婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2019新春慶豚圓

話說我有間屋但細,想租出去搵間多一房可以比bb,我睇兩房,我老公話要三房,話三房,佢話阿媽可以有時黎訓,我ko佢,點會為左有時黎訓的要比多咁多錢,到時訓sofa.
佢諗諗下話係wor.
再之後佢話不如預埋奶奶,話一齊住到時比小d家用,當佢租錢,
但奶奶要養姑仔亦預埋佢住,
我老公仲話呢家比兩份好貴,話一齊住會慳d

咁我就去睇過下d樓,跟住叫老公講呢家租多一房又岩心水的地方貴一倍,到時我地只交租,其他雜費佢出,or我地減家用,我地出晒,
因為佢地慳返租錢,
但原來佢媽的如意算盤係全部我地出,家用不能小,因為到時會幫我地做家務,
我同老公講>:我地比唔起,
奶奶話兩房都ok.
我想搬就係想大d比bb. 佢地搬入黎兩房即係阿b要同我地訓,咁我使鬼搬呀,

複式洋房

開錯左個頭好難返轉頭
寧願比多少少錢 自己二公婆慳d仲好啦
同99住將來會好多磨擦嫁 同埋仲要顧埋你姑仔
四房都5夠啦
叫你c6同99傾 搬左家用可5可以減d

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆樓主:

如果姑仔嫁左,得99一個都ok,但姑仔未嫁就唔好

男爵府

2019新春慶豚圓

回覆:奶奶想一齊住

同99住
到時間屋邊個係女主人先

男爵府

個topic 有d唔貼題,係你老公想同99一齊住... 你c6問題多d...

珍珠宮

慳得幾多。。。。99一個已經驚有問題,仲要多個姑仔。。。
或者姑仔自己都唔想同阿嫂住呢~叫你老公咪多事啦…

別墅

企硬,一齊住真係好煩

大宅

不要攪,5個人住2房?點住?!
易請難送,小朋友越來越大,
需要有自己空間,到時點算?
比多了錢,但無多到地方用,不如唔好搬

水晶宮

諗都吾駛諗啦,仔同阿媽住吾俾租天公地道,講出口話當交租,實俾人插到體無完膚,但如果仲有姑仔,姑仔最多咪俾家用99,即係要你養埋姑仔。到時最多你地俾零用99,而吾係家用,但99都話吾得,甘仲駛乜諗啫,直情用lee 個理由回絕你老公啦!就算lee個方案,99接受,仲有太多婆媳、姑嫂問題,人人千方百計搬開,你竞然要搬番一齊住,我勸你慎重考慮先好。

伯爵府

如果你99要求自己和個女搬入你地家一齊住,但又唔准個仔俾少左家用佢自己既,咁真係變相係屈仔出埋佢份屋租囉!
咁你為左小朋友有多點空間亦被無稽侵佔,點解你老公諗得咁白痴架

問清楚你老公搬2房係想多空間比小朋友和自己,而揾3房同99和姑9一齊住,又比唔起貴一倍咁多既租金啊!除非99完全唔收家用,姑9又會夾3千用品費既,至可以考慮一齊4大1小同住,否則洗費開銷咁大絕不化算。

一個人俾錢養3大1小,你老公自己覺得支持到嗎?

侯爵府

坦白講,唔洗我交家用,唔洗我出錢買樓/租樓,唔洗我買/交屋企雜費,我都唔會再同99住!!

係post到傾下好啦,不接受加好友同打招呼謝謝!

大宅

就算係奶奶貼埋錢,比埋家用,我一定唔會一齊住的
有D野係悭埋D錢都唔可能補貼到,例如兩公婆坐响梳化度依偎下,屋企既大小事決定權咁,多一個人會多一把囗,仲會攪到夫婦關係不和諧
我以前是和奶奶住的,現在搬了出來住,就算要我日日食公仔麵,冇得買衫,也情願搬!悭得嗰一萬幾千,也不及自由可貴!

複式洋房

有左小朋友同99住好易嘈交,慳錢慳喺其他地方啦,唔係第時會因為埋湊b方法唔同有排嘈,樓主同c6好好傾下,叫佢諗下如果掉轉叫外母黎住,c6都會覺唔方便啦

子爵府

2019新春慶豚圓

回覆:ccgirlcc 的帖子

真係實行起嚟,我驚你哋慳唔到錢之餘,居住環境又冇改善,仲要搞到家嘈屋閉添!

男爵府

引用:就算係奶奶貼埋錢,比埋家用,我一定唔會一

原帖由 Baby豬1209 於 15-10-25 發表
有D野係悭埋D錢都唔可能補貼到,例如兩公婆坐响梳化度依 ...
講得好岩

做人,5好難为自己

男爵府

2019勳章

點都好,千其唔好一齊住,好恐怖架

民房

問題似乎係你老公

大宅

千祈唔好
恨錯難返

翡翠宮

一定要企硬唔可以,佢個如意算盤打得好響,到時辛苦又係自己,寧願自己辛苦D都唔要一齊住

大宅

引用:就算係奶奶貼埋錢,比埋家用,我一定唔會一

原帖由 Baby豬1209 於 15-10-25 發表
有D野係悭埋D錢都唔可能補貼到,例如兩公婆坐响梳化度依 ...
同意,寧願用少D都唔想日日見到甘既人

首頁

尾頁

跳至