尾. 你快d去試吓.. 試完唔買都ok.

[ 本文章最後由 JOEYJOKY 於 08-7-29 01:47 編輯 ]

侯爵府

原文章由 gion 於 08-7-28 13:53 發表

你個女幾大換左士的車架?
因為我都諗住BB大個D就買士的車呀.

約14個月到.. 換咗架士的車... 出街方便d~~ 但而家佢兩歲la~~ 都好少會帶車出街la!!

子爵府

買bb車最好選大轆的, capella的bb車都有避震,但細轆的就冇咁好, 大車"long"腳位可以整上嚟, bb隻腳可以放上嚟, 車身接唔到細, 所以冇上面mama講, 中間窩咗, 我b身長, 到而家用呢部都好好,不過我諗再大個d可能要買架士的車。

大宅

回覆 #3 JOEYJOKY 的文章

請問chicco邊部車減到$13xx呀, 有冇型號呀? thx~

男爵府

我頭先出左去睇, chicco有3款士的車都係$1XXX, 真係好低, D料好實淨, 不過要留意收左車都會比較大舊, 因為佢D輪比較大個, 但係就真係好低, D料好靚

我最尾都係買左部maclaren比我個朋友, 粉紅配灰, 好靚靚

原文章由 gt421 於 08-7-29 17:11 發表
請問chicco邊部車減到$13xx呀, 有冇型號呀? thx~

男爵府

唔記得講3款都可以平訓, 初生都用得

複式洋房

原文章由 JOEYJOKY 於 08-7-29 01:39 發表

我都好似你咁諗. 所以咪出左事, 買左架癈車. 阿B都唔肯坐, 同訓, 所以我現在BB 7個月大, 返而換左架大車. 搞到老公應為我浪費D錢, 但男人永遠都唔明白. BB條腰骨好重要架 !!!希望我今次真係冇買錯車車啦 !!!

...

唔該晒,等我去LOOK LOOK先,最後兩天,但係你架車喺邊度買?吉之島有嗎?

別墅

原文章由 sorrymonkey_kk 於 08-7-29 18:31 發表

唔該晒,等我去LOOK LOOK先,最後兩天,但係你架車喺邊度買?吉之島有嗎?

冇架 !!! 一定要係chicco 專門店. 我只係知道 , 沙田新城市, 荃灣愉景新城...

有架中車, 我都覺得o.k.架 . 現特價HKD 13XX 元左右. 快D啦 !! 做到7月31日 !!

複式洋房

thx!

首頁

尾頁

跳至