自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

引用:我講得唔清楚,唔係一兩句,係一兩行,係默

原帖由 emimi 於 15-10-26 發表
我講得唔清楚,唔係一兩句,係一兩行,係默數字1~10,或者字母ABCDE都記唔到,明明2,3歲已經識讀 ...
數字,字母嗰啲,逐個黎先啦。發現佢唔記得邊幾個慢慢教。數字冇概念好難跟次序寫,字母次序都唔係唱識字母歌就寫到。教到佢對每個數字同字母都有深刻印象先寫得出。

珍珠宮

畀面勳章

回覆:請教: 點教小朋友“背默”

........k2要背默....

我想你要想嘅事唔係點同佢默書,

而係要認真想下,點同佢轉校

學校明顯有病........

禁止訪問

伯爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章

K2而已,慢慢教

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

emimi 發表於 15-10-26 08:47
我講得唔清楚,唔係一兩句,係一兩行,係默數字1~10,或者字母ABCDE都記唔到,明明2,3歲已經識讀 ...

小朋友太細,媽媽一步步,我會咁做:
1)先和佢一齊串熟每個字
2)串熟就先讀默
3)讀默成功,就開始要佢背詞,由1個字開始,做到到加到2個字,如此類推
4)背到就可以試默
以上步驟分多日完成。

期間媽媽要觀察小朋友的程況,如果佢倦/冇耐性,就要先比佢離開現場玩一陣,唔好迫佢。背默到幾多就幾多,唔需要將要求定太高要全對,多鼓勵佢,讚賞佢努力。

希望幫到你。

翡翠宮

引用:我諗K2,四歲,五歲要背默,唔識是正常吧

原帖由 miemiemie 於 15-10-26 發表
我諗K2,四歲,五歲要背默,
唔識是正常吧
X2

男爵府

先背熟,之後溫生字個别難字再重點溫。

珍珠宮

K2就比佢自然發展,即係會溫習,但背到幾多就寫幾多,唔需要太刻意操練,唔好比太多壓力小朋友,會失去學習興趣,例如佢今次只背到3個字,明天背寫到4個字要大大力讚賞佢,背唔到都要安慰小朋友,尤佢默書低分,到k3會好好多,要比時間小朋友成長。

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

佢係識背的,但到要默時就寫唔出?

咁放低筆唔洗寫,又背唔背得出呀?

如果識背,但寫唔出.......
係唔識寫啲字? 如果你讀佢默寫唔寫到出嚟?
還是協調唔到一路背,一路寫,心、手並用呀?

要先知道佢邊樹出問題先可以重點處理幫佢

公爵府

引用:佢係識背的,但到要默時就寫唔出?咁放低筆

原帖由 greenpea 於 15-10-26 發表
佢係識背的,但到要默時就寫唔出?

咁放低筆唔洗寫,又背唔背得出呀?
背1~10熟到爛,寫就唔太熟,8同9有時唔記得點寫,我讀佢寫就ok,自己寫就唔識,寫左1,2,3,4,5,之後唔記得,我教佢由頭數起5之後係6,佢就話唔識數,唔記得下一個係咩 之後我收起本簿要佢背又背得出(可能當唱歌咁唱),一見返本簿又話唔識數,我都唔知咩問題

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

emimi 發表於 15-10-26 10:05
背1~10熟到爛,寫就唔太熟,8同9有時唔記得點寫,我讀佢寫就ok,自己寫就唔識,寫左1,2,3,4,5,之後唔 ...

我最大的疑問是小朋友會不會是「協調」有困難

所以要先確定小朋友完全識寫哂啲數目字

然後試默

1)心裏背,寫出來
2)背出聲,寫出來
3)數著自己手指,寫出來

看看邊個方法得

如果三個方法都唔得,有可能係心、手並用協調上有困難,咁你要問下老師,但最好係問幼兒教育專家

協調有困難的需要做特別訓練

首頁

尾頁

跳至