跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 myshadow 的帖子

不對,是估價

大宅

joyjj 發表於 19-11-16 09:11
回覆 burgerking 的帖子

估價

但是間間agent都話放租的樓價要扣按揭loan來計投資金額。現在估價公司又估唔足前上年及前年的樓價。好難攪。

洋房

請問若經agent遞交了申請,自己可追蹤申請情況嗎?

大宅

joyjj 發表於 19-9-17 23:01
回覆 luckyveronique 的帖子

係,算快,

請問你去搵學校時,VISA188B的 TR身份又未批,是否以international stream報名? 但是未入學前又轉咗TR身份,可以嗎? 聽agent講,local報私校和international 報私校條隊不同的。

民房

想請問大家188B, 如果TR已完成投資要求(即四年後), 申請PR駛唔駛再重新做身體檢查?
謝謝

大宅

回覆 joech2021 的帖子

我們在 188 未批時,已經搵定學校,不過你係私校。未諗過 international students 身, 因為好貴

大宅

joyjj 發表於 19-12-9 15:55

我們在 188 未批時,已經搵定學校,不過你係私校。未諗過 international students ...

大宅

joyjj 發表於 19-12-9 16:04
Typo; “...不過係私校...”

如果是公校,如果未有 188 visa, 未必會收。

我地揀果間私校,我地在 2018 年 2 月報名,報 2019 年 年度,未有 188 前已收咗,正常價,但條件是我地在開學前一定要拿到 188 visa

大宅

joyjj 發表於 19-12-9 16:12
Typo; “...不過係私校...”

如果是公校,如果未有 188 visa, 未必會收。

你指正常價是domestic本地生學費?
即是你在申請時,已declare你係申請188?

大宅

有2層樓,一層自住,一層收租,但股票投資只得4丶5百萬港幣,呢個組合可唔可以申請188B?因為agent 話收租係被動,而股票組合又太少。想請問大家有經驗嗎?thx

大宅

holemama 發表於 19-12-9 17:32
有2層樓,一層自住,一層收租,但股票投資只得4丶5百萬港幣,呢個組合可唔可以申請188B?因為agent 話收租係 ...

你不如再搵其他agent問,上面有網友只有收租樓及股票百多萬都批188B。

大宅

是的

大宅

回覆 holemama 的帖子

我識人,情況同你一模一樣(應該係,甚至不及你好),申請 188 B 已批咗,而且過程頗順利。
你個 agent 好奇怪,不妨搵多D問下。

不過,照我經驗,好多 agent 都係良萎不齊,好多嘢都不清楚

大宅

joyjj 發表於 19-12-12 13:24

是的

我們試過email問澳洲啲私校,已經declare我們申請緊188B visa,但是佢地回覆話要等到grant咗visa先可以用domestic 方法申請,一係現在用international 方法申請。

複式洋房

請問各位可以分享下申請188b後所買的州政府債券利息有幾多嗎?因想預算一下如只收利息度日能否可行,謝謝

民房

james2323 發表於 19-12-20 14:56
請問各位可以分享下申請188b後所買的州政府債券利息有幾多嗎?因想預算一下如只收利息度日能否可行,謝謝 ...

https://www.tcv.vic.gov.au/immigration-investors/immigration-investment-rates

複式洋房

回覆 davidsco 的帖子

Thx for your useful information....

複式洋房

回覆 joyjj 的帖子

完全同意,有啲agent其實對移民法例一知半解⋯⋯

大宅

Cstsang 發表於 19-8-11 11:31
回覆 highfive 的帖子

我到了澳洲兩個月,用188b剛剛見了昆士蘭省嘅移民職員他說除了要有1,500,000澳元債券 ...

我見到 BSMQ 網頁寫當申請Subclass 888時,you will be asked for overview of current and future investment activities in QLD, in addition to Designated Investment, undertaken over preceding 4 years. 即是除咗買150萬澳元政府bond外,還要買其他投資產品。最後你投資了甚麼產品?

大宅

I bought house and she said it is okI don’t know I should need agent at this stage so that I will be advised what to do next
From my impression, transfer of additional 750k to local bank is good enough
But I am not 100% sure of that

首頁

尾頁

跳至