樓市動向

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

大宅

我個case同你一樣, 真係好鬼慘, 屋企人又幫唔到我, 我試過寫信俾曾特首, 但個結果都係pass返俾申請公屋的部門, 佢地個答案咪又係一樣....真係好廢....

pinky

原文章由 fionayan30 於 08-7-27 16:20 發表
我租緊樓,之前申請首次置業計劃買過樓的,已經7-8年前,由於經濟低迷要減人工,每月開支孟孟緊,已到不能負擔的地步,故需把樓宇放售,樓宇放售後所得償還按揭貸款,現為租房自住,在這個情況下,如一切符合資格,可否申請公屋?
本人曾詢問 ...

大宅

原文章由 fionayan30 於 08-7-27 16:20 發表
我租緊樓,之前申請首次置業計劃買過樓的,已經7-8年前,由於經濟低迷要減人工,每月開支孟孟緊,已到不能負擔的地步,故需把樓宇放售,樓宇放售後所得償還按揭貸款,現為租房自住,在這個情況下,如一切符合資格,可否申請公屋?
本人曾詢問 ...

公屋申請係有入息限額的,三個人都係得一萬蚊多些,簡直係可憐!!!!

洋房

希望政府為我地呢 d 真正為香港出過力, 而現在又生活水平頗低的人改善生活質素, 我都係買過居屋而沒有資格再申請公屋的人, d 大陸人反而在大陸又有 $ 分又有屋, 我地就因為買過居屋而再沒房屋福利, 規例係咪可以改吓呢???如我地係合符資格, 點解唔申請得呢?

別墅

原來有咁多人同我一樣! 真係好慘.以我所知,共有約1500個家庭曾接受了此褔利,究竟仲有幾多人好似我地咁呢?
寫信比特首,我都有諗過,我諗要有好多人一同去遊行,搞大佢,或者才有一線希望..........

大宅

同是天涯淪落人

hihi
我都和你們一樣, 都係99年透過首次置業買過樓, 但經歷了這幾年的滄桑, 只好不願意地也要蝕讓, 因為樓價不斷的趺, 我們供樓實在很痛苦了.
我們共蝕了70萬, 現在也是租樓住, 但5千蚊都係租到400呎, 初是諗住3個人住, 捱一年, 儲一年錢可以再買過樓.
點知實在太天真啦. 以現時的樓價和我於上年賣樓時的樓價都升左20%, 就算用15%首期, 我都買唔起400呎的樓.
我也有留意居屋及其重售單位, 但結果如大家所說, 因為己經享用過政府福利, 便不可再申請, 就連放左係度10年冇賣到的甲屋都冇我哋份. 真係好唔公平,邊個唔想住私家樓有會所有好的居住環境比子女, 我哋呢班係85000政策下, 被犠牲得好慘的郤不為人知的一群.
想申請公屋又沒有資格, 第二個小朋友又快將出世了, 現在間屋實在太細, 買樓又買唔起, 租個間大的租金又貴, 又幫人供樓, 真係一公升眼淚.

可憐wink wink

本人曾詢問 ...

大宅

hihi....我又係同大家一樣....
不過最慘係申請果個唔係我..
係我老公...但原來老公申請過..
老婆都係冇晒房屋既福利...

洋房

真係同是天涯若比鄰,我也曾經申請首置,亦已蝕讓離場,估唔到現在樓價咁瘋狂,點儲都儲唔到首期啦!真係唔中六合彩都唔好再諗買樓

男爵府

原文章由 cwinnie 於 08-7-29 11:13 發表

我同你一樣呀,真是好慘呀:-( :-(

複式洋房

Re:

複式洋房

回覆 #7 cwinnie 的文章

hi, 我都係曾經申請首置, 不過我申請時係未婚, 現在結咗婚及租樓住, 咁我老公可否申請公屋/居屋/甲屋呀....

大宅

熱血勳章

我唔係首置 我係2003年o個時申請o既置貸 之後因為多左個baby同工人 間屋唔夠住 迫住賣左佢 諗住搬間大o的
但係就買唔返樓 依家租樓住 老公都有少少後悔賣左樓 因為依家真係買唔返
依家公屋居屋咩都無我地份 真係要等中六合彩喇~

大宅

好媽媽勳章

本人曾詢問 ...

你幾多人申請? 5人入息限額係 $18,842.

男爵府

I also brought my first property under 首次置業 in 2000. I sold my flat and is now renting a 2 bed-rooms flat. My baby boy is 4 month old and with a maid I am also considering buying a 3 bed rooms. The price now is like 1996. History repeats itself and I don't want to be negative property owner.

大宅

我上房委個網睇過...話唔得囉!
真係好唔公平...
以前我老公都係借左廿幾三十萬..
買左層唔夠一百萬既樓..
得400尺...仲要得一房..
生左bb之後都唔夠住啦...
咁埋賣左佢囉...唉..

原文章由 fatfish 於 08-7-29 14:44 發表
hi, 我都係曾經申請首置, 不過我申請時係未婚, 現在結咗婚及租樓住, 咁我老公可否申請公屋/居屋/甲屋呀....

男爵府

我申請時, 又未結婚, 又未識男朋友, 都不知道誰想出來, 我申請的, 為什麼我丈夫及仔仔福利都一同沒有??是否可以去信平機會?因為我丈夫真係冇能力可以供樓!

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 cwinnie 於 08-7-29 11:13 發表

何止老婆呀..........個女想申請公屋,都要好煩咁除名先,你地最好同d仔女除定名........費事第時煩呀

別墅

唉 !!! 呢個政府真失敗 !!! 我咩都享受唔到 , 首置又冇左, 居屋 , 甲屋 , 公屋又唔合資格. 但現C人樓又咁貴, 比唔起首期. 一D都冇照顧到我地呢班高不成底不就的家庭 !!! 我同我老公月入26000左右, 一家三口, 現租人樓. 我都唔明白, 點解公屋, 居屋合資格定為13000幾元入息, 咁底 !! 如果真係搵得13000幾元入息, 點供居屋呀 ??? 政府係咪有病架 !! 叫呢班人唔駛食, 唔駛用咩 !!! 你做我地一家三口就得三個口食咩. 我地仲有年老的父母要供養架 !!!

其實呢個時候, 我真係好想有返首置的計劃囉 !!! 唔係我都唔知幾時先至儲到首期 !!!

我覺得呢個政府真係只係照顧到一班有錢人 OR 一班好窮好窮的家庭.. 但一D都照顧唔到我地呢班中下層的家庭 !!!
Joey :-D

大宅

我真係好認同你!!!!!
我同我老公收入唔算少亦唔算多!
但開支就好多!
我地兩個人搵錢...
但就要養 :
62,99, 我阿爸阿媽, 兩個歲幾兩歲幾既細路
仲有我地日常生活開支..唉!!!
差d唔記得添..仲有一個工人!!!

我見d住公屋既人仲風光過我地...
人地買野係買名牌...買新出既...
我地就買平野...等特價先買...唉!!!
政府又唔見幫下我地尼d人??!

原文章由 JOEYJOKY 於 08-7-30 23:57 發表
唉 !!! 呢個政府真失敗 !!! 我咩都享受唔到 , 首置又冇左, 居屋 , 甲屋 , 公屋又唔合資格. 但現C人樓又咁貴, 比唔起首期. 一D都冇照顧到我地呢班高不成底不就的家庭 !!! 我同我老公月入26000左右, 一家三口, 現租人 ...

[ 本文章最後由 cwinnie 於 08-7-31 11:03 編輯 ]

大宅

曾經申請首置

政府D野邊有死錯人架,樣樣算到盡....
我好多年前都申請過首置,但離過婚再婚,諗住用另一半名義申請喇,都係唔得.之前抽第一批重售居屋,衰到呢臨發揀樓信先CHECK到話唔合資格,話我申請過,好心一早遞FORM既時候就REJECT喇,等人滿心歡喜以為得,跟住就失望喎,好鬼CHEAP.於是我唔忿氣,打去有關部門問,我話我老公未申請過任何野,對佢咪好唔公平,D職員竟然答 : 咁佢依家係你另一半,都會冇埋黎個權利,個語氣仲好寸!!

首頁

尾頁

跳至