跳至

首頁

尾頁

大宅

(1)我仔仔就快滿月.佢2星期大開始食四安士.但佢三小時食一次.食足八次.我見奶粉罐寫食6次..

bb仲未轉四小時食一次.係要等佢自己轉定係要限住佢四小時先食?但佢成日都好餓咁..食4安之後都唔飽咁..有時再比一安人奶.都係唔夠..

(2)我餵bb食奶,大約安半掃一次風.但佢有陣時都會嘔番一安半安出黎.究竟點先唔會咁嘔.佢唔係成日都係咁.但滿月前都嘔過4次了..

(3)bb食食下奶會突然哭,要拍拍佢大比佢先再食..又哭又拍..點解會咁?有時食食下奶或訓訓下佢會突然驚一驚大哭,有咩方法改善?

(4)bb成日唔訓覺,係床仔眼碌碌,過一輪唔理佢就哭.咁找應唔應該去抱佢.定由佢哭到累訓?

(5)我見有d媽媽一晚都訓到四小時.但我小b3小時食一次,食奶食一個鐘,tum佢訓要一至半個鐘,有時佢訓左又到下次食.我都未訓過..有沒有方法教教我?

我係新手媽媽.好多野唔知點做...教教我.

大宅

醒目開學勳章

吉永老師

睇妳依加既狀況,我好似睇番自己初初揍舊飯既日子咁,完全係乜都唔識

(1)我仔仔就快滿月.佢2星期大開始食四安士.但佢三小時食一次.食足八次.我見奶粉罐寫食6次..

bb仲未轉四小時食一次.係要等佢自己轉定係要限住佢四小時先食?但佢成日都好餓咁..食4安之後都唔飽咁..有時再比一安人奶.都係唔夠..
個個BB都唔同,妳最好問番兒科醫生,佢會跟據BB既重量計番一日要飲幾多奶架。

(2)我餵bb食奶,大約安半掃一次風.但佢有陣時都會嘔番一安半安出黎.究竟點先唔會咁嘔.佢唔係成日都係咁.但滿月前都嘔過4次了..
一個月嘔過4次奶唔算嚴重,唔駛太擔心,可能力度或角度唔0岩,我係托住BB下巴掃風。

(3)bb食食下奶會突然哭,要拍拍佢大比佢先再食..又哭又拍..點解會咁?有時食食下奶或訓訓下佢會突然驚一驚大哭,有咩方法改善
如果BB容易驚喊,可能係嚇親或者唔慣某D聲音,日常佢醒時及開始要 比番D音樂佢聽,等佢習慣吓。飯仔BB時,佢醒左我會開收音機佢聽,一 就開兒歌佢聽,直到依加變成習慣囉。

(4)bb成日唔訓覺,係床仔眼碌碌,過一輪唔理佢就哭.咁找應唔應該去抱佢.定由佢哭到累訓?
妳有無搖搖床之類既野,因為得妳一個揍BB,有時LEE D 野好幫得手架,起碼唔駛佢一醒就要抱。

(5)我見有d媽媽一晚都訓到四小時.但我小b3小時食一次,食奶食一個鐘,tum佢訓要一至半個鐘,有時佢訓左又到下次食.我都未訓過..有沒有方法教教我?
妳個BB飲奶都幾耐喎,CHECK下個奶嘴0岩唔0岩佢用,可能太細,如果妳一晚連續 唔到幾個鐘,妳要搵幫手先得囉,mama身體要緊呀?
我係新手媽媽.好多野唔知點做...教教我.

[ 本文章最後由 bryanmami 於 08-7-28 15:07 編輯 ]

別墅

吉永老師:

有時都會咁,都係要掃耐啲風.我個陣就掃完風一輪,斜斜放佢落搖搖椅度.唔駛成日抱住咁辛苦.

(3)bb食食下奶會突然哭,要拍拍佢大比佢先再食..又哭又拍..點解會咁?有時食食下奶或訓訓下佢會突然驚一驚大哭,有咩方法改善?
睇吓個奶咀有無問題,有無俾啲奶粉click 住,飲得唔暢順,睇吓駛唔駛整大啲個奶咀口.

同佢講吓嘢,試吓播啲柔和bb歌佢聽.

再諗搵人或請人幫手啦,唔係你無得休息.我個陣係99同老公幫.你都要休息ga.

複式洋房

Being a mother is not easy. I still remember I could not sleep the whole night, because I was worry my darling forgot to breath. crazy.

every baby is different, the words on the milk tan is just a guideline, which mean follow your son's need. by the way, you are taking care of a baby (a human being) , not baking a cake, right?

how's the weight gain? if he/she has gain more than 1 kg, should be ok. you may try to give him a dummy. some baby has more sucking need, if he is really hungry, he will refuse the dummy, so you won't over feed your baby.

after you have fed your baby, if he is still awake, you may hold him in a sitting up position. It may help to keep the milk in his tiny/imuture stomach.

this usually happen on very young baby. as their lung is still developing, it's hard for them to drink and breath at the same time. So for some baby, they will cry to help to expand their lung. it will get better when they are over 3 month old.

it's normal that young baby can not sleep for very long. as they grow older, they will sleep longer. poor mama. beleive me,your life will get better, as bb grower older. my own mother said.

hope it help.

耶和華是我的牧人,我必不會缺乏. -詩篇23:1

大宅

吉永老師

近排好嗎? bb 很聽話嗎?

祝一切順利

首頁

尾頁

跳至